Lipidy heterogenní, velmi početná skupina hydrofobicita (lipofilita) nízkomolekulární látky (x proteiny, polysacharidy, NK) dělení podle struktury • jednoduché – estery vyšších mastných kyselin a vyšších alkoholů • složené - jednoduché + polární složka • izoprenoidní lipidy (izoprenoidy), „nezmýdelnitelné lipidy“ dělení podle funkce • Zásobní (energetické) – typicky jednoduché, mohou být využity i složené • Strukturní – zejména složené, ale i jednoduché (vosky) a primárním posláním zásobní – tuková vrstva Tuky • estery glycerolu a vyšších mastných kyselin – triglyceridy • zásobní funkce Vosky • estery vyšších mastných kyselin a vyšších alkoholů • strukturní funkce (ochranné a izolační vrstvy listů, plodů, včelí plást … ) Steridy • estery sterolů a vyšších mastných kyselin • strukturní funkce (součásti biologických membrán) Jednoduché lipidy Tvořeny pouze mastnou kyselinou a alkoholem Mastné kyseliny Nasycené palmitová (hexadekanová, C16:0) stearová (oktadekanová, C18:0) arachová (eikosanová, C20:0) Nenasycené monoenové – mononenasycené (monounsaturated fatty acids - MUFA) olejová (9-oktadecenová, C18:1;9) polyenové - polynenasycené (PUFA) linolová linolenová arachidonová Dělení podle přítomnosti dvojných vazeb Mastné kyseliny - nomenklatura Cn:m n je počet uhlíků m počet dvojných vazeb Cn:m (Δa,b,c) Δa,b,c čísla uhlíků, z nichž vychází dvojná vazba C18:4 (Δ6,9,12,15) Cn:m ω a čísla uhlíků, z nichž vychází dvojná vazba (od metylového konce) C18:4 ω 3 Cn:m;a,b,c C18:4;6,9,12,15 K. OLEJOVÁ C O OH 910 91213 C O OH 10 1516 13 12 9 C O OH 10 C O OH 5689111215 14 C18 H34 O2 K. LINOLOVÁ C18 H32 O2 C20 H32 O2 C18 H30 O2 K. LINOLENOVÁ K.ARACHIDONOVÁ cis-konfigurace - obě části řetězce jsou umístěny na stejné straně roviny proložené dvojnou vazbou - v místě ohnutí je úhel 120° • vyskytují se přirozeně • nižší bod tání trans-konfigurace - obě části řetězce jsou lokalizovány na opačných stranách roviny proložené dvojnou vazbou - řetězec je napřímený (podobné jako u nasycených mastných kyselin) Nenasycené mastné kyseliny – geometrická izomerie cis-konfigurace trans-konfigurace Vliv cis konformace na strukturu mastných kyselin Kyselina palmitová Kyselina olejová Kyselina linolová Kyselina linolenová Kyselina arachidonová Esenciální mastné kyseliny nutno dodávat potravou nenasycené mastné kyseliny • lze prodlužovat mastné kyseliny o dvouuhlíkaté jednotky • nelze vnést dvojnou vazbu za C9 (do ω 7) kyselina linolová kyselina linolenová kyselina arachidonová • nezbytná pro syntézu eikosanoidů (signální látky, hormony) • eventuálně lze přeměnit z kyseliny linolové nebo linolenové kyselina arachidonová prostaglandin E2 Tuky - estery glycerolu a vyšších mastných kyselin (triglyceridy) 1-stearoyl, 2-linoleoyl, 3- palmitoyl glycerol Nepolární charakter - neutrální lipidy Konzistence (tuhá x kapalná) závisí na • délce řetězce • počtu násobných vazeb Ztužování tuků • Katalytická hydrogenace násobných vazeb, adice H2 • změna konsistence, trvanlivost • negativní vliv nenasycených trans MK Využití • potravinářství • tukový průmysl Vlastnosti • Hydrolýza tuků o zásaditá – soli mastných kyselin (mýdla) o Kyselá – MK + glycerol o enzymová • Žluknutí o oxidace násobných vazeb kyslíkem, vznik aldehydů Tuky - acylglyceroly triacylglycerol Vosky - estery vyšších mastných kyselin a vyšších alkoholů Výskyt včelí vosk (směs) - hlavní složka myricylpalmitát, C15H31COOC30H61 vorvaňovina - cetylpalmitát C15H31COOC16H33 • kyselina palmitova (hexadekanová) C15H31COOH cetylalkohol (hexadekan-1-ol) C16H33OH • lebeční dutina vorvaňů karnaubský vosk, myricylcerotát, C25H51COOC30H61 • kyselina cerotová (hexakosanová) C25H51COOH myricylalkohol: triakontan-1-ol C30H61OH • palma Copernicia cerifera silně hydrofobní ochranná funkce „vosková palma“ Využití potravinářství, kosmetika, farmacie (masti) Steridy estery sterolů a vyšších mastných kyselin strukturní funkce (součásti biologických membrán) zásobní a transportní funkce cholesterolu (sterolu) regulovaný transport lipidů cholesterylmyristát kyselina myristová C14:0 Složené lipidy dělení podle alkoholové složky • glycerolipidy • sfingolipidy dělení podle polární složky • fosfolipidy • glykolipidy Glycerofosfolipidy (fosfatidy) fosfát tvoří diestery s aminoalkoholy ethanolaminem (kefaliny) a cholinem (lecithiny) hydroxyaminokyselinou serinem (fosfatidylseriny) glycerolem (kardiolipiny) cyklickým alkoholem inositolem (fosfatidylinositoly) v nízké koncentraci rozpustné, pak micely charakteristický jeden nenasycený acyl stavební základ biologických membrán fosfatidyletanolamin R1 – kyselina stearová R2 – kyselina olejová fosfatidylserin Glycerofosfolipidy (fosfatidy) fosfatidylcholin liší se velikostí polární skupiny - důležité pro tvorbu membrán H CH2 CH2 CO CO R1 R2 C O O O O P O - O kyselina fosfatidová 1,2-diacyl-glycerol-3-fosforečná kyselina Glycerofosfolipidy (fosfatidy) fosfatidylinositol Fosfatidylinositoly R1, R2 různé mastné kyseliny „signalizační“ funkce v membráně (odštěpení inositolu) na OH skupiny inositolu vazba dalších fosfátů - dodávání záporného náboje membránám kardiolipin Kardiolipiny (1,3-bisfosfatidylglyceroly) dodávání záporného náboje membránám Sfingofosfolipidy Obsahují aminoalkohol sfingosin místo glycerolu Mastná kyselina je vázána amidovou vazbou (takový amid obecně ceramid) Ceramidy - meziprodukty pro syntézu sfingofosfatidů a sfingoglykolipidů Sfingomyelin – nejrozšířenější sfingofosfolipid (membrány nervových buněk) Glykolipidy alkoholová složka glycerol nebo sfingosin sacharid vázaný glykosidovou vazbou výskyt na vnějším povrchu buněčných membrán (receptory) cerebrosidy – v mozkové tkáni, aldohexosy vázané na ceramid sulfatidy – galaktocerebrosidy esterifikované kyselinou sírovou gangliosidy – rozvětvený sacharid vázaný na ceramid sulfatid Biomembrány Amfipatické (amfifilní) vlastnosti lipidů (hydrofilní i hydrofóbní) lecitin Biomembrány Amfipatické vlastnosti složených lipidů jsou podmínkou vytváření micel, z nichž pak jsou odvozeny základní struktury biomembrán micela liposomdvojvrstva (bimolekulární vrstva) Mobilita (lipidů) v biomembránách sledování mobility komponent v membráně rotace a laterální difuze „standard“ transverzální difuze vzácná (velmi pomalá) Fluidně mosaikový model organismus udržuje membrány v polotekutém stavu syntéza vhodných mastných kyselin cholesterol zvyšuje rigiditu membrán proteiny periferní, ukotvené, vnořené, transverzální • Membrána proteiny, % lipidy, % sacharidy,% • cytoplazmatická 49 43 8 • jaderná 59 35 2 • mitochondriální vnější 52 46 2 • mitochondriální vnitřní 76 23 1 • myelinová 18 79 3 • Lipid (%) erythrocyt myelin mitochondrie E.coli • fosfatidylcholin 19 10 39 0 • fosfatidylethanolamin 18 20 27 65 • fosfatidylglycerol 0 0 0 18 • kardiolipin 0 0 23 12 • sfingomyelin 18 9 0 0 • glykolipidy 10 26 0 0 • cholesterol 25 26 3 0 Složení biomembrán složení se liší podle funkce Funkce biomembrán Kompartmentace buňky - oddělovací přepážka, obrovský význam v regulačních pochodech • volně propustná jen pro malé nepolární molekuly (hlavně plyny) • omezeně propustná pro malé neutrální molekuly (i voda) • nepropustná pro ionty, velké molekuly (i H+ ) Organisovanost enzymových systémů vazba některých enzymových komplexů (vektorový průběh, dýchací řetězec) Komunikace – řízený přenos materiálu a informací oběma směry, regulační pochody membrána vybavena „sensory“ s oligosacharidovou složkou (glykoproteiny, glykolipidy) membrána selektivně propustná pro řadu látek prostřednictvím specifických bílkovin Kompartmentace buňky eukaryotní buňka vnější („eukaryotní“) vnitřní („prokaryotní“) membrána vnitřní membrána tvoří kristy mezimembránový prostor - matrix Mitochondrie