7 Čich a chuť Čich a chuť2 Čich a chuť3 Čich a chuť jsou „chemické smysly“, které spolu úzce souvisí Čich a chuť4 Čich a chuť jsou „chemické smysly“, které spolu úzce souvisí Čich Čich a chuť5 • Schopnost vnímat chemické látky ve vzduchu • Podmínil rozvoj kůry • Identifikace místa • Identifikace potravy • Člověk je mikroolfaktorický tvor – Úbytek analytických schopností vedl k relativnímu zvýraznění psychologické komponenty Čich Čich a chuť6 • Schopnost vnímat chemické látky ve vzduchu • Podmínil rozvoj kůry • Identifikace místa • Identifikace potravy • Člověk je mikroolfaktorický tvor – Úbytek analytických schopností vedl k relativnímu zvýraznění psychologické komponenty Čich Čich a chuť7 • Schopnost vnímat chemické látky ve vzduchu • Podmínil rozvoj kůry • Identifikace místa • Identifikace potravy • Člověk je mikroolfaktorický tvor – Úbytek analytických schopností vedl k relativnímu zvýraznění psychologické komponenty Čich Čich a chuť8 • Schopnost vnímat chemické látky ve vzduchu • Podmínil rozvoj kůry • Identifikace místa • Identifikace potravy • Člověk je mikroolfaktorický tvor – Úbytek analytických schopností vedl k relativnímu zvýraznění psychologické komponenty Čich Čich a chuť9 • Člověk je schopen rozlišit asi 80 chemických látek a 144-10000 vůní • Vyšší citlivost vůči liposolubilním molekulám • Čich s věkem výrazně degeneruje http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations ✓ vůně (příjemná) ✓ dřevo/pryskyřice ✓ ovoce (kromě citrusů) ✓ Hniloba ✓ Chemikálie ✓ Peprmint ✓ sladké vůně ✓ Popcorn ✓ palčivé/štiplavé vůně ✓ citrón Categorical dimensions of human odor descriptor space revealed by non-negative matrix factorization. Castro JB, Ramanathan A, Chennubhotla CS. PLoS One. 2013 Sep 18;8(9):e73289. doi: 10.1371/journal.pone.0073289. eCollection 2013. PMID:24058466 10 základních kategorií vůní Čich a chuť10 Čich a chuť11 Categorical dimensions of human odor descriptor space revealed by non-negative matrix factorization. Castro JB, Ramanathan A, Chennubhotla CS. PLoS One. 2013 Sep 18;8(9):e73289. doi: 10.1371/journal.pone.0073289. eCollection 2013. PMID:24058466 Čich Čich a chuť12 http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Čich Čich a chuť13 http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Čich Čich a chuť14 http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Čich Čich a chuť15 • Detekce struktury molekul ? – Funkční skupina ? – Tvar molekuly ? • Detekce vibrace molekul ? Čich Čich a chuť16 • Detekce struktury molekul ? – Funkční skupina ? – Tvar molekuly ? • Detekce vibrace molekul ? Vibrace molekul Čich a chuť17 https://orgspectroscopyint.blogspot.com/2014/12/infrared-spectroscopy.html https://www.youtube.com/watch?v=O5dulWd-OnQ Kvantová teorie čichu Čich a chuť18 https://academic.oup.com/chemse/article/21/6/773/488342/ https://www.youtube.com/watch?v=cV2fkDscwvY Kvantová teorie čichu Čich a chuť19 https://academic.oup.com/chemse/article/21/6/773/488342/ https://www.youtube.com/watch?v=cV2fkDscwvY Kvantová teorie čichu Čich a chuť20 https://academic.oup.com/chemse/article/21/6/773/488342/ https://www.youtube.com/watch?v=cV2fkDscwvY Kvantová teorie čichu Čich a chuť21 https://academic.oup.com/chemse/article/21/6/773/488342/ Kvantová teorie čichu Čich a chuť22 https://academic.oup.com/chemse/article/21/6/773/488342/ Čich Čich a chuť23 http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations ✓ Piriformní kortex • Percepce ✓ Tuberculum olfactorium • Systém odměny • Napojení na striatum ✓ Entorinální kortex • Paměť • Napojení na hippocampus ✓ Amygdala • Viz. Limbický systém ✓ Orbitofrontální kortex ✓ (Prefrontální kortex) • Kognitivní funkce • Rozhodování ➢ Spoje - piriformní, entorinální, chuťový k., sekundární oblasti, hypotalamus, amygdala Chuť Čich a chuť24 • Schopnost vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách • Úzká souvislost s čichem • Identifikace potravy • Napojení na systém odměny Chuť Čich a chuť25 • Schopnost vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách • Úzká souvislost s čichem • Identifikace potravy • Napojení na systém odměny Chuť Čich a chuť26 • Schopnost vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách • Úzká souvislost s čichem • Identifikace potravy • Napojení na systém odměny Chuť Čich a chuť27 • Schopnost vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách • Úzká souvislost s čichem • Identifikace potravy • Napojení na systém odměny Termoreceptory Čich a chuť28 http://www.slideshare.net/CsillaEgri/presentations • Volná nervová zakončení senzitivní na teplo • TRP kanály (transient receptor potential) – Polymodální receptor (chemorecepce, termorecepce) – Přítomné také v řadě buněk (včetně neuronů, keratinocytů, mechanoreceptorů…) Chuť Čich a chuť29 http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Chuť Čich a chuť30 http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Chuť Čich a chuť31 http://media.tumblr.com/1abd820225a3792d0787cd3b53ada989/tumblr_inline_mqyyza95I71qz4rgp.png http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations 75. Základy fyziologie čichu a chuti – stručná charakteristika dané modality, základní informace o detekci a zpracování signálu Čich a chuť32 • Chemické smysly – chemická detekce látek přítomných ve vzduchu/slinách • Čich a chuť spolu úzce souvisí • Evolučně staré – čich podmínil rozvoj mozkové kůry ➢ Analýza pachů vyžaduje paměť a „pokročilé „ zpracování informace • Základní přehled čichového a chuťového systému • Základní charakteristiky čichu a chute u člověka • Člověk je mikroolfaktorický… • Příklady kategorií ˇvůní • Typy chutí • Struktura čichového/chuťového epitelu • Mechanismus transdukce signálu - obecně • Struktury CNS spojené s čichovým/chuťovým systémem