Transdukce
Bakteriální genomy se vyznačují velkou genetickou variabilitou, která
souvisí se schopností bakterií adaptovat se na měnící se podmínky prostředí.
Vysoká adaptabilita a rychlá evoluce bakteriálních genomů je spojena
s přežíváním bakterií pod neustálým selekčním tlakem, např.
antimikrobiálních látek. Variabilita genomů je výsledkem spolupůsobení mutací
genů a ziskem nebo ztrátou DNA. Akumulace mutací je pomalý proces, sám o sobě
nedostačující k rychlé adaptaci bakteriálních populací. Hlavní evoluční
sílu tak představuje horizontální přenos genů (HGT), zprostředkovaný několika mechanizmy:
(a) transformací – přenos samotné
DNA; (b) konjugací – přenos DNA
zprostředkovaný přímým kontaktem buněk prostřednictvím pilusu; (c) transdukcí (Obr. 5) – přenos
genetického materiálu v populaci bakteriálních buněk prostřednictvím
virových částic (bakteriofágů).
Proces transdukce u rodu Staphylococcus
je nejčastěji zprostředkován mírnými (temperovanými) fágy z řádu Caudovirales, čeledi Siphoviridae. V průběhu transdukce
je genetický materiál začleněn do virionu bakteriofága a je přenesen do jiného
mikroorganizmu. Transdukující fágová částice je stabilní, chráněna proteinovým
obalem, proto se sbalená DNA šíří snadněji než volná DNA. Genetický materiál je
chráněn před degradací hostitelskými restrikčními endonukleázami.
Klíčovým krokem transdukce je sbalení DNA do virionu během lytického cyklu
fága. Tento proces je vysoce specifický pro fágovou DNA. Při chybném sbalení
může s frekvencí 10-4-10-8 dojít k začlenění
bakteriální DNA (plazmidy, části chromozomu) do hlavy fága a přenesení segmentu
DNA do nového hostitele. Transdukce může být obecná nebo specifická, podle
specifity sbalování bakteriální DNA.
Životní cyklus mírných fágů se skládá z lyzogenního a lytického cyklu. Během lytického cyklu dochází ke vzniku transdukujících částic (Obr. 5). Přechod bakteriofágů z lyzogenního do lytického cyklu může být v laboratorních podmínkách indukován různými chemickými nebo fyzikálními činidly (např. UV záření, mitomycin C, ciprofloxacin aj.) (Obr. 6).