C5720 Biochemie 02b-Bílkoviny – základní metody studia 9/16/2019 1 Petr Zbořil Obsah •Přehled obecných metod. •Významné metody studia – sekvenace. •Syntéza peptidů. 9/16/2019 Petr Zbořil 2 Metody studia bílkovin • •Studium ostruktury – molekulární vlastnosti ofunkce – (katalytické aj. vlastnosti) o •Podle potřeby a účelu oisolace do potřebné čistoty – individua, krystalické ostudium in situ • •Isolace – metody více či méně komplikované podle účelu očisté nativní bílkoviny pro studium vlastností event. farmakologii, ohrubé isolace pro průmysl apod. • •Isolační postupy – separační metody •Analýza – tytéž nebo další • • Obecné kroky při isolaci bílkovin •Izolace – přehled metod o-desintegrace materiálu o-preparativní centrifugace o-srážecí metody, jsou založeny na změně rozpustnosti o- membránové separace o- chromatografie o- (preparativní elektromigrační metody – elektroforéza) o- krystalisace • •Analytické postupy – včetně metod separačních oelektroforéza a chromatografie v analytickém měřítku, ospektrální metody oAbsorpční odisperzní ochiroptické metody oNMR orentgenostrukturní analýza, oMS – moderní metoda umožňující i štěpení řetězce odalší speciální metody o • Určení primární struktury •Analýza aminokyselinového složení. oBílkovina se hydrolyzuje totálně (silně kyselé či zásadité prostředí, zatavená ampule, autokláv) oSměs aminokyselin se analyzuje standartními metodami oiontoměničovou chromatografií (analytické provedení) onověji hydrofobní chromatografie nebo kapilární zonová elektroforéza. •Kvantitativní analýza oDerivatizace činidlem poskytujícím barevný či fluoreskijící oTéměř univerzální – ninhydrinová reakce – modrofialové zbarvení se všemi aminokyselinami s výjimkou Pro (a Hypro), kdy vzniká žluté zbarvení. oDalší způsoby derivatizace (dansylace, fluorescamin aj.) • • Ninhydrinová reakce • • • • • • • • •Schéma ninhydrinové reakce obecně, λ = 570 nm • • • Ninhydrinová reakce • • • • • • • •Ninhydrinová reakce s prolinem, λ = 440 nm • IEC aminokyselin • • • • • • • •Eluční profil aminokyselin –Kvalitativní a kvantitativní vyhodnocení Určení pořadí aminokyselin - sekvenace •Sangerova metoda oN-koncová AK označena dinitrofluorbenzenem oPoté kompletní hydrolýza řetězce • • • • • • •Určení sekvence insulinu Určení pořadí aminokyselin - sekvenace •Edmanova metoda oN-koncová AK označena fenylisotiokyanátem oPoté mírná hydrolýza N-koncové AK, zbytek řetězce lze opětovně analyzovat (ca 30 kroků) oCyklický proces – automatický sekvenátor • • • • • • • Určení pořadí aminokyselin - sekvenace • • • • • • • •Schéma sekvenátoru oJednotlivé kroky oddělené promýváním • Určení pořadí aminokyselin - sekvenace • •Další speciální operace oDenaturace oSeparace řetězců oRedukce –COOH •Jiná specifická štěpení oEnzymatická oChemická (BrCN – Met) oMS – tandemová aj. variace • • • • • Syntéza polypeptidů • •Význam –Příprava velkých množství přirozených bílkovin (inzulin, HGH aj.) –Příprava modifikovaných a umělých bílkovin •Možnosti – chemická či enzymová syntéza – výhody a nevýhody •Chemická syntéza –Aktivované reaktanty –Kondensační činidla –Nežádoucí reakce – ochrana skupin – blokace –Problém odstranění meziproduktů •Enzymová syntéza –Molekulárně biologické postupy • Syntéza peptidú •Reaktanty oBlokující skupina oKondensační činidlo Sled reakčních kroků Merrifieldovy syntézy na pevné fázi