C5720Biochemie 06a-Sacharidy, struktura 9/16/2019 1 Petr Zbořil Obsah •Struktura a základní vlastnosti a funkce •Monosacharidy, reaktivita, di- a oligosacharidy •Zásobní polysacharidy •Strukturní polysacharidy •Glykoproteiny a proteoglykany •Glykolipidy • • 9/16/2019 Petr Zbořil 2 Struktura a základní vlastnosti •Polyhydroxyaldehy – aldosy – na C1 •Polyhydroxyketony – ketosy – na C2 •Různý počet C oOd C3 – aldotriosy a C4 – ketotetrosy alespoň 1 C*, •Chiralita oD-enantiomery, L-výjimečně • 9/16/2019 Petr Zbořil 3 Monosacharidy •Aldosy oOd trios výše (1 a více asymetrických C) •Ketosy oKetotriosa nemá C* o • • • • • 9/16/2019 Petr Zbořil 4 Aldosy a ketosy 9/16/2019 Petr Zbořil 5 Struktura monosacharidů 9/16/2019 Petr Zbořil 6 Struktura monosacharidů 9/16/2019 Petr Zbořil 7 •Reaktivní polocetalový (poloketalový) hydroxyl oTvorba acetalů (ketalů) •Nové asymetrické •centrum - anomery Struktura monosacharidů 9/16/2019 Petr Zbořil 8 • > Biochemicky významné monosacharidy • •Triosy - glyceraldehyd, dihydroxyaceton •Tetrosy - threosa, erythrosa •Pentosy - ribosa, deoxyribosa •Hexosy - glukosa, manosa, galaktosa, fruktosa •Heptosa - sedoheptulosa • 9/16/2019 Footer Text 9 Deriváty monosacharidů 9/16/2019 Petr Zbořil 10 Deriváty monosacharidů •Cukerné alkoholy – mírná redukce karbonylu •Deoxycukry •Aminocukry • 9/16/2019 Footer Text 11 Deriváty monosacharidů • •Kyselina L-askorbová • 9/16/2019 Footer Text 12 Glykosidy • •Glykosidická vazba – acetaly a ketaly oOR, SR, NR ospecificky štěpí glykosidasy •Homoglykosidy – sacharid + sacharid o- di-, tri-,…, oligo- zahrnují 2-10 oPolysacharidy od 10 o •Heteroglykosidy – sacharid + aglykon • 9/16/2019 Footer Text 13 Disacharidy • •O - a -D - glukopyranosyl •(1®4)- a -D – glukopyranosa •Redukující • • • •O - a -D - glukopyranosyl •(1®1) - a -D – glukopyranosid •Neredukující 9/16/2019 Footer Text 14 Disacharidy • • •O - a -D - glukopyranosyl •(1®2) - b - D – fruktofuranosid •Neredukující • • • • •O - b -D - galaktopyranosyl •(1®4) - b -D – glukopyranosa •Redukující 9/16/2019 Footer Text 15 Oligosacharidy •Volné oRafinosa – Gal-Glc-Fru o •Vázané oProstetické skupiny glykoproteinů – viz dále •Antigenní vlastnosti •Variabilita struktur – větvení oGlykolipidy • • 9/16/2019 Footer Text 16 Polysacharidy •Podle struktury oJednoduché – homopolysacharidy •Opakující se jeden typ monomeru oSložené – heteropolysacharidy •Různé monomery •Prakticky se střídají 2, lze popsat jako polymer disacharidu •Podle funkce oZásobní •Typicky jednoduché, lze využívat i z jiných organizmů oStrukturní •Typicky složené, ale i jednoduché – celulosa • 9/16/2019 Footer Text 17 Zásobní polysacharidy •Škrob oRostliny, 250 – 300 glukos oAmylosa – rozpustná, 20-30% oAmylopektin – větve 20-30 glukos 9/16/2019 Footer Text 18 Zásobní polysacharidy •Glykogen oŽivočichové, mikroorganismy oVětve 10 - 12 glukos o1 – 5 MDa (sval, játra) • • 9/16/2019 Footer Text 19 Zásobní polysacharidy • • •Inulin – polyFru 1 ® 2 (+Glc) oRostliny – některé druhy místo škrobu •Topinambur, čekanka •(cibule a česnek) oSladidlo x není stravitelný •Rozpustná vláknina oVyužití bakteriemi on = 20-30, i 140 • • 9/16/2019 Footer Text 20