C5855 KALORIMETRIE ITC & DSC Jan Novotný 2019 Zdroje ● Matthew W. Freyer and Edwin A. Lewis: Isothermal Titration Calorimetry: Experimental Design, Data Analysis, and Probing Macromolecule/Ligand Binding and Kinetic Interactions ● Jerome M. Fox, Mengxia Zhao, Michael J. Fink, Kyungtae Kang, and George M. Whitesides: The Molecular Origin of Enthalpy/Entropy Compensation in Biomolecular Recognition ● Jose C. Martinez, Javier Murciano-Calles, Eva S. Cobos, Manuel Iglesias-Bexiga, Irene Luque and Javier Ruiz-Sanz: Isothermal Titration Calorimetry: Thermodynamic Analysis of the Binding Thermograms of Molecular Recognition Events by Using Equilibrium Models Na úvod ... ● Jak se změní rovnovážná konstanta, pokud ΔG vzroste o 1 kcal/mol?G vzroste o 1 kcal/mol? ● Vyjádřete KA komplexace M+L→ML pomocí veličin [L] a ν=LLb/Mt. ● Jaký je vztah mezi enthalpií a specifickým teplem fázového přechodu? ● Nakreslete vazebnou isothermu a popište její parametry. ● Vysvětelete pojem kooperativita v kontextu interakce ligand-receptor. ITC - Kalorimetrická křivka ITC – optimalizace experimentu Vysvětlete účel kalorimetrické konstanty c=Ln.KA .[M]t ITC – vazebná místa Vyhodnoťte povahu vazebných míst pro uvedené ITC křivky, srovnejte KA a ΔG vzroste o 1 kcal/mol?H. Hnací síly interakce ΔG vzroste o 1 kcal/mol?G=LΔG vzroste o 1 kcal/mol?H-TΔG vzroste o 1 kcal/mol?S Vysvětlete, proč je zvýšený entalpický příspěvek často kompenzován poklesem entropického členu. Vliv pH na KA Ověřte platnost uvedeného vztahu popisujícího vliv protonace makromolekuly(M) na afinitu interakce s ligandem. Jaký je význam Kobs ? Kompetiční titrace Odvoďte vztah mezi vlastní asociační konstantou K2 a jejím analogem K2 obs v přítomnosti slabého kompetitoru A o afinitě K1 . Nápověda: K2 obs =L[MB]/(([M]+[MX])[B]) DSC Vysvětlete dle zjednodušeného schématu rozdíl mezi Cp nativního a denaturovaného proteinu.