Chemická technika 12_Desintegrace mikroorganismů, základní operace isolačních postupů Petr Zbořil Izolace produktů nVýznam – různé požadavky •Potravinářství •Chemický průmysl nLaboratorní měřítko •Testování postupů, základní parametry nProvozní podmínky •Aplikace postupů, rozdíly nChlazení, doba dezintegrace, mechanické problémy Desintegrace mikroorganizmů nVýznam •Produkt je intracelulární •Extracelulární produkt je i uvnitř buněk nEfektivita izolace nProvedení •Dezintegrace nMechanické a nemechanické •Separace •Izolace n Dezintegrace mechanické Příklad izolačního postupu produktů fermentace Izolace n n n n n n n n Desintegrace mikroorganizmů nVýběr metod •Množství – objem materiálu •Unifikace – stejné x různé vzorky •Obtížnost dezintegrace – bakterie, kvasinky, plísně – spory •Požadovaná účinnost •Stabilita izolované komponenty •Biohazard •Jaké bude další zpracování n Dezintegrace mechanické Desintegrace mechanické nPevný stav – zmrzlé suspense •drcení (miska, kulový mlýn apod.) •tlak (Frenchův lis) nTekutý stav – kapalné suspense •Ultrazvuk •míchání, mletí nkoloidní mlýny, střižné síly, kuličky, abrasiva •tlak – změny tlaku nprůtok štěrbinami naplikace tlaku – povolení - „buněčná bomba“ n Desintegrace nemechanické nSušení nLýza •Fysikální nosmosa, plasmolýza •Chemická norg. rozpouštědla, detergenty •Enzymová – kombinace ncelulasy, proteasy (helikasa, lysozym, subtilisin), omezení objemem n Dezintegrace mechanické n n n n n n n nPrůtokový dezintegrátor ventilového typu French press Dezintegrace mechanické nUltrazvukový dezintegrátor Dezintegrace mechanické Dezintegrace mechanické nKoloidní mlýn