Environmentálni souvislosti zemědělství Dostatek potravy (food security) X Biodiverzita Dostatek potravy (food secu rity) Intenzivní zemědělství + i - X Extenzivní zemědělství + Biodiverzita Biodiversity infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation natural ecosystem Biodiversity Food security infectious disease mediation regional climate and air quality regulation crop production forest production preserving habitats and biodiversity ■ f crop infectious production disease mediation regional climate and air quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity carbon sequestration water flow water regulation quality regulation natural ecosystem carbon sequestration water flow water regulation quality regulation intensive cropland Environmentálni rozměr zemědělství Zemědělství (národohospodářský pohled) - primární sektor hospodářství - zajišťování potravy a materiálů pro výrobu Environmentálni rozměr zemědělství Zemědělství (národohospodářský pohled) - primární sektor hospodářství - zajišťování potravy a materiálů pro výrobu Aqroekosvstém (ekologický pohled) - typ planetárních ekosystémů - funkční jednota hospodářsky významných organizmů a prostředí - v užším vymezení - pole; širší vymezení - povodí, krajina, region - původně produkčně nejkvalitnější ekosystémy Jaké jsou funkce (přínosy) zemědělství? Top Start the presentation to see live content. For screen share software, share the entire screen. Get help at pollev.com/app Vyznám zemědělství Produkční funkce - potraviny, průmyslové suroviny (textilní a kožedělný průmysl, tuky...) a energie Vyznám zemědělství Produkční funkce - potraviny, průmyslové suroviny (textilní a kožedělný průmysl, tuky...) a energie Mimoprodukční funkce - tvorba a udržování typického rázu kulturní krajiny - Genius loci - udržování fungujících agroekosystémů se specifickou biodiverzitou - samozásobení regionu potravinami, zaměstnanost - životní prostředí lidí a dalších organizmů - zachování osídlení venkova, rekreace Vincent Van Gogh, Pole s havrany, 1890 Václav Špála, Krajina, 1915 Potravinová bezpečnost souvislosti s růstem lidské populace = větší tlak na zdroje (vždy?) - 1798 T. R. Malthus - An Essav on the Principle of Population, varuje před nedostatkem potravy v budoucnosti „lidská populace roste exponenciálně, produkce potravin pouze lineárně" - v historii časté hladomory, které omezovaly výraznější růst lidské pop. ôlnvestopedia Thomas Malthus Born: February 13.1766 Died: December 23,1834 Economist and Philosopher • Known for his population growth philosophies • Noted for the Malthusian Growth Model • Founder of the Statistical Society of London Potravinová bezpečnost souvislosti s růstem lidské populace = větší tlak na zdroje (vždy?) - 1798 T. R. Malthus - An Essav on the Principle of Population, varuje před nedostatkem potravy v budoucnosti „lidská populace roste exponenciálně, produkce potravin pouze lineárně" - v historii časté hladomory, které omezovaly výraznější růst lidské pop. - 1845-1850 - Irsky hladomor - 1 000 000 obětí, mnoho dalších emigrovalo - primární zdroj potravy chudých - brambory - plíseň likvidovala - nedostatek potravy + ztráta pozemků (nezaplatili rentu) íPopulationrallinIreland1841 - zkázu umocnilo rozšíření cholery a tyfu - . I Over 30% I 20 to 30% j 10 to 20% C ]0to 10% J£ \ Population Rise C^t^y Source: Edwards, RD, Williams, TD; "The Great Fainine: Studies in Irish His to ryB :45-lS52",ULipiil Press, 1956. ^jj^fF^ Reprinted 1997. Figure 20, p26"0 Produced for www.irelaridtheislard.com Unlike the rest of this siter this map is declared to be in the public domain. Potravinová bezpečnost souvislosti s růstem lidské populace = větší tlak na zdroje (vždy?) - 1798 T. R. Malthus - An Essay on the Principle of Population, varuje před nedostatkem potravy v budoucnosti „lidská populace roste exponenciálně, produkce potravin pouze lineárně" - v historii časté hladomory, které omezovaly výraznější růst lidské pop. - 1845-1850 - Irsky hladomor - 1 000 000 obětí, mnoho dalších emigrovalo - primární zdroj potravy chudých - brambory - plíseň likvidovala - nedostatek potravy + ztráta pozemků (nezaplatili rentu) - zkázu umocnilo rozšíření cholery a tyfu ALE - v Irsku bylo dostatek potravy - kukuřice, pšenice a ovsa! - dle racionální kalkulace však byly prodány do UK za mnohem vyšší ceny, než si mohli dovolit chudí farmáři The Almighty, indeed, sent the potato blight, but the English created the Famine. John Mitchel Nedostatek potravy - příčiny Bengálský hladomor 1943 - 1-4 000 000 obětí - Proč? Co bylo příčinou Bengálskeho hladomoru (1943) Start the presentation to see live content. For screen share software, share the entire screen. Get help at pollev.com/app Nedostatek potravy - příčiny Bengálsky hladomor 1943 - 1 -4 000 000 obětí - Proč? - v Bengálsku byla neúroda, což je ale periodický jev - zuřila však válka (GB x J) a bylo potřeba přednostně zásobovat města - ceny obilí výrazně vzrostly - chudí lidé si ho nemohli dovolit Nedostatek potravy - příčiny - Ukrajinský hladomor (1932-1933) 2,7-7 000 000 obětí - Proč? - Čínský hladomor (1959-1961) 20-40 000 000 obětí - Proč? - Etiópsky hladomor (1984) - 1 000 000 obětí - Proč? Ú M R T I NA HLADOMOR Pučet i*mřeJých felŕedniíidliaiJy pru 35 nejvetĚích hladomorů}, v milionech p[>ŕ»l ťibyvatnl sviíta (ujírostfcfil cJnk3dy}. v miliardách ■ Afrika ptifAsJp JLitovýchodrií AsLe ■ Evropa východní Asie 2D ■ a u __——- í 10 — U J_——-~ i i ____-------I I _ r ] is:0 1BSŮ 1B4D 195: 14ED I □ T D 19BD 19BŮ 20DD 3 B *14 343 409 579 500 95 19 3i 3 CclosvU-tovŕ pofiet úmrtí na loo ooo ohyvateL Nedostatek potravy - příčiny - Ukrajinský hladomor (1932-1933) 2,7-7 000 000 obětí - Proč? (Stalin) - Čínský hladomor (1959-1961) 20-40 000 000 obětí - Proč? (Mao Ce Tung) - Etiópsky hladomor (1984) - 1 000 000 obětí - Proč? (Haile Mariam) ÚMflTl NA H L A PJ □ M 0 R Puůet ■r(ímř(;!ýt;h fetŕedni [idhíujy pru 35 nejvčtĚích htadumorů}, v milionech Počet obyvatel svňta (uprostfcíd dtíkarfy). v miliardách ■ Afrika jířnIAste Jihovýchodní Aste ■ Evropa východní Asie- 2D 14 10 - a _ - t 4 L 5 ;___— íaan íaiú 3 B 2 1BBD 19bq 20DD 19 «4 t is:q íl 4 lB3ti 194d 195: l4BD 19JD 343 4q9 57» 500 95 CclosvŮ-tovr potet úmrtí na loo ooo obyvatel QHfcHUWI Mumw, rMi(Cfl«0«ŕi1 Většina velkých hladomorů ve 20. století byla důsledek politických rozhodnutí v nedemokratických diktaturách. Zelená revoluce - po WW2 populace v JV Asii - snížení úmrtnosti - tt růst - po Bengálském hladomoru - zavádění nových variet + industrializace Cíl: výrazně zvýšit zemědělskou produkci - 60.léta - počátek Zelené revoluce v Indii - zavedení HYV plodin - př. rýže IR8 odolná proti suchu s prům. výtěžkem 5 t/ha (x 1,5 t/ha dříve), navíc zrající kratší dobu —> možné dvě sklizně za sezónu - moderní zemědělská technika (pluhy, traktory, kombajny...) Zelená revoluce - po WW2 populace v JV Asii - snížení úmrtnosti - tt růst - po Bengálském hladomoru - zavádění nových variet + industrializace Cíl: výrazně zvýšit zemědělskou produkci - 60.léta - počátek Zelené revoluce v Indii - zavedení HYV plodin - př. rýže IR8 odolná proti suchu s prům. výtěžkem 5 t/ha (x 1,5 t/ha dříve), navíc zrající kratší dobu —> možné dvě sklizně za sezónu - moderní zemědělská technika (pluhy, traktory, kombajny...) t úroda = f požadavky na úrodnost půdy a zdroje vody Zelená revoluce - výhody a nevýhody Výhody - movití farmáři (schopni koupit HYV, techniku a agrochemikálie) zvýšili produkci >3x —> vzrůst příjmů —> další investice a inovace —>... - rychleji rostoucí plodiny umožňují 2x - 3x sklizeň za rok - nadbytky produkce -> lepší zásobení měst - vzrůst soběstačnosti a snížení cen importovaných surovin —> zlevnění potravin ve městech - pokles importu obilí do Indie z 10 mil. t (1967) na 0,5 mil. t (1977) - dnes v Indii nadbytek potravy, dovoz minima pšenice, rýže ne Zelená revoluce - výhody a nevýhody Výhody - movití farmáři (schopni koupit HYV, techniku a agrochemikálie) zvýšili produkci >3x —> vzrůst příjmů —> další investice a inovace —>... - rychleji rostoucí plodiny umožňují 2x - 3x sklizeň za rok - nadbytky produkce -> lepší zásobení měst - vzrůst soběstačnosti a snížení cen importovaných surovin —> zlevnění potravin ve městech - pokles importu obilí do Indie z 10 mil. t (1967) na 0,5 mil. t (1977) - dnes v Indii nadbytek potravy, dovoz minima pšenice, rýže ne Nevýhody - mnoho farmářů nemá finance na HYV a techniku - úroda stejná - výrazný vzrůst nerovností mezi zbohatlými farmáři a stále chudými - HYV vyžadují agrochemikálie - $$$ - nadužívaní agrochemikálií = kontaminace zdrojů pitné vody -1 spotřeba vody x zasolování polí x tenčí zdroje pitné vody The hands of Resham Singh, a 59-year-old carpenter in Punjab, are gnarled from arthritis. Doctors say it may have been caused by exposu re to water tainted by fertilizers and pesticides. Heavy use cf chemicals in the 1960s to late 1970s brought India out of famine and into its green revolution, but Singh's village, Mari Mustafa, has high cancer rates. Důsledky industriálního zemědělství I Pozitiva - vysoká produkce! Bubbles FACTS TEACH ABOUT HOW TO USE Cl Cl D (/) o o O 500 INCOME LEVEL 1 LEVEL 2 LEVEL 3 LEVELS o o 0 o ■o o o o * O ; _ - ■* (° -O o* 0 0) o • « o o 0„ o ° ° GO O o o Share per person (GDP/capita, PPPS inflation-adjusted) 1000 2000 4000 8000 Income 15k 32k 54k English Color World Regions am Select Search. Afghanistan Albania Algeria Angola Antigua and Barbuda Argentina Armenia Australia Austria Azerbaijan Bahamas Bangladesh Size Population Zoom © 0. O) (9) (V OPTIONS PRESENT EXPAND Daily supply of calories, 1961 to 2013 Caloric supply 15 measured in kilocalories per person perday. Our World in Data O Add region lr500 kcal 1,000 kcal 500 kcal 0 kcal 1961 1970 1980 1990 2000 2013 Source: U N Food and Agriculture Orga nization (FAO) CC BY Note: Data measures the food available tor consumption atthe household level but does not account for any food wasted or not eaten at the consumption level. ^ 1961 C^^^^^^^^^^^^^^^^^™^^^^^^^^^^^^^^^^^«0 2013 CHART MAP TABLE SOURCES i DOWNLOAD < r i L J Důsledky industriálního zemědělství Pozitiva - vysoká produkce! - menší zábor půdy Globální změny ve využívání krajiny pre-settlement frontier subsistence intensifying intensive stage in land use transition Shrinking farmland For the first time, more land is being left to return to nature than is being cleared for agriculture Percentage change in farmland between 2000 and 2015 HI Increase or stable □ -lto-4 □ -5 to-9 □ -10 to-14 □ -15 to-19 ■ -20 to-30 SOURCE: FAO(2017), doi.org/n2k Percentage change ^ in farmland between 2000 and 2015 O Increase or stable □ -lto-4 □ -5 to-9 □ -10 to-14 □ -15 to-19 ■ -20 to-30 SOURCE: FAO (2017), doi.org/n2k Punching above its weight The ti ny N etherlan ds has beco m e a n ag ri c u I tu ral powerh ou se—t he s econ d larg est g lobal exporter of f ood by dol lar valu e afte r t he U.S.—w ith on ly a f racti onoftheland avai lab I e to othe r countries. How has it achieved this? By using the world's most efficient agricultural technologies. Growing under glass Dutch horticulture relies heavily on greenhouses, allowing farmers to closely control g rowing conditions and use fewer resources like water and fertilizer. Change from 2003-2014 Vegetable Irnile production A 28% Energy used* ▼ 6% Greenhouses Pesticides T 9% in Netherlands 36 Fertilizer V 29% square miles Area of Manhattan 23 square miles Doing more with less Utilizing kinovations on a large scale, like hydroponie farming —growi ng plants without soil in nutrient-rich solutions—reduces runoff, saving both water and money. Total water footprint of tomato production Gaffe™ per pound, 2070 1.1 Netherlands 15.2 U.S. 25.6 Global average 34.0 China "Latest aalaMe data (2012) JASON TREAT, NGM STAFF; KELSEY NOWAKOWSKI. SOURCES: FAOSTAT; ARJEN HOEKSTRA, UNIVERSITY OF TWENTE; STATISTICS NETHERLANDS (CBS) Tomato—() production No. 22 globally 992,080 tons Yield No. 1 globally 144,352 tons per square mile Area harvested for tomatoes No. 95 globally 6.9 square miles - Netherlands Punching above its weight The tiny Netherlands has become an agricultural powerhouse—the second largest global exporter of food by dollar value after the U.S.—with only a fraction of the land available to other countries. How has it achieved this? By using the world's most efficient agri cultural technologies. Harvesting impressive yields Overthepast 30 years,the Dutch tomato industry has become-the world leader in yield, producing nnone tomatoes per square mie than anywhere else: the Netherlands enjoys high yields in other staple crcps (right) as well. Top 25tomato producers, 2014 ranked by yield Top 25 producers by yelkj, 2014 h tons per square mife Netherlands No.1 80,690 Chiliesand green peppers No.1 210.055 Cucumbers No. 2 11,582 Pears No. 5 17144 No.S 13,036 No. 5 13.037 Carrots -o:atces Onions The U.S. ranks third in both tomato production and yield. China uses more land to farm tomatoes than any other country, making itlhe world leader in production despite average yields per square mile. Nigeria has thethird largest area harvested for tomatoes, but the lowest yield amcng the top 25 producers. Nigeria Morocco Indonesia J Cameroon THIS TINY COUNTRY FEEDS THE WORLD// The Netherlands has become an agricultural giant by showing wh farming could look like. ^ft^fffetfksrifek^^^i^&K^ Charakteristika industriálního zemědělství I používání agrochemikálií Charakteristika industriálního zemědělství I používání agrochemikálií - používání rychle rozpustných hnojiv (N, P, K) - nadměrné používání syntetických pesticidů - výroba, distribuce a aplikace agrochemikálií,skladování a likvidace zásob Charakteristika industriálního zemědělství I používání agrochemikálií - používání rychle rozpustných hnojiv (N, P, K) - nadměrné používání syntetických pesticidů - výroba, distribuce a aplikace agrochemikálií,skladování a likvidace zásob chov hospodářských zvířat (Baraka,04500) - velkochovy, transport, porážka - používání průmyslových krmných směsí - řízená reprodukce, jednostranné šlechtění Charakteristika industr. zeměd. II s k lad o vání a z praco vání potra vín - snížení přímého odběru —> přepravní vzdálenosti se zvyšují —> potřeba dlouhé trvanlivosti —> chemické ošetření, chlazení - z místa produkce na talíř amerického spotřebitele ~ 2400 km; ČR? - doprava jako celek -11 % emisí C02z emisí celkové produkce potravy (USA) ICE COLD FOOD FOR THOUGHT Household greenhouse gas emissions from food actoun! for almost twite those produced by driving. Most of this comes from the food production process itself, rather than food-miles, as is often believed SOLD HERE Wholesale/retail (refrigeration, lighting etc) 4.4 tonnes GO, Average US household emissions from driving 0.1 tonnes CO^eq from HFC's and other industrial gases Jhe amount of C02 that would have to be released into the atmosphere to produce the some worming (over 100 yean) as the greenhouse gas in question 60 Ion n es CO.eq The average US household's greenhouse gas emissions per year I s i- Důsledky industriálního zemědělství III - hodnota EROEI - energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % Důsledky industriálního zemědělství III - hodnota EROEI - energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % -| podíl DE u agrochem. dán vysokou E náročností výroby prům. N - 80 GJ/t (P hnojiva 6x méně, K hnojiva 9x méně) - N hnojiv největší spotřeba - na DE nejnáročnější cukrovka 40 GJ/ha, nejméně vojtěška 13 GJ/ha - největší E výstup - cukrovka 214 GJ/ha, pak vojtěška 107 Důsledky industriálního zemědělství III - hodnota EROEI - energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % -| podíl DE u agrochem. dán vysokou E náročností výroby prům. N - 80 GJ/t (P hnojiva 6x méně, K hnojiva 9x méně) - N hnojiv největší spotřeba - na DE nejnáročnější cukrovka 40 GJ/ha, nejméně vojtěška 13 GJ/ha - největší E výstup - cukrovka 214 GJ/ha, pak vojtěška 107 ^^^h E bilance - měrná spotřeba na vyprodukovaný GJ: - vojtěška 0,12, cukrovka 0,19, brambory 0,43, maso 0,9 ! = na 1 GJ DE připadá 1,1 GJ produktů živočišné výroby !!! Negativní aspekty prům. zemědělství I Sociální - marginalizace zemědělství jako ekon. odvětví (patří ke skupinám s nejnižší životní úrovní) - dnes - asi 4 % populace; tvoří asi 3 % HDP - před rokem 1940 - 35 % populace (prod. věku), nejsilnější politická strana Negativní aspekty prům. zemědělství I Sociální - marginalizace zemědělství jako ekon. odvětví (patří ke skupinám s nejnižší životní úrovní) - dnes - asi 4 % populace; tvoří asi 3 % HDP - před rokem 1940 - 35 % populace (prod. věku), nejsilnější politická strana Ekonomické - vysoká dotační podpora státu (EU) - koncentrace prodejů do velkých řetězců —> závislost soukromníků na zeměď. koncernech, tlak na zvyšování výnosů - roste vývoz na světové trhy - dotace - nesoběstačnost The EU Budget For 2018:144.7 billion euros Member state contributions Customs and sugar levies Value added taxes Other Differences due to rounding Source: European Commission Revenue Expenses €102.7 bn €56.1 bn 46.5 22.8 20.1 9.7 MM 8.9 3.0 ■0J3 0.4 Agricultural policy Structural policy Research and technology Administration Foreign policy Domestic policy Other © Globus 12608 Negativní aspekty prům. zemědělství I Sociální - marginalizace zemědělství jako ekon. odvětví (patří ke skupinám s nejnižší životní úrovní) - dnes - asi 4 % populace; tvoří asi 3 % HDP - před rokem 1940 - 35 % populace (prod. věku), nejsilnější politická strana Ekonomické - vysoká dotační podpora státu (EU) - koncentrace prodejů do velkých řetězců —> závislost soukromníků na zeměď. koncernech, tlak na zvyšování výnosů - roste vývoz na světové trhy - dotace - nesoběstačnost Etické - nevyhovující zacházení se zvířaty - usurpátorské využívání zdrojů (v,p) - na úkor jiných ekosyst. The EU Budget For 2018:144.7 billion euros Member state contributions Customs and sugar levies Value added taxes Other Differences due to rounding Source: European Commission Revenue Expenses €102.7 bn €56.1 bn 46.5 22.8 20.1 9.7 MM 8.9 3.0 ■0J3 0.4 Agricultural policy Structural policy Research and technology Administration Foreign policy Domestic policy Other © Globus 12608 Negativní aspekty průmyslového zemědělství II Ekologické - globálně roste intenzita čerpání ne/obnovitelných zdrojů a energie - kontaminace půdy a vod, snížení úrodnosti půd, eroze - snižování biodiverzity, zvyšování odolnosti škůdců a chorob » Pesticide use in OECD countries 12 o 14 (oř 1 atest avail able ) ♦ 2 Q tl2 *5 ♦ • • * 1 jt t . 1 1 1*.Jlii il ■ ■ 1 JI.I.II 15 LU r ■■■■■■■■■ Source: Dala f mm FAOSTAT [3017) OECD Environment Directorate Negativní aspekty průmyslového zemědělství II Ekologické - globálně roste intenzita čerpání ne/obnovitelných zdrojů a energie - kontaminace půdy a vod, snížení úrodnosti půd, eroze - snižování biodiverzity, zvyšování odolnosti škůdců a chorob - nevhodné podmínky zvířat, poškození krajinného rázu Jak se s těmito negativy prúm. zemědělství vypořádat? j^^^ Start the presentation to see live content. For screen share software, share the entire screen. Gethelpatpollev.com/app ^^jj Udržitelné zemědělství • Dle OECD - typ zemědělské produkce, která uspokojuje potřeby současnosti a neomezuje potřeby budoucích generací. • Chrání půdu využívanou pro zemědělskou produkci, vodu, genetické zdroje. • Nedegraduje ŽP, v praxi zvládnutelný, ekonomicky soběstačný a sociálně akceptovatelný systém. Udržitelné zemědělství • Dle OECD - typ zemědělské produkce, která uspokojuje potřeby současnosti a neomezuje potřeby budoucích generací. • Chrání půdu využívanou pro zemědělskou produkci, vodu, genetické zdroje. • Nedegraduje ŽP, v praxi zvládnutelný, ekonomicky soběstačný a sociálně akceptovatelný systém. Cíle nutné pro dosažení udržitelného zemědělství • Vyšší diverzita planě rostoucích druhů rostlin a živočichů na orné půdě i v trvalých travních porostech • Vyšší diverzita pěstovaných plodin • Vytváření podmínek vedoucích k ochraně mimoprodukčních ekosystémů a volně žijících organismů Biodiversity ■ f >■ crop infectious production disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation natural ecosystem Food security infectious disease mediation regional climate and air quality regulation crop production forest production preserving habitats and biodiversity carbon ' * water sequestration ■ flow water regulation quality regulation intensive cropland Biodiversity Food security ■ r >■ COP infectious production disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration forest production preserving habitats and biodiversity water quality regulation water flow regulation cropland with restored ecosystem services Ekologické zemědělství - alternativa vůči industr. (konvenčnímu, intenzivnímu) zemědělství - dle zákona 242/2000 Sb. o Ekologickém zemědělství „zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na ŽP a jeho jednotlivé složky omezením či zákazy používání látek a postupů, které zatěžují a znečišťují ŽP nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce, a který zvýšeně dbá na vnější životní projevy a pohodu chovaných hospodářských zvířat"(Zák. 242/2000 Sb.) Ekologické zemědělství - alternativa vůči industr. (konvenčnímu, intenzivnímu) zemědělství - dle zákona 242/2000 Sb. o Ekologickém zemědělství „zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na ŽP a jeho jednotlivé složky omezením či zákazy používání látek a postupů, které zatěžují a znečišťují ŽP nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce, a který zvýšeně dbá na vnější životní projevy a pohodu chovaných hospodářských zvířat"(Zák. 242/2000 Sb.) Graf I Vývoj celkové výměry půdy a počtu farem v EZ a podílu na celkovém ZPF (1990-2017) Zdroj: MZe a REP (údaje vidy k 31. 12. daného roku); zpracoval ÚZE/. Ekologické zemědělství -70. léta-vznik IFOAM - International Federation of Organic Agriculture Organic in Europe if^M .. EU GROUP Data compiled by Production Percentage of agricultural land which is organic Rol love' a coun:vy find out about it ] Czech Republic 11.5% •Notes Sources 11.5% C';: Czech Republic 489 thousand hectares of organic land in 2016 Organic land use* Grassland 417,987 hectares 13.3% Arable crops 64,995 hectares Permanent crops 5,608 hectares Other 0 hectares Organic land area in 1000 hectares 2 ■_' J 2012 2014 2016 0% lOW 20% 30% 40% 50% SOW 70% 30% 90% 10OM 40°; Producers 4,271 EU average 10,540 Processors 616 EU average 2,238 Podmínky ekologické produkce - bez použití agrochemikálií s výjimkou několika vybraných, šetrnějších anorganických látek (př. modrá skalice), a to jen za zvláštních okolností - zachování zeleně (meze, remízky, aleje) - opatření proti erozi např. odložení orby přes zimu - vylučují pěstování GM plodin Podmínky ekologické produkce - bez použití agrochemikálií s výjimkou několika vybraných, šetrnějších anorganických látek (př. modrá skalice), a to jen za zvláštních okolností - zachování zeleně (meze, remízky, aleje) - opatření proti erozi např. odložení orby přes zimu - vylučují pěstování GM plodin - prostor pro ležení, odpočinek, stáj vystlanou slámou, - výběh včetně pastvy a přirozenou potravu - zákaz klečového chovu slepic a ustájení dobytka a prasat na ocelových roštech - zákaz přidávání růstových stimulátoru, masokostní moučky, syntetických látek do krmiva, hormonální synchronizaci říje či přenosu embryí With demand for chicken increasing, Dutch firms are developing technology to maximize poultry production while ensuring humane conditions. This high-tech broiler house holds up to 150,000 birds, from hatching to harvesting. Mutifunkční model ekologického zemědělství Sociální cíle - vlastní pracovní síly, samozásobení regionu potravinami, uspokojování místních potřeb - zachování osídlení venkova - zvýšení zaměstnanosti, regionální rozvoj Ekologické cíle - zvýšení stability a funkčnosti agroekosystémů vyšší biodiverzita Ekonomické cíle - hospodářská výkonnost, spoleh na vlastní zdroje, dlouhodobá jistota výnosů, export Kontrola ekologického zemědělství Kontrolu a certifikaci dle zák. 242/2000 Sb. o ekol. zemědělství vykonávají z pověření MZ čtyři soukromé společnosti: KEZ, o.p.s. (Chrudim) ABCERTAG (Jihlava) Biokont CZ, s.r.o. (Brno) BUREAU VERITAS CR spol. s r.o. + ÚKZÚZ Brno - KEZ slouží zákazníkům jako záruka původu a kvality potravin - podle zákona tyto výrobky smějí v názvu nést předponu "bio" a znak Tabulka 13. Počty zemědělců a výměra půdy v EZ dle kontrolních organizací Kontrolní organizace 31.12.2007 3i.; f.2008 Počet podniků Výmera půdy v ha Počet podniků Výmera půdy v ha 1 abs. O abs. mm abs. MM abs. mm AB Gert 151 11,5 22847 7,1 219 11,5 25619 7,7 Biokont g 112 21,7 15766 11,4 522 29,5 42 581 12,3 KEZ, o.ps. 355 64,9 254 277 81,1 1008 57,0 26 5 289 79,5 Zdroj dat: MZe Zpracoval: Jan Valeška (PRO-BIO LIGA) Tabulka 14. Počet řešených přestupků1 a ud elených sankcí dle zákona 242/2000 Sb. o EZ v letech 2004-2008 Položka 2004 2005 2006 2007 2008" Celkem Počet subjektů u nichž byl zjištěn jeden civíce přestupků 11 20 10 7 1 71 Počet přestupků 11 25 11 8 1 80 Celková částka uložených pokut 212000 Kč 54 000 Kí 27000 Kč 50 000 Kč OKc 343000 Kč Počet zrušení registrací 1 7 2 2 0 12 Počet zastavených správních řízení 0 0 0 2 1 3 ' údaje za rok2008 se vztahujpouze k správní m uzením ukončeným ke ksětnu 2003, Home | Environment | Science in Society | News 20-year study backs organic farming > 19:00 30 May 2002 by Fred Pearce ) For similar stories, visit the Food and Drink and Endangered Species Topic Guides The world's longest running experiment in comparing organic and conventional farming side-by-side has pronounced chemical-free farming a success. "We have shown that organic farming is efficient, saves energy, maintains biodiversity and keeps soils healthy for future generations," says Paul Mader of the Research Institute of Organic Agriculture in Frick, Switzerland, which carried out the 21 -year study. Although crop yields on organic plots in the experiment were on average 20 percent lower than those on conventional plots, the ecological and efficiency gains more than made up for it, Mader says. Soils nourished with manure were more fertile and produced more crops for a given input of nitrogen or other fertiliser. "The input of nutrients like nitrogen were as much as 50 per cent lower, so overall the organic system was more efficient," he told New Scientist Not all crops did equally well. Potato yields on organic plots were only 60 per cent of those on conventional plots. But organic winter wheat achieved 90 per cent, and grasses fed on manure did just as well as those fed on fertiliser. Mader argues that the biggest bonus is the improved quality of the soil under organic cultivation, which should ensure good crops for decades to come. P To se mi libi Earthworms and fungi Organic soils had up to three times as many earthworms, twice as many insects and 40 per cent more mycorrhizal fungi colonising plant roots. Soils microbes went into overdrive, transforming organic material into new plant biomass faster than microbes in conventional plots. More predictably perhaps, organic plots contained up to 10 times as many weed species as conventional plots sprayed with herbicides. "Under European conditions, we can clearly grow our food with much less a I Q B B E - ADVERTISEMENT - SAHARA FOREST PROJECT 0 Profitable and innovative environmental solutions within the food, water and energy sector Latest news ) Hippo dung is health food for river animals 18:45 15.April 2015 Rivers filed with hippo faeces may sound disgusting, but the excrement provides nutrition for fish and aquatic insects ) War and religion: the metaphors hampering climate change debate 15:59 15 April 2015 Climate change is often painted as a battle to be fought or a creed with scant evidence. Such Home I Environment I News Organic farming could feed the world 13:46 12 July 2007 by Catherine Brahic A switch to organic farming would not reduce the world's food supply and could also increase food security in developing countries, say the authors of a new study. They claim their findings lay to rest the debate over whether organic farming could sustainably feed the world. Organic farming avoids or heavily restricts the use of synthetic pesticides and fertilisers, as well as livestock feed additives. Numerous studies have compared the yields of organic and conventional methods for individual crops and animal products (see 20-year study backs organic farming). Now, a team of researchers has compiled research from 293 different comparisons into a single study to assess the overall efficiency of the two agricultural systems. Available materials Ivette Perfecto of the University of Michigan in the US and her colleagues found that, in developed countries, organic systems on average produce 92% of the yield produced by conventional agriculture. In developing countries, however, organic systems produce 80% more than conventional farms. n To s& mi libi O Stare jflGOjeet |13| 3+1 0 36 Ö □ □ C3 ADVERTISEMENT SEARCH THE LATEST CANCER & ONCOLOGY JOBS Latest news > Hippo dung is health food for river animals 18:45 15 April 2015 Vfye {£clcgrnpij home news sport business all sections = News UK World Politics Science Entertainment Pictures ETJ referendum Limitovaná edice k 30. Vý r OČÍ startu Karla Lupraise na Rallye Dakar má # News Think organic food is better for you, animals, and the planet? Think again BJ0RN LOMBORG 12 JUNE 2016. 533PM Q 9 O The oiganics hype is just that - hype atrorTiwrtEButnoiwuMY What we eat is seen as more important than ever. And everywhere we are urged to go organic: we are told it is more nutritious, it improves animal welfare and helps the environment. In reality, that is mosdy marketing hype. In 2012 Stanford Universitv's Centre for Health Policv did the bieaest Labour crisis: As many as 130 MPs expected to vote against Jeremy Corbyn as George Osborne rules himself out of Conservative race 28 Jun 201615:12am 2 I cannot stress too much that Britain is part of Europe - Login In Scotland? Go to our Scotland site > Soil Association > Blogs > Telegraph attacks organic...Again! Print ^jg Z 2» Telegraph attacks organic 13 June 2016 Bjem Lomborg wrote in the Telegraph over the weekend that what we eat is more important than ever. Great, couldn't agree more - but unfortunately, the agreements stopped there. He then went on to suggest, among other things, that 'going organic would kill more than 13,000 people in the US each year'. Think organic food is better for you, animals, and the planet? Think again. Is this pure fantasy? Of course, his wildly inaccurate criticisms of organic food and farming ignore recent and prehensive research, including three international, metai-analyses published in J Biopotraviny z dovozu X místní konvenční potraviny BTOPOTRAVINY PUTUJÍ NA NAS TRH TISÍCE KILOMETRU Biopotraviny jsou zemědělské produkty, které vznikají bez těžké mechanizace, převážně ruční prací. Jsou obdělávány bez jakýchkoliv postřiku či hnojiv a nesmi nijak narušovat ekologickou rovnováhu přírody a krajiny. Balení, prodej i doprava musejí být šetrné k životnímu prostředí. Kanada - hrách 6219 km = 13 070 km y Ekvádor - zázvor Peru - dýně ■* 11126 km Doprava a skleníkové plyny Lodi 1 tuna zboží na 1000 km = 15 kg C07 Kamion; 1 tuna zboží na 1000 km = 100 kg CO. 7455 km Čína - jáhly Izrael - oříšky ^ 1826km ^ . ľ 2624 km T 5056 km Pákistán - rýže 11 824 km Argentina - hrušky Jaké biopotraviny Česi kupují (v procentech) Rok Jíž zpracované biopotraviny Mléko a mléčné Maso. výrobky výrobky z masa Nápoje Obilniny, luštěniny, ořechy Pečivo čerstvé i trvanlivé Ovoce a zelenina Byliny, kořeni 2005 40 20 12 12 5,5 4 3,5 3 2006 45 15 7 2007 475 21 6.5 10,5 6 1,5 5,5 1,5 2DR0J. PRŮZKUM D€H(KU. GREEN MARKETING [NFOGRAFÍKA DENlK/MANA MERTOVA Současný přístup - zastaralý? Moderní přístup - udržitelný? Oddělení intenzivní produkce potravin od extenzivního hospodaření v krajině? Biodiversity ■ f crop infectious production disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation Biodiversity + Food security ■ f crop infectious production disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation infectious disease mediation regional climate and air quality regulation crop production forest production preserving habitats and biodiversity carbon ' * water sequestration ■ flow water regulation quality regulation natural ecosystem intensive cropland Biodiversity + Food security + infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation natural ecosystem infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production 1\ forest production preserving habitats and biodiversity water flow water regulation quality regulation intensive cropland Biodiversity Food security infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production forest production preserving habitats and biodiversity water quality regulation water flow regulation cropland with restored ecosystem services