Bezpečnost práce Organizace cvičení Měření MO ÚVOD PODZIM 2022 Bezpečnost práce  Příchod a odchod z laboratoře  MYTÍ RUKOU, DEZINFEKCE PLOCHY  Kahany pouze pokud jsou používány a jste v místnosti  Nesahat na kultury do misky  Na stole nádobky – dezinfekce, kelímek na použité špičky, kelímek na použité sirky,…  Lékárnička, hasicí přístroj, hasicí deka  Laboratorní sklo a pomůcky (misky, kličky, sklo x umělá hmota)  KONTAMINACE (sebe i kultur) - snažit se jí předcházet!!! Pokud by se něco rozbilo či rozlilo (miska/bujon s kulturou), NEJPRVE MÍSTO DEZINFIKUJEME!! Zásady bezpečné práce v mikrobiologické laboratoři  1. Vstup do laboratoře je povolen pouze osobám vykonávajícím cvičení.  2. V laboratoři vykonávejte pouze práci stanovenou obsahem cvičení.  3. V laboratoři je zakázáno jíst, pít a kouřit.  4. V laboratoři je nutné používat laboratorní plášť a přezůvky.  5. V laboratoři je zakázáno otevírat okna. Větrání je zajištěno pomocí větracího zařízení.  6. Před příchodem do laboratorního cvičení se seznamte s jeho obsahem.  7. Před započetím a po ukončení práce je třeba desinfikovat pracovní plochu (Incidur). Zásady bezpečné práce v mikrobiologické laboratoři  8. Na pracovní plochu pokládejte co nejméně osobních věcí. Na pracovní ploše může snadno dojít k jejich kontaminaci. Oblečení, batohy a tašky odkládejte v šatně.  9. Pracujte pečlivě a opatrně. Zabráníte tím kontaminaci materiálu a náhodnému potřísnění pracovní plochy a sebe bakteriálními kulturami.  10. Nedotýkejte se zbytečně rukama obličeje, nenanášejte v laboratoři kosmetiku, nemanipulujte s kontaktními čočkami.  11. Při barvení mikroorganismů používejte jednorázové ochranné rukavice a pracujte v digestoři. Při fixaci preparátů používejte ochranné brýle. Ochranné rukavice není nutné používat při manipulaci s mikroorganismy, pokud se však budete cítit bezpečněji, použijte je. Výjimkou je příprava nativního preparátu pro mikroskopii, v tomto případě určitě použijte rukavice. Zásady bezpečné práce v mikrobiologické laboratoři  12. Kahany nechávejte hořet pouze po dobu, kdy je užíváte.  13. Použité sklo a zbytky bakteriálních kultur odkládejte na určená místa. V žádném případě nevylévejte kultury do odpadu! Veškerý kontaminovaný materiál je před likvidací a mytím nutno desinfikovat nebo sterilizovat (týká se i rozbitého skla), případně vyhodit do koše na nebezpečný odpad (např. buničitá vata použitá k likvidaci rozlité kultury).  14. Dojde-li k náhodnému potřísnění pokožky bakteriální kulturou či poranění pokožky, oznamte tuto skutečnost ihned školiteli. Pokožku je nutno ošetřit vhodným desinfekčním prostředkem (ajatin, Spitaderm), aby nedošlo k infekci. Zásady bezpečné práce v mikrobiologické laboratoři  15. Stejné zásady jako v bodě 14 platí i v případě znečištění pracovní plochy nebo pracovního oděvu.  16. V případě jakékoli nejistoty se informujte o správném postupu u svého školitele.  17. Označte všechna média a kultury ve zkumavkách, baňkách a Petriho miskách názvem média a kultury, svým jménem a pracovní skupinou. Misky popisujte na dno! K označení používejte fixy na sklo.  18. Všechny pracovní postupy, obzvláště pak použité bakteriální kultury, množství pipetovaných roztoků a postupy při ředění si pečlivě zaznamenávejte.  19. Po ukončení práce odneste použité pomůcky na určené místo, ukliďte pracovní plochu a vydesinfikujte ji desinfekčním roztokem (Incidur ve spreji). Zásady bezpečné práce v mikrobiologické laboratoři  20. Před odchodem ze cvičení si dobře umyjte ruce a vydesinfikujte desinfekčním prostředkem (Spitaderm). V případě, že potřebujete krátkou přestávku v průběhu cvičení, umyjte a vydesinfikujte si ruce před opuštěním laboratoře.  21. Práce v mikrobiologické laboratoři je zakázána těhotným ženám. Posluchačka je povinna vedoucímu cvičení oznámit graviditu.  22. Připojování přístrojů do elektrické sítě je nutno provádět pod dohledem. Provádění jakýchkoliv změn na elektrickém zařízení není dovoleno. Opravovat elektrické instalace smějí jen osoby tím zvláště pověřené, s příslušnou kvalifikací. Závady v instalaci (voda, plyn, elektřina) ihned hlaste. Pokyny k zápočtu  Zápočet  docházka, protokoly, zápočtový test  Protokoly  pozn.: závěr = stručné shrnutí, úvaha nad výsledky pokusu, případně odpovědi na otázky  protokoly odevzdávat průběžně – od druhého neodevzdaného protokolu v předem oznámeném termínu záporný bod – zvýšené požadavky k zápočtovému testu  Docházka  povinná účast S sebou do laboratoře PLÁŠŤ, PŘEZŮVKY, PERMANENTNÍ FIX NA SKLO Sylabus Mikrobiologie - cvičení Bi5710c PODZIMNÍ SEMESTR 2022 Cvičení Týden Úloha 1 12. 9. - 16. 9. 2022 Úvod. Bezpečnost práce. Organizace cvičení. Seznámení s mikroskopem. Mikroskopie. Měření MO. 2 19. 9. - 23. 9. 2022 Metody sterilní práce. Očkování a uchovávání mikroorganismů. Živná média pro růst mikroorganismů. Technika křížového roztěru. Očkování do tekutého media a na pevné medium. 3 26. 9. - 30. 9. 2022 Výuka neprobíhá – platí pro všechny skupiny kvůli jednotné výuce pro všechny studenty (ve st 28. 9. 2022 je svátek) 4 3. 10. - 7. 10. 2022 Makro - a mikroskopické pozorování mikroorganismů (kultury z předchozího cvičení). Gramovo barvení. Demonstrační pokus nativního preparátu 5 10. 10. - 14. 10. 2022 Přímé stanovení počtu buněk v Bürkerově komůrce. Vitální test. Kvasinky. 6 17. 10. - 21. 10. 2022 Nepřímé stanovení počtu životaschopných bakterií plotnovou metodou. Malování. 7 24. 10. - 28. 10. 2022 Bakterie ve vodě - základní mikrobiologický rozbor vody. 8 31. 10. - 4. 11. 2022 Vyhodnocení vody. Průkaz a izolace některých půdních mikroorganismů. 9 7. 11. - 11. 11. 2022 Hodnocení zastoupení některých mikroorganismů v půdě. Pozorování bakteriálních spor rodu Bacillus - fázový kontrast - nativní preparát. Negativní barvení rodu Bacillus, negativní barvení pouzder rodu Azotobacter. 10 14. 11. - 18. 11. 2022 Stanovení citlivosti bakterií k antibiotikům. Stanovení koncentrace antibiotik. 11 21. 11. - 25. 11. 2022 Fyzikální a chemické prostředky kontroly růstu. 12 28. 11. - 2. 12. 2022 Úvod do identifikace bakterií - biochemické testy a standardizované identifikační systémy (zkumavkové testy, papírkové testy a mikrotesty). 13 5. 12. - 9. 12. 2022 Vyhodnocení biochemických testů. Odevzdání protokolů. Test 14 12. 12. - 16. 12. 2022 Termín pro případné konzultace k protokolům, opravný termín testu Laboratorní pomůcky Seznámení s mikroskopem, měření MO MIKROSKOP – ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY  původ slova - z řeckého slova mikros - malý a skopein - pozorovat  první použitelný mikroskop (1590) - Hans a Zacharias Jansennovi  Anthony van Leeuwenhoek (1632 - 1723) zkonstruoval jednočočkový mikroskop zvětšující asi 270x  nejvýznamnější vynálezci a vědci v oblasti optiky 19. století –  Ernst Abbe (teoretická studie optických principů), Otto Schott (výzkum optického skla), August Köhler (osvětlení mikroskopů) a Carl Zeiss (zahájení výroby mikroskopů v roce 1847) MIKROSKOP - ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY  části mikroskopu  mechanické části tvořené stativem s podstavcem, stolkem se svorkami na upnutí preparátu, mikrometrickým a makrometrickým šroubem  optické části tvořené okuláry, binokulární hlavicí, objektivy a kondenzorem Školní mikroskop Olympus CX31 MIKROSKOP - ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY MIKROSKOP - ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY  Celkové zvětšení mikroskopu (CZM)  je to zvětšení, jehož jsme schopni dosáhnout při dané sestavě optiky mikroskopu; lze jej vypočítat pro každý objektiv  vypočítáme ho podle vzorce:  CZM = zvětšení okuláru . zvětšení binokulární hlavice . zvětšení objektivu MIKROSKOP - ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY  Maximální užitečné zvětšení (MUZ)  je to ideální zvětšení pro pozorování objektů v mikroskopu pro daný objektiv; může se lišit od celkového zvětšení  vypočteme podle vzorce: MUZ = 1000 × A  numerická apertura (A) (apertura = otvor), rozlišovací schopnost objektivu, je dána vzorcem:  A = n . sin 𝛼 2  kde n = index lomu prostředí mezi objektivem a preparátem  𝛼 (alfa) = úhel svíraný optickou osou mikroskopu a pláštěm kužele, v němž se nacházejí paprsky, které z daného místa preparátu mohou vstoupit do objektivu a podílet se na zobrazení MIKROSKOP - ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY  Nejmenší rozlišitelná struktura  jde o vlastnost objektivů rozlišit dva od sebe nepatrně vzdálené body ještě jako dva samostatné body  vypočte se podle vzorce: 𝑹=𝛌 . 𝑨 [ μm ]  kde A = numerická apertura  λ (lambda) = vlnová délka použitého světla  čím větší je numerická apertura a čím kratší je vlnová délka, tím je lepší rozlišení (tj. menší minimální vzdálenost mezi dvěma body) MĚŘENÍ MIKROORGANISMŮ  buňky měříme okulárovým mikrometrem  jeho stupnice se musí proměřit pro každé zvětšení objektivovým mikrometrem, aby se stanovila relativní hodnota dílku okulárového mikrometru  objektivový mikrometr je podložní sklíčko se stupnicí uprostřed vodícího obrazce (kruh nebo čtverec).  stupnice je dlouhá 1 mm a je rozdělena na dílky, z nichž každý má hodnotu 10 μm. MĚŘENÍ MIKROORGANISMŮ  Hodnota dílku okulárového mikrometru  stupnice obou mikrometrů se seřídí v zorném poli rovnoběžně vedle sebe a počátky se ztotožní, aby se mohlo zjistit, kolik dílků objektivového mikrometru odpovídá dílkům okulárového mikrometru  H = dílky objektivové/ dílky okulárové . 10 [μm ] (např.: 30/45 . 10) odpovídající dílky se musí přesně krýt MĚŘENÍ MIKROORGANISMŮ  Výpočet plochy zorného pole  použijeme objektivový mikrometr - po zaostření stupnice nastavíme počáteční dílek na levý okraj zorného pole a odečteme, kolik dílků činí průměr zorného pole  hodnotu v dílcích vynásobíme hodnotou dílku (10 μm); z průměru vypočteme poloměr a dosadíme do vzorce: π . r2 pro výpočet plochy kruhu  plochu je potřeba vypočítat pro jednotlivé objektivy MĚŘENÍ MIKROORGANISMŮ  Měření bakterií  objektiv 100x zvětšení (imerzní olej)  preparáty  vlastní měření provádíme již pouze okulárovým mikrometrem  zjištěné hodnoty (délky a šířky) v počtech dílků pak vynásobíme zjištěnou hodnotou dílku pro příslušný objektiv MĚŘENÍ MIKROORGANISMŮ Objektiv Průměr zorného pole [μm] 10 - 20 1000 40 500 100 200 MĚŘENÍ MIKROORGANISMŮ Objektiv 1 dílek v okuláru [μm]] 10 10 20 5 40 2,5 100 1