Pozitivní zprávy Start the presentation to see live content, For screen share software, share the entire screen, Get help at pollev.com/app Environmentálni souvislosti zemědělství Dostatek potravy (food security) X Biodiverzita Dostatek potravy (food secu rity) Intenzivní zemědělství + i - X Extenzivní zemědělství + Biodiverzita Biodiversity ■ * crop infectious production disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration forest production preserving habitats and biodiversity water quality regulation water flow regulation natural ecosystem Biodiversity Food security infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation natural ecosystem intensive cropland Biodiversity + Food security + infectious disease mediation regional climate and air quality [regulation carbon sequestration crop production forest production preserving habitats and biodiversity water flow water regulation quality regulation natural ecosystem infectious disease mediation regional climate and air quality regulation crop production forest production preserving habitats and biodiversity carbon ' ' water sequestration ■ flow water regulation quality regulation intensive cropland Biodiversity Food security infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production forest production preserving habitats and biodiversity water flow water regulation quality regulation cropland with restored ecosystem services Environmentálni rozměr zemědělství Zemědělství (národohospodářský pohled) - primární sektor hospodářství - zajišťování potravy a materiálů pro výrobu Environmentálni rozměr zemědělství Zemědělství (národohospodářský pohled) - primární sektor hospodářství - zajišťování potravy a materiálů pro výrobu Aqroekosvstém (ekologický pohled) - typ planetárních ekosystémů - funkční jednota hospodářsky významných organizmů a prostředí - v užším vymezení - pole; širší vymezení - povodí, krajina, region - původně produkčně nejkvalitnější ekosystémy Jaké jsou funkce (přínosy) zemědělství? Top Start the presentation to see live content. For screen share software, share the entire screen. Get help at pollev.com/app Vyznám zemědělství Produkční funkce - potraviny, průmyslové suroviny (textilní a kožedělný průmysl, tuky...) a energie Vyznám zemědělství Produkční funkce - potraviny, průmyslové suroviny (textilní a kožedělný průmysl, tuky...) a energie mí: Mimoprodukční funkce - tvorba a udržování typického rázu kulturní krajiny - Genius loci - udržování fungujících agroekosystémů se specifickou biodiverzitou - samozásobení regionu potravinami, zaměstnanost - životní prostředí lidí a dalších organizmů - zachování osídlení venkova, rekreace Vincent Van Gogh, Pole s havrany, 1890 Potravinová bezpečnost souvislosti s růstem lidské populace = větší tlak na zdroje (vždy?) - 1798 T. R. Malthus - An Essay on the Principle of Population, varuje před nedostatkem potravy v budoucnosti „lidská populace roste exponenciálně, produkce potravin pouze lineárně" - v historii časté hladomory, které omezovaly výraznější růst lidské pop. ôlnvestopedia Thomas Malthus Born: February 13.1766 Died: December 23,1834 Economist and Philosopher • Known for his population growth philosophies • Noted for the Malthusian Growth Model • Founder of the Statistical Society of London Potravinová bezpečnost souvislosti s růstem lidské populace = větší tlak na zdroje (vždy?) - 1798 T. R. Malthus - An Essav on the Principle of Population, varuje před nedostatkem potravy v budoucnosti „lidská populace roste exponenciálně, produkce potravin pouze lineárně" - v historii časté hladomory, které omezovaly výraznější růst lidské pop. - 1845-1850 - Irsky hladomor - 1 000 000 obětí, mnoho dalších emigrovalo - primární zdroj potravy chudých - brambory - plíseň likvidovala - nedostatek potravy + ztráta pozemků (nezaplatili rentu) IPopulationFallinIreland1841 1851 - zkázu umocnilo rozšíření cholery a tyfu L I Over 30% j 20 to 30% j 10 to 20% loto 10% ____ . ] Population Rise C^j^j ^^^^ Souice: Edwards, I_, X^^r Williame, TD; "The Great Famine: Studies in Irish Histoiyl lS45-lg52";Li0iput Press, 1956 Reprinted 1997. Figure 20, p260 Produced for www.irelarLdtheiElarLd.com Unlike the rest of this sits, this map is declared to be in the public domain. Potravinová bezpečnost souvislosti s růstem lidské populace = větší tlak na zdroje (vždy?) - 1798 T. R. Malthus - An Essay on the Principle of Population, varuje před nedostatkem potravy v budoucnosti „lidská populace roste exponenciálně, produkce potravin pouze lineárně" - v historii časté hladomory, které omezovaly výraznější růst lidské pop - 1845-1850 - Irsky hladomor - 1 000 000 obětí, mnoho dalších emigrovalo - primární zdroj potravy chudých - brambory - plíseň likvidovala - nedostatek potravy + ztráta pozemků (nezaplatili rentu) J Population Fall in Ireland 1841 1851 - zkázu umocnilo rozšíření cholery a tyfu Over 30% 20 to 30% 10 to 20% 0 to 10% "Y ALE - v Irsku bylo dostatek potravy - kukuřice, pšenice a ovsa! - dle racionální kalkulace však byly prodány do UK za mnohem vyšší ceny, než si mohli dovolit chudí farmáři ^t"1 7'r"~ Source: Edwards, ------- ; 4C Population Rise i^Jfo ^X^^^X^r^j "„ r Williame, TD; "The Great ^? Famine: Studies in Irish Histoiyl ■ lS45-lg52";Li0iput Press, 1956 Reprinted 1997. Figure 20, p26"0 Produced for www.irelarLdtheiElarLd.com Unlike the rest of this sits, this map is declared to be in the public domain. The Almighty, indeed, sent the potato blight, but the English created the Famine. John Mitchel Nedostatek potravy - příčiny - Ukrajinský hladomor (1932-1933) - 2,7-7 000 000 obětí - Proč? - Bengálsky hladomor (1943) - 1 -4 000 000 obětí - Proč? - Čínský hladomor (1959-1961) 20-40 000 000 obětí - Proč? - Etiópsky hladomor (1984) - 1 000 000 obětí - Proč? ÚMHTl NA HLADOMOR PočeC xťmřeJých (siředni odhady pro 35 ne j větších hladomorů}, v mi Hun ech PiifcH ul»y\'iitt:l svňla [upm -\ !,. •. [ v miliímhicli ■ .-\--.=1 jlímíAmii: ■ jihovýchodní Asie ■ Evropa východu) Aste 2D 15 10 • --i 1BDD íaiD 3 o 1 1920 »14 1B3Ů 1B40 1953 ľJGD 13 r D 19BD 1990 20DD 343 409 579 500 95 29 64 3 Ccdosvfrtůvý poĚet ůitirti na íoo ooo obyvatel ÍMOľí HŕHFH □tKtHfm.uB. rHt(tfl«OHtST Nedostatek potravy - příčiny - Ukrajinský hladomor (1932-1933) - 2,7-7 000 000 obětí - Proč? (Stalin) - Bengálsky hladomor (1943) - 1 -4 000 000 obětí - Proč? (Churchill) - Čínský hladomor (1959-1961) - 20-40 000 000 obětí - Proč? (Mao Ce Tung) - Etiópsky hladomor (1984) - 1 000 000 obětí - Proč? (Haile Mariam) ÚMRTl NA HLADOMOR Počet zemřelých (siředni odhady pru 35 nejvétšfch hladomorů}, v milionech Porot obyvatel sviSla (uprostřed dekády), v miliardách ■ Afrika Jižní Asie jihovýchodní Asie ■ Evropa východní Asie 20 --8 --- E ~~ — — _! ■ ■ 5 5_—----" 1BDD 1910 1B2Q S S 614 1930 1940 195] 19 6 D 197Q I9BC '530 2O0D 343 409 579 500 05 19 M S Celosvětový potet ůmrti na 100 ooo obratel Většina velkých hladomorů ve 20. století byla důsledek Dolitickvch rozhodnutí v nedemokratických diktaturách. Zelená revoluce - po WW2 populace v JV Asii - snížení úmrtnosti - tt růst - po Bengálském hladomoru - zavádění nových variet + industrializace Cíl: výrazně zvýšit zemědělskou produkci - 60.léta - počátek Zelené revoluce v Indii - zavedení HYV plodin - př. rýže IR8 odolná proti suchu s prům. výtěžkem 5 t/ha (x 1,5 t/ha dříve), navíc zrající kratší dobu —> možné dvě sklizně za sezónu - moderní zemědělská technika (pluhy, traktory, kombajny...) Zelená revoluce - po WW2 populace v JV Asii - snížení úmrtnosti - tt růst - po Bengálském hladomoru - zavádění nových variet + industrializace Cíl: výrazně zvýšit zemědělskou produkci - 60.léta - počátek Zelené revoluce v Indii - zavedení HYV plodin - př. rýže IR8 odolná proti suchu s prům. výtěžkem 5 t/ha (x 1,5 t/ha dříve), navíc zrající kratší dobu —> možné dvě sklizně za sezónu - moderní zemědělská technika (pluhy, traktory, kombajny...) t úroda = f požadavky na úrodnost půdy a zdroje vody Zelená revoluce - výhody a nevýhody Výhody - movití farmáři (schopni koupit HYV, techniku a agrochemikálie) zvýšili produkci >3x —► vzrůst příjmů —► další investice a inovace —►... - rychleji rostoucí plodiny umožňují 2x - 3x sklizeň za rok - nadbytky produkce -> lepší zásobení měst - vzrůst soběstačnosti a snížení cen importovaných surovin —> zlevnění potravin ve městech - pokles importu obilí do Indie z 10 mil. t (1967) na 0,5 mil. t (1977) - dnes v Indii nadbytek potravy, dovoz minima pšenice, rýže ne Zelená revoluce - výhody a nevýhody Výhody - movití farmáři (schopni koupit HYV, techniku a agrochemikálie) zvýšili produkci >3x —► vzrůst příjmů —► další investice a inovace —►... - rychleji rostoucí plodiny umožňují 2x - 3x sklizeň za rok - nadbytky produkce -> lepší zásobení měst - vzrůst soběstačnosti a snížení cen importovaných surovin —> zlevnění potravin ve městech - pokles importu obilí do Indie z 10 mil. t (1967) na 0,5 mil. t (1977) - dnes v Indii nadbytek potravy, dovoz minima pšenice, rýže ne Nevýhody - mnoho farmářů nemá finance na HYV a techniku - úroda stejná - výrazný vzrůst nerovností mezi zbohatlými farmáři a stále chudými - HYV vyžadují agrochemikálie - $$$ - nadužívaní agrochemikálií = kontaminace zdrojů pitné vody -1 spotřeba vody x zasolování polí x tenčí zdroje pitné vody The hands of Resham Singh, a 59-year-o!d carpenter in Punjab, are gnarled from arthritis. Doctors say it may have been caused by exposure to water tainted by fertilizers and pesticides. Heavy use of chemicals in the 19o0s to late 1970s brought India out of famine and into its green revolution, but Singh's village, Mari Mustafa, has high cancer rates. Důsledky industriálního zemědělství I Pozitiva - vysoká produkce! Daily supply of calories, 1961 to 2013 Caloric supply 15 measured in kilocalories per person perday. Our World in Data O Add reg' ion Okcal 1961 1970 Northern America Europe, Western Eastern Europe South America - World Asia Africa 1980 1990 2300 2013 Source: U N Food and Agriculture Orga nization (FAO) CC BY Note: Data measures the food available for consumption atthe household level but does not account for any food wasted or not eaten at the consumption level. »» 1961 O O 2013 CHART MAP TABLE SOURCES i DOWNLOAD < r i L J Důsledky industriálního zemědělství I Pozitiva - vysoká produkce! - menší zábor půdy Globální změny ve využívání krajiny pre-settlement frontier subsistence intensifying intensive stage in land use transition Shrinking farmland For the first time, more land is being left to return to nature than is being cleared for agriculture Percentage change in farmland between 2000 and 2015 Increase or stable -lto-4 -5 to-9 □ -10 to-14 □ -15 to-19 ■ -20 to-30 SOURCE: FAO(2017), doi.org/n2k Percentage change ^ in farmland between 2000 and 2015 O Increase or stable □ -lto-4 □ -5 to-9 □ -10 to-14 □ -15 to-19 ■ -20 to-30 SOURCE: FAO (2017), doi.org/n2k Punching above its weight The ti ny N etherlan ds has beco m e a n ag ri c u I tu ral powerh ou se—t he s econ d larg est g lobal exporter of f ood by dol lar valu e afte r t he U.S.—w ith on ly a f racti onoftheland avai lab I e to othe r countries. How has it achieved this? By using the world's most efficient agricultural technologies. Growing under glass Dutch horticulture relies heavily on greenhouses, allowing farmers to closely control g rowing conditions and use fewer resources like water and fertilizer. Change from 2003-2014 Vegetable production A 28% Energy used* T g% Pesticides Y g% FertJizer y 2Q% 'Latest auailablg data (2012) Irnile Greenhouses in Netherlands 36 square miles ■ Area of Manhattan 23 square miles Doing more with less Utilizing iinovations on a large scale, like hydroponie farming —growing plants without soil in nutrient-rich solutions—reduces runoff, saving both water and money. Total water footprint of tomato production GaffwTS per pound, 2Q10 ( 1.1 Netherlands 15.2 U.S. 25.6 Global average 34.0 China JASON TREAT, NGM STAFF; KELSEY NOWAKOWSKI. SOURCES: FAOSTAT; ARJEN HOEKSTRA, UNIVERSITY OF TWENTE; STATISTICS NETHERLANDS (CBS) Tomato—C) production No. 22 globally 992,080 tons Yield No. 1 globally 144,352 tons per square mile Area harvested for tomatoes No. 95 globally 6.9 square miles — Punching above its weight The tiny Netherlands has become an agricultural powerhouse—the second largest global exporter of food by dollar value after the U.S.—with only a fraction of the land available to other countries. How has it achieved this? By using the world's most efficient agri cultural technologies. Harvesting impressive yields Overlhepast 30 years,the Dutch tomato industry has become the world leader in yield, producing more tomatoes per square mie than any wtiere else: the Netherlands, enjoys high yields in other staple crcps (right) as well. Top 25 tomato producers, 2014 ranked by yield Top 25 producers by yelld, 2014 h tons per square mSe Netherlands No.1 80,690 No.1 210,065 Chiliesand Cucumbers green peppers No. 2 11,582 Pears No. 5 17,144 No.S 13,036 No 5 13.037 Carrots Potatoes Onions The U.S. ranks third in both tomato production and yield. I 0 Spain Netherlands Chile Portugal Morocco China uses more land to farm tomatoes than any other country, making itlhe world leader in production despite average yields per square mile. Nigeria has thethird largest area harvested for torratoes, but the lowest yield among the top 25 producers. Hfl li Greece Poland Iran Braz I L Algeria Tunisia Ukraine Mexico Uzbekistan Russia Indonesia 87624^5889 Charakteristika industriálního zemědělství I používání agrochemikálií Charakteristika industriálního zemědělství I používání agrochemikálií - používání rychle rozpustných hnojiv (N, P, K) - nadměrné používání syntetických pesticidů - výroba, distribuce a aplikace agrochemikálií,skladování a likvidace zásob Charakteristika industriálního zemědělství I používání agrochemikálií - používání rychle rozpustných hnojiv (N, P, K) - nadměrné používání syntetických pesticidů - výroba, distribuce a aplikace agrochemikálií,skladování a likvidace zásob chov hospodářských zvířat (Baraka,04500) - velkochovy, transport, porážka /"\'-*b- - používání průmyslových krmných směsí - řízená reprodukce, jednostranné šlechtění Důsledky industriálního zemědělství II - hodnota EROEI - energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % Důsledky industriálního zemědělství II - hodnota EROEI - energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % -| podíl DE u agrochem. dán vysokou E náročností výroby prům. N - 80 GJ/t (P hnojiva 6x méně, K hnojiva 9x méně) - N hnojiv největší spotřeba - na DE nejnáročnější cukrovka 40 GJ/ha, nejméně vojtěška 13 GJ/ha - největší E výstup - cukrovka 214 GJ/ha, pak vojtěška 107 Důsledky industriálního zemědělství II - hodnota EROEI - energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % -| podíl DE u agrochem. dán vysokou E náročností výroby prům. N - 80 GJ/t (P hnojiva 6x méně, K hnojiva 9x méně) - N hnojiv největší spotřeba - na DE nejnáročnější cukrovka 40 GJ/ha, nejméně vojtěška 13 GJ/ha - největší E výstup - cukrovka 214 GJ/ha, pak vojtěška 107 E bilance - měrná spotřeba na vyprodukovaný GJ: - vojtěška 0,12, cukrovka 0,19, brambory 0,43, maso 0,9 ! = na 1 GJ DE připadá 1,1 GJ produktů živočišné výroby !!! Negativní aspekty průmyslového zemědělství Ekologické - globálně roste intenzita čerpání ne/obnovitelných zdrojů a energie - kontaminace půdy a vod, snížení úrodnosti půd, eroze - snižování biodiverzity, zvyšování odolnosti škůdců a chorob - nevhodné podmínky zvířat, poškození krajinného rázu s těmito negativy prům. zemědělství vypořádat? Start the presentation to see live content. For screen share software, share the entire screen. Get help at pollev.com/app Udržitelné zemědělství • Dle OECD - typ zemědělské produkce, která uspokojuje potřeby současnosti a neomezuje potřeby budoucích generací. • Chrání půdu využívanou pro zemědělskou produkci, vodu, genetické zdroje. • Nedegraduje ŽP, v praxi zvládnutelný, ekonomicky soběstačný a sociálně akceptovatelný systém. Udržitelné zemědělství • Dle OECD - typ zemědělské produkce, která uspokojuje potřeby současnosti a neomezuje potřeby budoucích generací. • Chrání půdu využívanou pro zemědělskou produkci, vodu, genetické zdroje. • Nedegraduje ŽP, v praxi zvládnutelný, ekonomicky soběstačný a sociálně akceptovatelný systém. Cíle nutné pro dosažení udržitelného zemědělství • Vyšší diverzita planě rostoucích druhů rostlin a živočichů na orné půdě i v trvalých travních porostech • Vyšší diverzita pěstovaných plodin • Vytváření podmínek vedoucích k ochraně mimoprodukčních ekosystémů a volně žijících organismů Biodiversity ■ t crop infectious production disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation Food security infectious disease mediation regiona climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation natural ecosystem intensive cropland Biodiversity Food security , crop infectious production disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration forest production preserving habitats and biodiversity water quality regulation water flow regulation cropland with restored ecosystem services Ekologické zemědělství - alternativa vůči industr. (konvenčnímu, intenzivnímu) zemědělství - dle zákona 242/2000 Sb. o Ekologickém zemědělství „zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na ŽP a jeho jednotlivé složky omezením či zákazy používání látek a postupů, které zatěžují a znečišťují ŽP nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce, a který zvýšeně dbá na vnější životní projevy a pohodu chovaných hospodářských zvířat"(Zák. 242/2000 Sb.) Ekologické zemědělství - alternativa vůči industr. (konvenčnímu, intenzivnímu) zemědělství - dle zákona 242/2000 Sb. o Ekologickém zemědělství „zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na ŽP a jeho jednotlivé složky omezením či zákazy používání látek a postupů, které zatěžují a znečišťují ŽP nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce, a který zvýšeně dbá na vnější životní projevy a pohodu chovaných hospodářských zvířat"(Zák. 242/2000 Sb.) Graf I Vývoj celkové výměry půdy a počtu farem v EZ a podílu na celkovém ZPF (1990-2017) Ol o -U (U >U O o. 5 500 5 000 4 500 4 000 3 500 3 000 2 500 2 000 I 500 I 000 500 0 □ Výměra půdy již plně v EZ (100 ha) □ Výměra půdy v přechodném období (100 ha) - Počet farem hospodařících v EZ — Podii z celkové výměry ZPF (%) Zdroj: MZe o REP (údaje vždy k 31. 12. daného roku); zpracoval UZEI. Ekologické zemědělství -70. léta-vznik IFOAM - International Federation of Organic Agriculture Organic in Europe OHtANKS EUROPE 1 B Retail Market Data compiled by Percentage of organic agricultural land I Czech Republic 15.3% Rollover a country to rind out about it Czech Republic 540 thousand hectares of organic land in 2020 Organic land use4 82% Grassland 442399 hectares 17% Arable crops 91,436 hectares Permanent crops 5,6% hectares No data Other No data Organic land area in 1,000 hectares 2012 2014 2016 2C'S 096 10M 209* 30% 4096 5096 60% 709* 8096 9096 1 0096 15.3% Producers 4,669 Processors 852 3;; 4596 Podmínky ekologické produkce - bez použití agrochemikálií s výjimkou několika vybraných, šetrnějších anorganických látek (př. modrá skalice), a to jen za zvláštních okolností - zachování zeleně (meze, remízky, aleje) - opatření proti erozi např. odložení orby přes zimu - vylučují pěstování GM plodin HRM Podmínky ekologické produkce - bez použití agrochemikálií s výjimkou několika vybraných, šetrnějších anorganických látek (př. modrá skalice), a to jen za zvláštních okolností zachování zeleně (meze, remízky, aleje) opatření proti erozi např. odložení orby přes zimu - vylučují pěstování GM plodin - prostor pro ležení, odpočinek, stáj vystlanou slámou, - výběh včetně pastvy a přirozenou potravu - zákaz klečového chovu slepic a ustájení dobytka a prasat na ocelových roštech - zákaz přidávání růstových stimulátoru, masokostní moučky, syntetických látek do krmiva, hormonální synchronizaci říje či přenosu embryí As? With demand for chicken increasing, Dutch firms are developing technology to maximize poultry production while ensuring humane conditions. This high-tech broiler house holds up to 150,000 birds, from hatching to harvesting. Home I Environment | Science in Society | News 20-year study backs organic farming > 19:00 30 May 2002 by Fred Pearce > For similar stories, visit the Food and Drink and Endangered Species Topic Guides The world's longest running experiment in comparing organic and conventional farming side-by-side has pronounced chemical-free farming a success. "We have shown that organic farming is efficient, saves energy, maintains biodiversity and keeps soils healthy for future generations," says Paul Mader of the Research Institute of Organic Agriculture in Frick. Switzerland, which carried out the 21 -year study. Although crop yields on organic plots in the experiment were on average 20 per cent lower than those on conventional plots, the ecological and efficiency gains more than made up for it, Mader says. Soils nourished with manure were more fertile and produced more crops for a given input of nitrogen or other fertiliser. "The input of nutrients like nitrogen were as much as 50 per cent lower, so overall the organic system was more efficient," he told New Scientist. Not all crops did equally well. Potato yields on organic plots were only 60 per cent of those on conventional plots. But organic winter wheat achieved 90 per cent, and grasses fed on manure did just as well as those fed on fertiliser. Mader argues that the biggest bonus is the improved quality of the soil under organic cultivation, which should ensure good crops for decades to come. Earthworms and fungi Organic soils had up to three times as many earthworms, twice as many insects and 40 per cent more mycorrhizal fungi colonising plant roots. Soils microbes went into overdrive, transforming organic material into new plant biomass faster than microbes in conventional plots. More predictably perhaps, organic plots contained up to 10 times as many weed species as conventional plots sprayed with herbicides. "Under European conditions, we can clearly grow our food with much less [3 To se rni libi 20 Ö □ □ B3 ADVERTISEMENT SAHARA FOREST PROJECT Profitable and innovative environmental solutions within the food, water and energy sector Latest news ) Hippo dung is health food for river animals 18:4515 April 2015 Rivers filed with hippo faeces may sound disgusting, but the excrement provides nutrition forfsh and aquatic insects ■ War and religion: the metaphors hampering climate change debate 15:59 15 April 2015 Climate change is often painted as a battle to be fought or a creed with scant evidence. Such Home I Environment I News Organic farming could feed the world 13:46 12 July 2007 by Catherine Brahic A switch to organic farming would not reduce the world's food supply and could also increase food security in developing countries, say the authors of a new study They claim their findings lay to rest the debate over whether organic farming could sustainably feed the world. Organic farming avoids or heavily restricts the use of synthetic pesticides and fertilisers, as well as livestock feed additives. Numerous studies have compared the yields of organic and conventional methods for individual crops and animal products (see 20-year study backs organic farming). Now. a team of researchers has compiled research from 293 different comparisons into a single study to assess the overall efficiency of the two agricultural systems. Available materials Ivette Perfecto of the University of Michigan in the US and her colleagues found that, in developed countries, organic systems on average produce 92% of the yield produced by conventional agriculture. In developing countries, however, organic systems produce 80% more than conventional farms. n To s& mi libi I Share (l6Ö]eet |13| 3+1 0 36 Ü □ 0 C3 ADVERTISEMENT SEARCH THE LATEST CANCER & ONCOLOGY JOBS Latest news ) Hippo dung is health food for river animals 18:45 15 April 2015 HOME NEWS SPORT BUSINESS ALL SECTIONS = News UK World Politics Science Entertainment Pictures EL* referendum Limitovaná edice k 3D.VýrOČI startu Karla Upraise na Rallye Dakar ft News Think organic food is better for you, animals, and the planet? Think again BJ0RN LOMBORG 12 JUNE 2016-533PM G 9 O The organics hype is just that - hiype a&on-. way* fjikreluaiamv What we eat is seen as more important than ever. And everywhere we are urged to go organic: we are told it is more nutritious, it improves animal welfare and helps the environment. In reality, that is mostly marketing hype. In 2012 Stanford Universitv's Centre for Health Folicv did the bieaest 2 Labour crisis: As many as 1.50 MPs expected to vote against Jeremy Corbyn as George Osborne rules himself out of Conservative race 28Jun 2016,5:12am I cannot stress too much that Britain is part of Europe - Login ■ In Scotland? Go to our Scotland site > ___ Soil Association > Blogs > Telegraph attacks organic..Again! Print ^8 Z 2» Telegraph attacks organic 03 13 June 2016 Bjam Lomborg wrote in the Telegraph over the weekend that what we eat is more important than ever. Great, couldn't agree more - but unfortunately, the agreements stopped there. He then went on to suggest, among other things, that going organic would kill more than 13,000 people in the US each year'. Think organic food is better for you, animals, and the planet? Think again. Is this pure fantasy? Of course, his wildly inaccurate criticisms of organic food and farming ignore recent and Současný přístup - zastaralý? Moderní přístup - udržitelný? Oddělení intenzivní produkce potravin od extenzivního hospodaření v krajině? Biodiversity infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation natural ecosystem Biodiversity + Food security infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation natural ecosystem intensive cropland Co vás dnes nejvíce zaujalo či překvapilo? Start the presentation to see live content, For screen share software, share the entire screen, Get help at pollev.com/app