Vlastní fluorescence proteinů Vlastní fluorescenci proteinů je způsobena aromatickými aminokyselinami vnich obsaženými: tryptofanem (Trp), tyrozinem (Tyr) a fenylalaninem (Phe). Dominující je fluorescence tryptofanu, naopak prakticky vůbec se neuplatňuje fenylalanin. V této úloze jsou změřena fluorescenční excitační a emisní spektra albuminu a čistého tryptofanu a tyrozinu. Vlastnosti L-tryptofanu • MW = 204.23, ε (Trp) = 5690 M-1 cm-1 • absorpční maximum: λexmax = 295 nm • fluorescenční emisní maximum: λemmax = 353 nm • emise Trp je vysoce závislá na polaritě a okolním prostředí Vlastnosti L-tyrozinu • MW = 181.19; ε (Tyr) = 1280 M-1 cm-1 • absorpční maximum: λexmax = 275 nm • fluorescenční emisní maximum: λemmax = 304 nm • emise Tyr je relativně málo citlivá na polaritu rozpouštědla Fluorescence proteinů je obvykle excitována při 280 nm nebo při delších vlnových délkách, takže fenylalanin není ve většině experimentů excitován. Navíc je kvantový výtěžek fluorescence Phe velmi malý (kolem 0,02). Tryptofanovou fluorescenci v proteinech lze selektivně excitovat při 295-305 nm. Materiál • L-tryptofan (Applichem), L-tyrozin (Applichem) • Hovězí sérový albumin (BSA, MW = 67000), ε (BSA) = 49915 M-1 cm-1 • pufr A (50 mM NaCl, 50 mM Na-fosfát, pH 7,0) Postup 1. Připravte roztoky Trp, Tyr a BSA nařeďte pufrem A pomocí tabulky: zásobní koncentrace 1. ředění (do 1000 μl) 1. počet ředění (např. 1000x) 2. ředění (do 1500 μl) 2. počet ředění Trp 10 mM 20 μM 50 nM Tyr 2 mM 10 μM 1000 nM BSA 0.3 mM 3 μM 150 nM 2. Změřte excitační a emisní spektra vzorků za podmínek uvedených v tabulce. excitační spektrum emisní spektrum λex (nm) λem (nm) λex (nm) λem (nm) L-tryptofan 240-300 350 280 290-420 L-tyrozin 240-290 300 270 280-420 BSA 240-320 350 275,292 300-420 Výsledky Určete, jaká část fluorescence BSA je způsobena tryptofanem a jaká tyrozinem za použití diferenčního spektra.