J . S o p o u š e k ú l o h a /17/ 3.a-c 3. Termochemická měření 3.a. Stanovení neutralizačního a zřeďovacího tepla Při neutralizaci vodných roztoků kyselin roztoky zásadami dochází k elementární reakci disociovaných iontů: OHOHH 2→+ −+ molKJAtmCHr /321.57)1,25( −=°∆ (3.1.) Avšak skutečně uvolněné teplo při neutralizaci (tj. celková změna entalpie neutrH∆ ) silných kyselin silnými zásadami je ovlivněno i dalšími efekty, například teplem zřeďovacím zřH∆ . Navíc při neutralizaci slabých kyselin či slabých zásad se spotřebuje určité množství energie na disociaci vedoucí k uvolnění iontů [H+ ] či [OH] . Proto je výsledný pozorovaný neutralizační tepelný efekt neutrH∆ ovlivněn teplem disociačním slabé kyseliny či zásady disH∆ : diszřrneutr HHHHH ∆+∆+∆=∆=∆ (3.2.) Celkové množství uvolněného tepla Q při neutralizaci v kalorimetru zjistíme ze vzestupu teploty v kalorimetru podle vztahu: HTCQ ∆−=∆⋅= (3.3.) kde ∆T je vzestup teploty při neutralizaci, C je tzv. tepelná kapacita kalorimetru, která udává množství tepla potřebného k zahřátí kalorimetrické soustavy o 1 o C. V případě experimentu s vodnými roztoky je konstanta C závislá především na obsahu vody (𝑐𝑐𝐻𝐻2 𝑂𝑂 𝑝𝑝 )1,25( AtmC° =4,1796 J K-1 kg-1 ). Kapacitu kalorimetru stanovíme tak, že změříme vzestup teploty ∆T' v kalorimetru po dodání tepla QE vzniklého průchodem proudu I topným elektrickým odporem ponořeným v náplni kalorimetru. C Q T E I t T E = ′ = ⋅ ⋅ ′∆ ∆ (3.4.) kde E je napětí na svorkách odporového topení a t je doba průchodu proudu I. ÚKOL: Stanovte neutralizační a zřeďovací teplo silné (HCl) a slabé kyseliny (kys. octové) při reakci se silnou zásadou (NaOH). Určete reakční teplo při neutralizaci silné kyseliny silnou zásadou. Odhadněte disociační teplo slabé kyseliny. POTŘEBY A CHEMIKÁLIE: Dewarova nádoba, teplotní čidlo s měřičem teploty a obslužným PC, rotační el. míchadlo, topné tělísko ve skleněném pouzdře, dávkovač (10 cm3 ), ampérmetr, voltmetr, reostat, spínač. Pipety (10 a 50 cm3 ), 2M HCl, 2M CH3COOH (HAc), 0,1M NaOH, fenolftalein. SESTAVENÍ APARATURY: Sestavíme jednoduchý kalorimetr dle OBR. 5 Jako nádoba kalorimetru je použita Dewarova nádoba o obsahu asi 500 cm3 , kterou budeme při práci plnit roztokem 0,1M NaOH nebo vodou dle toho, jaký tepelný efekt budeme sledovat. Do nádoby je vyvedena hadička od dávkovače s 2M kyselinou HCl nebo HAc.  ?   ú l o h a J . S o p o u š e k /18/ 3.a-c POSTUP: 1. Příprava dávkovače kyseliny. Poněvadž trubičky dávkovače mají nezanedbatelný objem, zůstává v nich vždy určité množství vzduchu nebo kapaliny. Před kalorimetrickým měřením, proto několikrát nastavenou dávku (10 cm3 ) zvolené 2M kyseliny nadávkujeme do odpadu. V trubičkách nesmí být vzduchové bubliny. Je-li třeba, zjistíme přesné množství kyseliny v dávce titrací na roztok hydroxidu známé koncentrace. 2. Stanovení neutralizačního tepla neutrH∆ silné kyseliny (HCl) a konstanty kalorimetru C. Dewarovu nádobu kalorimetru naplníme 0,1M NaOH o objemu, který bude třeba k neutralizaci později nadávkované kyseliny (tj. budeme-li dávkovat přesně 10ml 2M HCl, pak použijeme 200ml 0,1M NaOH). Do zátky kalorimetru vložíme míchadlo, kapiláru dávkovače kyseliny, topné tělísko a čidlo měřiče teploty. Zapneme míchadlo. Během co nejkratšího časového intervalu mezi zapnutím a vypnutím si nastavíme reostatem proud, který bude protékat topným tělískem, na vhodnou hodnotu (0,5 A). Na obslužném PC spustíme program pro odečet a záznam teploty v kalorimetru a zahájíme sběr dat o teplotě v kalorimetru. Zaznamenáváme teplotu v kalorimetru při jeho počáteční relaxaci (cca 5-7 min) a po nadávkování 10ml 2M HCl (cca 4 min). Pak zapneme topné tělísko a s přesností 1 sec zaznamenáme čas počátku ohřevu z displeje PC. Po vzestupu teploty o cca 0,7ºC zahřívání vypneme a opět zapíšeme přesný čas z PC. Sestavu ponecháme dále relaxovat ještě 10 minut a měření ukončíme. Získáme tak záznam závislosti podobný jako na OBR. 6. Po ukončení měření vyprázdníme a vypláchneme kalorimetr. 3. Stanovení zřeďovacího tepla ∆Hzř včetně konstanty kalorimetru C. Do kalorimetru odměříme tolik cm3 vody, kolik jsme použili v předešlém stanovení 0,1M NaOH. Do vyfukovací pipety dáme opět 10 cm3 2M  OBR. 5: Sestava jednoduchého kalorimetru. D – kapilára dávkovače, T – teplotní čidlo, M - míchadlo, H - topení, V voltmetr A - ampérmetr, R - reostat, B zdroj stejnosměrného napětí, MT - měřič teploty. OBR. 6: Závislost teploty na čase při neutralizaci silné kyseliny silným hydroxidem včetně dalšího průběhu při stanovení tepelné kapacity kalorimetru. J . S o p o u š e k ú l o h a /19/ 3.a-c HCl. Po sestavení kalorimetru postupujeme stejně jako v předcházejícím bodě 3. 4. Stanovení neutralizačního a zřeďovacího tepla slabé kyseliny (HAc). Postupujeme zcela stejným způsobem, jako při práci se silnou kyselinou, včetně stanovení tepelné kapacity kalorimetru a zřeďovacího tepla. ZPŮSOB VYHODNOCENÍ VÝSLEDKŮ: Vybrané lineární části závislosti teploty v kalorimetru na čase proložíme pomocnými přímkami dle OBR. 6 a provedeme co nejpřesněji odečet hodnot ∆T a T′∆ pro jednotlivé experimenty. Je-li k dispozici vhodný SW provedeme konstrukci a vyhodnocení v PC. PROTOKOL: pro silnou i slabou kyselinu: GRAFY 1-4: závislosti změn teploty na čase pro měření neutralizačních a zřeďovacích tepel. TABULKA 1: Pro každé měření: objem NaOH nebo vody, látkové množství hydroxidu a neutralizované kyseliny, tepelný efekt při neutralizaci ∆T a při zřeďování T′∆ , tepelná kapacita kalorimetru C, molární neutralizační entalpie neutrH∆ a zřeďovací entalpie zřH∆ , součet reakčního a disociační entalpie disr HH ∆+∆ . DÁLE: porovnání naměřené reakční entalpie pro silnou kyselinu (HCl) s tabelovanou hodnotou rH∆ . Odhad disociačního tepla slabé kyseliny (HAc).  