C9045 - Biologie kvasinek doc. Jan Paleček jpalecek@sci.muni.cz (garant – C02, 214) Dr. Mário Špirek Hustopeče u Břeclavi O čem se dozvíte? • Význam – výskyt, využití, výzkum … • Mikrobiologie - základní charakteristiky • Biotechnologie - metody • Genetika - metody • Klinické aspekty – patogenní kmeny • Buněčná biologie – buněčná stěna … • Molekulární biologie – buněčný cyklus, transkripce, chromosomy, evoluce „od základních po pokročilé a specifické poznatky“ Rozvrh přednášek Přednášky – PDF na IS po přednášce Cvičení – blokově – 16 studentů (2x kdy?) 2-3 termíny zkoušení (na čem studenti pracují?) test a přednáška Pozor změna termínů cvičení a testů (oproti přednášce) Osnova 1. přednášky • Kvasinky – historie • Výskyt a přenos • Vztah k lidskému zdraví • Význam pro biotechnologie a výzkum Hustopeče u Břeclavi ÚVOD Informační zdroje Janderová & Bendová: Úvod do biologie kvasinek, nakladatelství Karolinum (1999) Hinnebusch & kol: YeastBook (An Encyclopedia of the Reference Eukaryotic Cell, 2012-2016, Genetics: http://www.genetics.org/content/yeastbook) F. Sherman: Getting started with yeast, Methods Enzymol. 350, 3-41 (2002): … nejnovější články z časopisů Cell, Nature, Science, PNAS … vždy uvedeny na stránce SGD databáze: http://www.yeastgenome.org/ http://wiki.yeastgenome.org/index.php/Commonly_used_strains Cherry et al., NAR, 2012 Témata symposií a workshopů Regulation of Gene Expression RNA processing and regulation Metabolism and stress response Organelle dynamics Cellular strategies of protein quality control DNA replication, mutation and repair Cell cycle, cytoskeleton and morphogenesis Modern yeast biotechnology New tools in yeast research - omics Yeast population, comparative and evolutionary genomics Systems biology and bioinformatics Proteostasis, ageing and disease models Yeast pathogens and host interaction Kvasinkáři • Brno – doc. Paleček … • Praha – prof. Pálková, Dr. Hašek, Dr. Valášek … • SR - Bratislava – prof. Tomáška, prof. Nosek … • UK – prof. Nurse, Dr. Bahler, prof. Carr … • USA – prof. Schekman, prof. Forsburg, prof. Haber … … trochu (pre)historie - přirozeně v prostředí mohou fermentovat sladké šťávy (např. nektar …) - lidé vyráběli nápoje podobné dnešnímu pivu a vínu již před ~9000 lety (Čína), chleba před ~4000 lety - ve středověku v Evropě kvasili slad – název yeast pochází z německého Gischt/holandského Gist (název pro pěnu na povrchu kvasných produktů – „Ale“ se svrchním kvašením - používaná pro re-inokulaci nového kvašení) - v Čechách se vařilo pivo od 9.století (kníže Václav zakázal vývoz chmelu pod trestem smrti) - roku 1516 v Bavorsku poprvé definovali co a kdy se smí použít pro vaření piva (ječmen, voda a chmel – v období od 29.9. do 23.4. kvasinky brali jako vedlejší produkt) - v letním období skladováno v jeskyních na ledu (skladování a chladné prostředí – kvasinky pro “Lager“ se spodním kvašením) Monerawela a Bond, Biotech Adv, 2017 dle NGS původem z Číny … trochu (experimentální) historie - poprvé kvasinky pozoroval A. van Leeuwenhoek v roce 1680 (nepovažoval je za buňky – buňka popsána až později) - L. Pasteur prokázal aktivní účast při kvašení (polovina 19. století) – řešil problém francouzských vinařů s „kažením vína“ – zjistil, že k fermentaci dochází za anaerobních podmínek (Pasteurův efekt – lepší růst) - název Zuckerpilz („cukerná houba“) tj. Saccharomyces od roku 1837 (Schwann) - první čisté kultury S. pastorianus izolovány z piva (Hansen, Carlsberg) a S.c. z vína (Muller-Thorgau) v 80.letech 19. století (cerevisiae = pivo v latině, pombe = pivo ve swahili) - Buchner připravil roku 1897 „šťávu“ z rozdrcených kvasnic, prostou buněk (cukr byl touto „šťávou“ zkvašován – zymáza – základy oboru biochemie) – Nobelova cena (1907) - Harden zkoumal enzymy účastnící se procesu kvašení a v roce 1906 objevil i nebílkovinné složky kozymázy tzv. koenzymy Monerawela a Bond, Biotech Adv, 2017 … trochu (vědecké) historie - první systém pro klasifikaci (patogenních) kvasinek, založený na morfologii buněk a několika fyziologických testech (fermentace monosacharidů) vytvořil A. Guilliermond v roce 1912 - v Československu prof. Kratochvilová … - v 70. letech 20. století se začaly kvasinky využívat jako modelový eukaryotický organismus v molekulární biologii (navazoval na výzkum bakterií a bakteriofágů) - nejintenzivněji studovanou eukaryotní buňkou byly kvasinky S. cerevisiae (USA) a S. pombe (UK, Japonsko) - Nobelova cena: za výzkum buněčného cyklu - 2001 – Hartwell, Hunt, Nurse; za sekreci – 2013 – Schekman, za autofagii – 2016 – Ohsumi) - S. cerevisiae první kompletně osekvenovaný eukaryotní genom (1996, S. pombe, 2002; v současnosti osekvenovány desítky druhů a stovky kmenů kvasinek) - v současnosti několik set laboratoří na světě využívá S. pombe … Fantes a Hoffman, Genetics, 2016 Science272(1996),p.481+Nature458,(2009),p337 - savci pili alkoholický nektar miliony let - Tana pestroocasá pije fermentovaný nektar z květu Bertramovy palmy - dlouhodobá konzumace fermentovaných šťáv vedla k evoluční adaptaci tohoto savce – zvýšená exprese alkoholdehydrogenásy - autoři spekulují o vlivu takovýchto přírodních alkoholických nápojů na evoluci … nastavení hladiny ADH u člověka? ;-) - kvasinky rostou na substrátech bohatých na cukr … - kvasinky fermentují sladký nektar z Bertramovy palmy A B C Wiens et al., PNAS, 2008 Přirozený výskyt - ve vodě (dle čistoty – moře 10/l, jezera 100/l, odpadní až 108/l; v arktických vodách Leucosporidium, v odpadních vodách Candida parapsilosis, S. exiguus, fekální znečištění indikuje Hansenula anomala, C. albicans, v olejem znečištěných vodách Candida (Yarrowia) lipolytica, C. tropicalis, v planktonu v závislosti na řasách např. Rhodotorula - v půdě (mnohem méně než bakterií, do 15cm hloubky – Schwanniomyces, Lipomyces, Pichia, Cryptococcus, schopny hydrolyticky štěpit celobiosu, lignin nebo produkty bakteriálního metabolismu) v Antarktidě jsou kvasinky dominantní (méně bakterii) Conell et al., Microb Ecol, 2008 Ferreira et al., Extremophiles, 2019 - izolovány 2x asco- a 16x basidiomyceta (7x nové druhy) - basidiomyceta lépe adaptovány na chlad než ascomycota Psychrotolerantní převažovaly – větší flexibilita nutná k přežití ve fluktuujících teplotách Antarktidy * * * * * * * Nově objevené kvasinkové druhy* izolovány 2x asco- a 16x basidiomyceta (7x nové druhy) - basidiomyceta lépe adaptovány na chlad než ascomycota Conell et al., Microb Ecol, 2008 Půda a kvasinky ● Typ vegetace → složení půdních mikrobiálních komunit ● Kvasinky jsou kosmopolitní (většinou autochtonní, kromě kmenů výrobních) ● Množství a druhové složení kvasinek v půdách je nerovnoměrné (více v asociaci s rostlinami) – výskyt ovlivňuje mnoho faktorů ● Nejsou primárními degradátory těžko rozložitelných látek (lignocelulóza), ale degradátoři meziproduktů rozkladu rostlinného materiálu (aerobní rozklad L-arabinózy, D-xylózy, celobiózy) Botha, Soil Biol. Biochem., 2011 ● Transformace živin ● Koloběhy C, N, S, P v ekosystému ● Aerobní respirace i fermentace živin ● Nitrifikace = přeměna amoniaku na dusičnany (rody Candida, Geotrichum, Rhodotorula, Saccharomyces, Williopsis) ● Sulfurikace = oxidace síry na sírany, thiosírany (rody Rhodotorula, Saccharomyces, Williopsis) ● Rozpouštění těžko rozložitelných fosforečnanů (rody Rhodotorula a Williopsis) → podporuje růst rostlin Yurkov a spol., Soil Biol. Biochem., 2012 Birkenhofr a spol., PLoS One, 2012 ● Nerovnoměrné (komplexní) rozložení kvasinek ● Pokryv půdy má velký vliv na diverzitu a množství půdních kvasinek (lesy x pastviny), stejně tak i lidská činnost (oblasti zemědělsky a lesnicky využívané x přirozené) Rostliny a kvasinky - na listech rostlin, květech (nektar palmy Bertramové … červené kvasinky rodu Rhodotorula, Rhodosporidium, Sporobolomyces, černá Aureobasidium pullulans,) - na kořenech 50 druhů z trávy A. elatius Vandenkoornhuyseaspol,Science,2002 Počet kvasinek, log (CFU/g) Měsíc 1 2 3 1 – listy 2 – květy 3 - hrabanka Glushakova & Chernov, Microbiology, 2007 Sezónní dynamika kvasinek ● Rozpouští nerozpustné fosforečnany … → podpora růstu kořenů (stimulátory růstu a biohnojiva) ● Symbionti nebo paraziti ● Interakce s houbami ● Exocelulární polymery (glykolipidy, glykoproteiny) s fungicidními a fungistatickými účinky ● Extracelulární enzymy (glukanázy) ● Mykociny (proteiny) Rostliny a kvasinky - především na kazících se plodech - na spadlých rozkládajících se plodech (vinná réva …) - zahnívající kaktusy => pektolytické bakterie => kvasinky Pichia cactophila, P. opuntiae => přenos a výživa drosofila - schopny hydrolyticky štěpit celobiosu, lignin nebo produkty bakteriálního metabolismu Rostliny a kvasinky - především na kazících se plodech - na spadlých rozkládajících se plodech (vinná réva, agave …) - tequila, mezcal, bacanora, raicilla Gallegos-Casillas et al, Yeast, 2023 Hmyz a kvasinky - kvasinky ve střevě mouchy Drosophila … - askus chrání spory během průchodu trávicím traktem, ale zároveň dochází k částečnému natrávení enzymy, čímž se usnadňuje kontakt mezi nepříbuznými gametami - bylo zjištěno, že průchod trávicím traktem 10x zvyšuje frekvenci sexuálního rozmnožování s nepříbuznými gametami - … hmyz slouží jako vektor umožňující kvasinkám osidlovat nová prostředí, přičemž zvýšená rekombinace zvyšuje šance na přežití a adaptaci na ně Sandhu & Waraich, Microb. Ecol., 1985 Hmyz a kvasinky - přenášeny hmyzem (opylovači) - včely, brouci, mouchy Suh a spol., Mycol Res, 2006 druhy čmeláků početkvasinkovýchdruhů ● Kvasinky a jejich extracelulární polymery … jednoduché metabolity → zdroj potravy pro jiné organismy ● Predátorské kvasinky Saccharomycopsis fermentans a Saccharomycopsis javanensis Interakce s živočichy Predátorská kvasinka (Dactylellina candida) napadající hlístici (http://www.uoguelph.ca/~g barron/2008/dactylel.htm) - Tana pestroocasá pije fermentovaný nektar z květu Bertramovy palmy … - i člověku se dostávají kvasinky do trávícího traktu např. při konzumaci burčáku, nefiltrované pivo … neškodné pro zdravé jedince (ale co pro imunokompromintované jedince?) - nejčastěji je z gastrointestinálního traktu izolována C. albicans (C. dubliensis) - kvasinky tvoří jen malou část stálé mikroflóry ve střevě - méně než 0,1 % mikroflóry - kůže, ústní dutina, sputum, vaginální sekrety, výtěry zvukovodů, moč, stolice ... Kvasinky a savci - cca 15 druhů je potenciálními lidskými patogeny (vyvolávají onemocnění u oslabeného organismu – imunosupresiva, cukrovka … významným faktorem virulence je schopnost tvorby biofilmu) - Kandidózy (C. albicans, dubliniensis, krusei, tropicalis, parapsilosis, glabrata, utilis, lipolytica) - Candida albicans – urogenitální a krevní infekce (vyskytuje se u člověka přirozeně) - Cryptococcus neoformans – 8% AIDS pacientů – plícní onemocnění až do mozku - (přenáší švábi a holubi – kreatinin z trusu používají jako zdroj dusíku) - Malassezia – poruchy pigmentace kůže a lupy tzv. pityriázy (M. furfur, globosa, japonica, obtusa, restricta, yamatoensis, dermatis, slooffiae, sympodialis, nana, pachydermatis) - Trichosporon (kůže) - 3 druhy Malassezia furfur pityriasis versicolor Patogenní kvasinky Findley et al, Nature, 2013 mikrobiom - sekvenace vzorků od 10 zdravých jedinců - ruce, nos, uši, záda, třísla … Malassezia - zatímco na nohou velká diverzita mezi prsty nehty palce šlapky dlaň předloktí Loketní důlek Nosní dírky hruď Čelo dolní za ušima třísla ušní otvor zátylek záda Murzyn et al., 2010, FEMS Microbiol Lett. - Saccharomyces boulardii – izolován z čínské švestičky Lyči (1920, Henri Boulard) - používán jako probiotikum při střevních potížích (Enterol, Salutil) - ochrana proti patogenům (Salmonella typhimurium, C. albicans) – modulují imunitní systém, inhibují účinky bakteriálních toxinů a růst hyf … - Pangamin – kvasinkové lyzáty – vitaminy, nenasycené mastné kyseliny, minerály … - ImmiFlex – obsahuje beta 1-3,1-6 glukany z buněčných stěn kvasinek S.c. – aktivují imunitní systém (neutrofily) a zvyšují tak obranyschopnost organismu Význam pro zdraví člověka - exprese proteinů - příprava „hepatitis B core“ antigenu, insulin (S. cerevisiae), antithrombin proti srážení krve (Pichia pastoris) Murzyn et al., 2010, FEMS Microbiol Lett. - Saccharomyces boulardii – izolován z čínské švestičky Lyči (1920, Henri Boulard) - používán jako probiotikum při střevních potížích (Enterol, Salutil) - ochrana proti patogenům (Salmonella typhimurium, C. albicans) – modulují imunitní systém, inhibují účinky bakteriálních toxinů a růst hyf … - Pangamin – kvasinkové lyzáty – vitaminy, nenasycené mastné kyseliny, minerály … - ImmiFlex – obsahuje beta 1-3,1-6 glukany z buněčných stěn kvasinek S.c. – aktivují imunitní systém (neutrofily) a zvyšují tak obranyschopnost organismu Význam pro zdraví člověka • - exprese proteinů - příprava „hepatitis B core“ antigenu, anti-thrombin proti srážení krve (Pichia pastoris) – farmaceutický průmysl (20% produktů v kvasinkách) Průmyslový význam - výroba piva, vína, etanolu a pekařského droždí (S.c.), různé kmeny pro spodní (S. bayanus) a svrchní kvašení, vinařské a lihovarské (hybridní kmeny např. S.c. + S.kudriavzevii) - krmná biomasa (Candida utilis), příprava mléčných výrobků (Candida kefyr, Klyuveromyces lactis), získávání ergosterolu (prekurzor vitaminu D), zdroj komplexu vitamínů skupiny B … - štěpení škrobu amylolytickými enzymy (Saccharmycopsis fibuligera, Schwanniomyces occidentalis) - štěpení dřevní hmoty – štěpí xylozu přímo na etanol za aerobních podmínek (Aureobasidium, Candida utilis, Pachysolen tannophilus, Candida shehatae a Pichia stipitis) - odbourávání ropných produktů (Candida/Yarrowia lipolytica), - sorpce těžkých kovů (odstranění znečištění) - exprese proteinů - příprava hepatitis B core antigenu, antithrombin proti srážení krve (Pichia pastoris) Mgr. J. Kopecká Mattanovich et al, Microbiol Cell Factories, 2014 - kvasinky byly po tisíciletí mikroorganismem mnoha „biotechnologií“ - v polovině 20. století nástup bakteriálních technologií - kvasinky (díky detailnímu poznání …) opět nabývají na významu: produkce metabolitů, produkce rekombinantních proteinů, in vivo biotransformace - S. cerevisiae – hlavní metabolismus glukosy vede k produkci etanolu (jiné druhy nejsou tak efektivní a užívají i jiné metabolické dráhy … v přírodě není běžná vysoká konc. glukozy) výhody kvasinek: vysoká rychlost „pohlcování“ substrátů a metabolismu velmi odolné vůči stresu - butanol (lepší než etanol), kyselina mléčná, isoprenoidy (Artemisinin – antimalarikum) sekvence genomů mnoha kvasinek (vhled do jejich metabolismu – možnost využití heterologních metabolických drah) „platform strain“ Mattanovich et al, Microbiol Cell Factories, 2014 - kvasinky byly po tisíciletí mikroorganismem mnoha „biotechnologií“ - v polovině 20. století nástup bakteriálních technologií - kvasinky (díky detailnímu poznání …) opět nabývají na významu: produkce metabolitů, produkce rekombinantních proteinů, in vivo biotransformace - S. cerevisiae – hlavní metabolismus glukosy vede k produkci etanolu (jiné druhy nejsou tak efektivní a užívají i jiné metabolické dráhy … v přírodě není běžná vysoká konc. glukozy) výhody kvasinek: vysoká rychlost „pohlcování“ substrátů a metabolismu velmi odolné vůči stresu Pichia pastoris (syn. Komagataella pastoris), Hansenula polymorpha (syn. Ogataea parapolymorpha), C/Y lipolytica, Pichia stipitis (syn. Scheffersomyces stipitis), Kluyveromyces marxianus „platform strain“ Využití S. cerevisae pro výrobu biopaliv • Nemají přirozenou metabolickou dráhu pro odbourání celobiosy a xylozy • Vloženy geny XYL1 and XYL2 kódující xylózovou reduktázu (XR) a xylitolovou dehydrogenázu (XDH) z kvasinky Pichia stipitis • Přednostní využívání glukózy (glukózová represe v dalších přednáškách) • Transport celobiosy do buňky (cdt-1 integrován do genomu) a jeho přeměna na glukózu uvnitř buňky (gh1-1 z Neurospora crassa na „multicopy“ plazmidu) obešla represi Ha et al, 2011, PNAS Příprava monomerů pro výrobu plastů – využití Candida tropicalis Lu et al., JACS (2010) • Candida tropicalis je schopna využít mastné kyseliny jako zdroj uhlíku (acetyl-CoA) • mutantní kmen (P450: ∆POX4 …) není schopen β-oxidace a přeměňuje je oxidací na di-karboxylové kyseliny (Picataggio et al, Biotechnology, 1992) • další mutagenezí (pomocí flp rekombinasy – viz genetika) odstranili geny dalších oxidás (alkohol oxidásy) a dehydrogenás (alkohol dehydrogenás) aby eliminovali ω-oxidaci • nový kmen je schopen produkovat ω-hydroxymastné kyseliny, které lze použít pro výrobu bio-polymerů (plastů podobných polyetylenům, bio-odbouratelné na bio-palivo) • další modifikace kmene (integrace genů pro lipásy) by umožnilo přímé odbourávání odpadních olejů … Přednáška o genetice Dikarboxylové kyseliny • další mutagenezí odstranili geny dalších oxidás (alkohol oxidásy) a dehydrogenás (alkohol dehydrogenás) aby eliminovali ω- oxidaci • nový kmen je schopen produkovat ω-hydroxymastné kyseliny, které lze použít pro výrobu bio-polymerů (plastů podobných polyetylenům) Dikarboxylové kyseliny alcohol dehydrogenase Fatty alcohol oxidase P450 Lu et al., JACS (2010) Výzkum - Je třeba kvasinkám rozumět (na molekulární úrovni), aby bylo možné je využít např. pro biotechnologie, výzkum (od jednoduchých základních mechanismů ke studiu složitějších … až k objasňování lidských nemocí) - S. cerevisiae a S.pombe jsou modelovými organismy - jednoduchá eukaryontní buňka (základní procesy jako u vyšších eukar.) - 1. osekvenovaný eukaryontní genom, 1. syntetický eukar. chromosom (cca 2300 z 6000 genů má ortology v genomu člověka) - ½ z 550 esenciálních genů je komplementována lidskými ortology -Vícevdalšíchpřednáškách Kim et al., J Microb, 2020 Laurent et al, Brief in Funct Genomics, 2016 Výzkum - sekrece, endocytóza, buněčná stěna (prof. Schekman …) - mechanismy opravy poškozené DNA (nádorové syndromy) - metody využívající kvasinek (např. 2-H, reporterové systémy … Wood et al, Nature, 2002 Priony – epigenetická informace kvasinek Adhesivní vlastnosti mohou být ovlivněny přítomností prionů [PSI+] kódovaných Sup35 genem - jeho PrD doména spouští tvorbu amyloidových agregátů) Sup35 je translační terminační faktor (zastavuje translaci na STOP kodonu) – pokud agreguje/nefunguje, dochází k read-through genů tj. vznikají proteiny s delší sekvencí a novými vlastnostmi (záleží na genomu dané kvasinky jaké) – mohou dát kvasince nové výhody (např. zvýšenou rezistenci k fluconazolu) Halfmann a kol., 2012, Nature GdHCl–inhibitsHsp104 Krobitsch&Lindquist,PNAS,2000 Analýza polyQ (glutaminové repetice) v kvasinkách - polyglutaminové repetice (CAG triplet slipage) v proteinech (huntingtin - Ht) způsobují závažné neurodegenerativní onemocnění (Huntigtonovu nemoc) - Ht-GFP (s různě dlouhými polyQ) byly exprimovány v S. cerevisiae a sledován vznik agregátů/nerozpustných proteinů – závislost na chaperonech (delece Hsp104 snižovala agregaci a zvyšovala rozpustnost) ∆hsp104huntingtin