Pozitivní zprávy Start the presentation to see live content, For screen share software, share the entire screen, Get help at pollev.com/app Environmentálni souvislosti zemědělství Dostatek potravy (food security) X Biodiverzita v Co by při rozhodovaní o využiti krajiny mělo mít přednost? 0% 0% Maximální produkce potravin Maximální zachování biodiverizty Start tlie presentation to see live content, For screen share software, share the entire screen, Get help at pollev.com/app Dostatek potravy (food secu rity) Intenzivní zemědělství + i - X Extenzivní zemědělství + Biodiverzita Biodiversity infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation natural ecosystem Biodiversity Food security infectious disease mediation regional climate and air quality regulation crop production forest production preserving habitats and biodiversity infectious disease mediation regiona climate and air quality regulation crop production forest production preserving habitats and biodiversity carbon ' " water sequestration ™ flow water regulation quality regulation natural ecosystem carbon ' " water sequestration ■ flow water regulation quality regulation I intensive cropland Environmentálni rozměr zemědělství Zemědělství (národohospodářský pohled) - primární sektor hospodářství - zajišťování potravy a materiálů pro výrobu Environmentálni rozměr zemědělství Zemědělství (národohospodářský pohled) - primární sektor hospodářství - zajišťování potravy a materiálů pro výrobu Aqroekosvstém (ekologický pohled) - typ planetárních ekosystémů - funkční jednota hospodářsky významných organizmů a prostředí - v užším vymezení - pole; širší vymezení - povodí, krajina, region - původně produkčně nejkvalitnější ekosystémy Jaké jsou funkce (přínosy) zemědělství? Top Start the presentation to see live content. For screen share software, share the entire screen. Get help at pollev.com/app Vyznám zemědělství Produkční funkce - potraviny, průmyslové suroviny (textilní a kožedělný průmysl, tuky...) a energie Vyznám zemědělství Produkční funkce - potraviny, průmyslové suroviny (textilní a kožedělný průmysl, tuky...) a energie Mimoprodukční funkce - tvorba a udržování typického rázu kulturní krajiny - Genius loci - udržování fungujících agroekosystémů se specifickou biodiverzitou - samozásobení regionu potravinami, zaměstnanost - životní prostředí lidí a dalších organizmů - zachování osídlení venkova, rekreace Vincent Van Gogh, Pole s havrany, 1890 Potravinová bezpečnost souvislosti s růstem lidské populace = větší tlak na zdroje (vždy?) - 1798 T. R. Malthus - An Essav on the Principle of Population, varuje před nedostatkem potravy v budoucnosti „lidská populace roste exponenciálně, produkce potravin pouze lineárně" - v historii časté hladomory, které omezovaly výraznější růst lidské pop. ôlnvestopedia Thomas Malthus Born: February 13.1766 Died: December 23,1834 Economist and Philosopher • Known for his population growth philosophies • Noted for the Malthusian Growth Model • Founder of the Statistical Society of London Potravinová bezpečnost souvislosti s růstem lidské populace = větší tlak na zdroje (vždy?) - 1798 T. R. Malthus - An Essav on the Principle of Population, varuje před nedostatkem potravy v budoucnosti „lidská populace roste exponenciálně, produkce potravin pouze lineárně" - v historii časté hladomory, které omezovaly výraznější růst lidské pop. - 1845-1850 - Irsky hladomor - 1 000 000 obětí, mnoho dalších emigrovalo - primární zdroj potravy chudých - brambory - plíseň likvidovala - nedostatek potravy + ztráta pozemků (nezaplatili rentu) íPopulationrallinIreland1841 - zkázu umocnilo rozšíření cholery a tyfu - . I Over 30% I 20 to 30% j 10 to 20% C ]0to 10% J£ \ Population Rise C^t^y Source: Edwards, RD, Williams, TD; "The Great Famine: Studies in Irish His to ryB :45-lS52",ULipiil Press, 1956. ^jj^fF^ Reprinted 1997. Figure 20, p26"0 Produced for www.irelandtheislard.com Unlike the rest of this siter this map is declared to be in the public domain. v Byl Irský hladomor nevyhnutelný? Nobody has responded yet. Hang tight! Responses are coming in. Start the presentation to see live content, For screen share software, share the entire screen, Get help at pollev.com/app Potravinová bezpečnost souvislosti s růstem lidské populace = větší tlak na zdroje (vždy?) - 1798 T. R. Malthus - An Essay on the Principle of Population, varuje před nedostatkem potravy v budoucnosti „lidská populace roste exponenciálně, produkce potravin pouze lineárně" - v historii časté hladomory, které omezovaly výraznější růst lidské pop. - 1845-1850 - Irsky hladomor - 1 000 000 obětí, mnoho dalších emigrovalo - primární zdroj potravy chudých - brambory - plíseň likvidovala - nedostatek potravy + ztráta pozemků (nezaplatili rentu) - zkázu umocnilo rozšíření cholery a tyfu ALE - v Irsku bylo dostatek potravy - kukuřice, pšenice a ovsa! - dle racionální kalkulace však byly prodány do Anglie za mnohem vyšší ceny, než si mohli dovolit chudí farmáři The Almighty, indeed, sent the potato blight, but the English created the Famine. John Mitchel Nedostatek potravy - příčiny - Ukrajinský hladomor (1932-1933) - 2,7-7 000 000 obětí - Proč? - Bengálsky hladomor (1943) - 1 -4 000 000 obětí - Proč? - Čínský hladomor (1959-1961) - 20-40 000 000 obětí - Proč? - Etiópsky hladomor (1984) - 1 000 000 obětí - Proč? ÚMRTÍ NA HLAQOMOH Pučet zemřelých (střední odhady pro 35 největšícli hladumurů), v milionech Počet obyvatel svčla (ujimsl.iVii dekády}, v miliardách ■ Afrika jižní Asto Jihovýchodní Asie ■ Evropa východní Asifl 2D 15 10 - a _____— e 5__— n u ^^^^^ THBD 1910 3 i 1H2D ST4 IB - ÍOÍO 195] ľduD 1 □ 19ED 199D 20DD 343 4D9 579 nnn 95 19 M J Celosvetový potet ůitirti na loo 000 obyvatel !S*ŮI:1K»H£Ht[itHu[.Lnl. riitfMtiOHtiT Nedostatek potravy - příčiny - Ukrajinský hladomor (1932-1933) - 2,7-7 000 000 obětí - Proč? (Stalin) - Bengálsky hladomor (1943) - 1 -4 000 000 obětí - Proč? (Churchill) - Čínský hladomor (1959-1961) - 20-40 000 000 obětí - Proč? (Mao Ce Tung) - Etiópsky hladomor (1984) - 1 000 000 obětí - Proč? (Haile Mariam) UMRTl NA HLADOMOR Pučet zemřelých (střední odhady pro 35 největšícli hladumurů), v milionech Počet obyvatel svčla (ujimsl.iVii dekády}, v miliardách ■ Afrika jižní Asto Jihovýchodní Asie ■ Evropa východní Asifl 2D 15 10 - a _____— e 5__— n u ^^^^^ THBD 1910 3 i 1H2D ST4 IB - 1B4D 195] ľduD 1 □ 19ED 199D 20DD 343 4Q9 57B nnn 95 19 M J Celosvetový potet ůitirti na loo 000 obyvatel !S*ŮI:1K»H£Ht[itHu[.Lnl. riitfMtiOHtiT Většina velkých hladomorů ve 20. století byla důsledek politických rozhodnutí v nedemokratických diktaturách. Zelená revoluce - po WW2 populace v JV Asii - snížení úmrtnosti - tt růst - po Bengálském hladomoru - zavádění nových variet + industrializace Cíl: výrazně zvýšit zemědělskou produkci - 60.léta - počátek Zelené revoluce v Indii - zavedení HYV plodin - př. rýže IR8 odolná proti suchu s prům. výtěžkem 5 t/ha (x 1,5 t/ha dříve), navíc zrající kratší dobu —> možné dvě sklizně za sezónu - moderní zemědělská technika (pluhy, traktory, kombajny...) Zelená revoluce - po WW2 populace v JV Asii - snížení úmrtnosti - tt růst - po Bengálském hladomoru - zavádění nových variet + industrializace Cíl: výrazně zvýšit zemědělskou produkci - 60.léta - počátek Zelené revoluce v Indii - zavedení HYV plodin - př. rýže IR8 odolná proti suchu s prům. výtěžkem 5 t/ha (x 1,5 t/ha dříve), navíc zrající kratší dobu —> možné dvě sklizně za sezónu - moderní zemědělská technika (pluhy, traktory, kombajny...) t úroda = f požadavky na úrodnost půdy a zdroje vody Zelená revoluce - výhody a nevýhody Výhody - movití farmáři (schopni koupit HYV, techniku a agrochemikálie) zvýšili produkci >3x —> vzrůst příjmů —> další investice a inovace —>... - rychleji rostoucí plodiny umožňují 2x - 3x sklizeň za rok - nadbytky produkce -> lepší zásobení měst - vzrůst soběstačnosti a snížení cen importovaných surovin —> zlevnění potravin ve městech - pokles importu obilí do Indie z 10 mil. t (1967) na 0,5 mil. t (1977) - dnes v Indii nadbytek potravy, dovoz minima pšenice, rýže ne The hands of Resham Singh, a 59-year-old carpenter in Punjab, are gnarled from arthritis. Doctors say it may have been caused by exposu re to water tainted by fertilizers and pesticides. Heavy use cf chemicals in the 1960s to late 1970s brought India out of famine and into its green revolution, but Singh's village, Mari Mustafa, has high cancer rates. Zelená revoluce - výhody a nevýhody Výhody - movití farmáři (schopni koupit HYV, techniku a agrochemikálie) zvýšili produkci >3x —> vzrůst příjmů —> další investice a inovace —>... - rychleji rostoucí plodiny umožňují 2x - 3x sklizeň za rok - nadbytky produkce -> lepší zásobení měst - vzrůst soběstačnosti a snížení cen importovaných surovin —> zlevnění potravin ve městech - pokles importu obilí do Indie z 10 mil. t (1967) na 0,5 mil. t (1977) - dnes v Indii nadbytek potravy, dovoz minima pšenice, rýže ne Nevýhody - mnoho farmářů nemá finance na HYV a techniku - úroda stejná - výrazný vzrůst nerovností mezi zbohatlými farmáři a stále chudými - HYV vyžadují agrochemikálie - $$$ - nadužívaní agrochemikálií = kontaminace zdrojů pitné vody -1 spotřeba vody x zasolování polí x tenčí zdroje pitné vody Důsledky industriálního zemědělství I Pozitiva - vysoká produkce! Daily supply of calories, 1961 to 2013 Caloric supply 15 measured in kilocalories per person perday. Our World in Data O Add region lr500 kcal 1,000 kcal 500 kcal 0 kcal 1961 1970 1980 1990 2000 2013 Source: U N Food and Agriculture Orga nization (FAO) CC BY Note: Data measures the food available tor consumption atthe household level but does not account for any food wasted or not eaten at the consumption level. ^ 1961 C^^^^^^^^^^^^^^^^^™^^^^^^^^^^^^^^^^^«0 2013 CHART MAP TABLE SOURCES i DOWNLOAD < r i L J Důsledky industriálního zemědělství Pozitiva - vysoká produkce! - menší zábor půdy Globální změny ve využívání krajiny pre-settlement frontier subsistence intensifying intensive stage in land use transition Shrinking farmland For the first time, more land is being left to return to nature than is being cleared for agriculture Percentage change in farmland between 2000 and 2015 Increase or stable -lto-4 -5 to-9 □ -10 to-14 □ -15 to-19 ■ -20 to-30 SOURCE: FAO(2017), doi.org/n2k Percentage change ^ in farmland between 2000 and 2015 O Increase or stable □ -lto-4 □ -5 to-9 □ -10 to-14 □ -15 to-19 ■ -20 to-30 SOURCE: FAO (2017), doi.org/n2k Punching above its weight The ti ny N etherlan ds has beco m e a n ag ri c u I tu ral powerh ou se—t he s econ d larg est g lobal exporter of f ood by dol lar valu e afte r t he U.S.—w ith on ly a f racti onoftheland avai lab I e to othe r countries. How has it achieved this? By using the world's most efficient agricultural technologies. Growing under glass Dutch horticulture relies heavily on greenhouses, allowing farmers to closely control g rowing conditions and use fewer resources like water and fertilizer. Change from 2003-2014 Vegetable Irnile production A 28% Energy used* ▼ 6% Greenhouses Pesticides T 9% in Netherlands 36 Fertilizer V 29% square miles Area of Manhattan 23 square miles Doing more with less Utilizing kinovations on a large scale, like hydroponie farming —growi ng plants without soil in nutrient-rich solutions—reduces runoff, saving both water and money. Total water footprint of tomato production Gaffe™ per pound, 2070 1.1 Netherlands 15.2 U.S. 25.6 Global average 34.0 China "Latest aalaMe data (2012) JASON TREAT, NGM STAFF; KELSEY NOWAKOWSKI. SOURCES: FAOSTAT; ARJEN HOEKSTRA, UNIVERSITY OF TWENTE; STATISTICS NETHERLANDS (CBS) Tomato—() production No. 22 globally 992,080 tons Yield No. 1 globally 144,352 tons per square mile Area harvested for tomatoes No. 95 globally 6.9 square miles - Netherlands Punching above its weight The tiny Netherlands has become an agricultural powerhouse—the second largest global exporter of food by dollar value after the U.S.—with only a fraction of the land available to other countries. How has it achieved this? By using the world's most efficient agri cultural technologies. Harvesting impressive yields Overthepast 30 years,the Dutch tomato industry has become-the world leader in yield, producing more tomatoes per square mie than anywhere else: the Netherlands enjoys high yields in other staple crops (right) as well. Top 25tomato producers, 2014 ranked by yield Top 25 producers by yelkj, 2014 h tons per square mife Netherlands No.1 80,690 Chiliesand green peppers No.1 210.055 Cucumbers No. 2 11,582 Pears No. 5 17144 No.S 13,036 No. 5 13.037 Carrots -^atces Onions The U.S. ranks third in both tomato production and yield. China uses more land to farm tomatoes than any other country, making itlhe world leader in production despite average yields per square mile. Nigeria has thethird largest area harvested for tomatoes, but the lowest yield amcng the top 25 producers. Nigeria Morocco Indonesia J Cameroon THIS TINY COUNTRY FEEDS THE WORLD// The Netherlands has become an agricultural giant by showing wh farming could look like. *ft^0fetfk2rifek^^^^fi«^ Charakteristika industriálního zemědělství I používání agrochemikálií Charakteristika industriálního zemědělství I používání agrochemikálií - používání rychle rozpustných hnojiv (N, P, K) - nadměrné používání syntetických pesticidů - výroba, distribuce a aplikace agrochemikálií,skladování a likvidace zásob Charakteristika industriálního zemědělství I používání agrochemikálií - používání rychle rozpustných hnojiv (N, P, K) - nadměrné používání syntetických pesticidů - výroba, distribuce a aplikace agrochemikálií,skladování a likvidace zásob chov hospodářských zvířat (Baraka,04500) - velkochovy, transport, porážka - používání průmyslových krmných směsí - řízená reprodukce, jednostranné šlechtění Důsledky industriálního zemědělství II - hodnota EROEI - energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % Důsledky industriálního zemědělství II - hodnota EROEI - energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % -| podíl DE u agrochem. dán vysokou E náročností výroby prům. N - 80 GJ/t (P hnojiva 6x méně, K hnojiva 9x méně) - N hnojiv největší spotřeba - na DE nejnáročnější cukrovka 40 GJ/ha, nejméně vojtěška 13 GJ/ha - největší E výstup - cukrovka 214 GJ/ha, pak vojtěška 107 Důsledky industriálního zemědělství II - hodnota EROEI - energy return on energy invested - s industrializací zemědělství klesá ! - vzrůstající množství dodatkové energie Dodatková energie (DE) - veškerá E investovaná v zem. produkci kromě E slunce - DE v rostlinné výrobě: agrochem. 46 %, fosilní E 22 %, stroje 13 %, osiva 10 %, práce 9 % -| podíl DE u agrochem. dán vysokou E náročností výroby prům. N - 80 GJ/t (P hnojiva 6x méně, K hnojiva 9x méně) - N hnojiv největší spotřeba - na DE nejnáročnější cukrovka 40 GJ/ha, nejméně vojtěška 13 GJ/ha - největší E výstup - cukrovka 214 GJ/ha, pak vojtěška 107 ^^^h E bilance - vojtěška 8,3, cukrovka 5,3, brambory 2,3, maso 1,1 ! = na zisk 1,1 GJ produktů živočišné výroby spotřebujeme 1 G J dodatkové energie!!! Negativní aspekty průmyslového zemědělství Ekologické - globálně roste intenzita čerpání ne/obnovitelných zdrojů a energie - kontaminace půdy a vod, snížení úrodnosti půd, eroze - snižování biodiverzity, zvyšování odolnosti škůdců a chorob - nevhodné podmínky zvířat, poškození krajinného rázu Jak se s těmito negativy prúm. zemědělství vypořádat? j^^^ Start the presentation to see live content. For screen share software, share the entire screen. Gethelpatpollev.com/app ^^jj Udržitelné zemědělství • Dle OECD - typ zemědělské produkce, která uspokojuje potřeby současnosti a neomezuje potřeby budoucích generací. • Chrání půdu využívanou pro zemědělskou produkci, vodu, genetické zdroje. • Nedegraduje ŽP, v praxi zvládnutelný, ekonomicky soběstačný a sociálně akceptovatelný systém. Udržitelné zemědělství • Dle OECD - typ zemědělské produkce, která uspokojuje potřeby současnosti a neomezuje potřeby budoucích generací. • Chrání půdu využívanou pro zemědělskou produkci, vodu, genetické zdroje. • Nedegraduje ŽP, v praxi zvládnutelný, ekonomicky soběstačný a sociálně akceptovatelný systém. Cíle nutné pro dosažení udržitelného zemědělství • Vyšší diverzita planě rostoucích druhů rostlin a živočichů na orné půdě i v trvalých travních porostech • Vyšší diverzita pěstovaných plodin • Vytváření podmínek vedoucích k ochraně mimoprodukčních ekosystémů a volně žijících organismů Biodiversity infectious disease mediation regional climate and air quality regulation crop production forest production preserving habitats and biodiversity carbon ' " water sequestration ™ flow water regulation quality regulation natural ecosystem Food security infectious disease mediation regiona climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation intensive cropland Biodiversity Food security infectious disease mediation regional climate and airg quality regulation carbon sequestration crop production forest production preserving habitats and biodiversity water quality regulation water flow regulation _._ '"I . . cropland with restored ecosystem services Ekologické zemědělství - alternativa vůči industr. (konvenčnímu, intenzivnímu) zemědělství - dle zákona 242/2000 Sb. o Ekologickém zemědělství „zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na ŽP a jeho jednotlivé složky omezením či zákazy používání látek a postupů, které zatěžují a znečišťují ŽP nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce, a který zvýšeně dbá na vnější životní projevy a pohodu chovaných hospodářských zvířat" (Zák. 242/2000 Sb.) Ekologické zemědělství - alternativa vůči industr. (konvenčnímu, intenzivnímu) zemědělství - dle zákona 242/2000 Sb. o Ekologickém zemědělství „zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na ŽP a jeho jednotlivé složky omezením či zákazy používání látek a postupů, které zatěžují a znečišťují ŽP nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce, a který zvýšeně dbá na vnější životní projevy a pohodu chovaných hospodářských zvířat" (Zák. 242/2000 Sb.) Graf I Vývoj celkové výměry půdy a počtu farem v EZ a podílu na celkovém ZPF (1990-2017) Zdroj: MZe a REP (údaje vidy k 31. 12. daného roku); zpracoval ÚZE/. Ekologické zemědělství -70. léta-vznik IFOAM - International Federation of Organic Agriculture 15 Retail Market Production Percentage of organic agricultural land I Czech Republic 15.8% Rollover a country to find out about it Data compiled by Czech Republic 558 thousand hectares of organic land in 2021 Organic land use4 Grassland 445,025 hectares Arable crops 97,553 hectares Permanent crops 5,080 hectares Other 10,465 hectares Organic land area in 1,000 hectares 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 30% 90% 100% 15.8% Producers 4,797 Processors 930 45°-; Ekologické zemědělství - podíl na tržbách potravin stále ale velmi malý Production "g Retail Market Percentage of organic retail sales 3 Czech Republic 1.8%*' Rollover a country to find out about it 1.8% Czech Republic €226 million organic retail sales in 2021 Data compiled by Organic retail sales in million euro ^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 2011 2013 2015 2017 2019 202 Retail sales growth 0% 20% 4096 60% £ 0% 100% 120% 140% 100% 180% 200% 220% 1 1 1 t 1 1 1 1 % Growth (2020-2021) 0% % Growth (2012-2021) ■ 1 223% Equivalent spent per capita €22 :U equivalent €84 14% v Jaké jsou podmínky ekologické produkce? Nobody has responded yet. Hang tight! Responses are coming in. Start the presentation to see live content, For screen share software, share the entire screen, Get help at pollev.com/app Podmínky ekologické produkce - bez použití agrochemikálií s výjimkou několika vybraných, šetrnějších anorganických látek (př. modrá skalice), a to jen za zvláštních okolností - zachování zeleně (meze, remízky, aleje) - opatření proti erozi např. odložení orby přes zimu - vylučují pěstování GM plodin Podmínky ekologické produkce - bez použití agrochemikálií s výjimkou několika vybraných, šetrnějších anorganických látek (př. modrá skalice), a to jen za zvláštních okolností - zachování zeleně (meze, remízky, aleje) - opatření proti erozi např. odložení orby přes zimu - vylučují pěstování GM plodin - prostor pro ležení, odpočinek, stáj vystlanou slámou, - výběh včetně pastvy a přirozenou potravu - zákaz klečového chovu slepic a ustájení dobytka a prasat na ocelových roštech - zákaz přidávání růstových stimulátoru, masokostní moučky, syntetických látek do krmiva, hormonální synchronizaci říje či přenosu embryí With demand for chicken increasing, Dutch firms are developing technology to maximize poultry production while ensuring humane conditions. This high-tech broiler house holds up to 150,000 birds, from hatching to harvesting. Home I Environment I News Organic farming could feed the world 13:46 12 July 2007 by Catherine Brahic A switch to organic farming would not reduce the world's food supply and could also increase food security in developing countries, say the authors of a new study They claim their findings lay to rest the debate over whether organic farming could sustainably feed the world. Organic farming avoids or heavily restricts the use of synthetic pesticides and fertilisers, as well as livestock feed additives. Numerous studies have compared the yields of organic and conventional methods for individual crops and animal products (see 20-year study backs organic farming). Now, a team of researchers has compiled research from 293 different comparisons into a single study to assess the overall efficiency of the two agricultural systems. Available materials Ivette Perfecto of the University of Michigan in the US and her colleagues found that, in developed countries, organic systems on average produce 92% of the yield produced by conventional agriculture. In developing countries, however, organic systems produce 80% more than conventional farms. n To s& mi libi O Stare jflGOjeet |13| 3+1 0 36 Ö □ □ C3 ADVERTISEMENT SEARCH THE LATEST CANCER & ONCOLOGY JOBS Latest news > Hippo dung is health food for river animals 18:45 15 April 2015 "(The 'Ectcgraplj home news sport business all sections = News UK World Politics Science Entertainment Pictures EL* referendum Limitovaná edice k 30.VýrOČI startu Karla Upraise na Rallye Dakar ft News Think organic food is better for you, animals, and the planet? Think again BJ0RJV LOMBORG 12 JUNE 2016-533PM Q 9 O NEWS MOST VIEWED The organics hype is just that - hype creditiwwne rarhell/ahmy What we eat is seen as more important than ever. And everywhere we are urged to go organic: we are told it is more nutritious, it improves animal welfare and helps the environment. In reality, that is mostly marketing hype. In 2012 Stanford University's Centre for Health Folicv did the bieaest 1 2 Labour crisis: As many as 150 MPs expected to vote against Jeremy Corbyn as George Osborne rules himself out of Conservative race 28Jun 2016,5:12am I cannot stress too much that Britain is part of Europe - Login In Scotland? Go to our Scotland site > Soil Association > Blogs > Telegraph attacks organic...Again! Print ^jg Z 2» Telegraph attacks organic 13 June 2016 Bjem Lomborg wrote in the Telegraph over the weekend that what we eat is more important than ever. Great, couldn't agree more - but unfortunately, the agreements stopped there. He then went on to suggest, among other things, that 'going organic would kill more than 13,000 people in the US each year'. Think organic food is better for you, animals, and the planet? Think again. Is this pure fantasy? Of course, his wildly inaccurate criticisms of organic food and farming ignore recent and prehensive research including three international rnflta-anatvses published in J Současný přístup - zastaralý? Moderní přístup - udržitelný? Oddělení intenzivní produkce potravin od extenzivního hospodaření v krajině? Biodiversity infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation natural ecosystem Biodiversity + Food security infectious disease mediation regional climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation infectious disease mediation regiona climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulaton forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation natural intensive cropland ecosystem Biodiversity + Food security + infectious disease mediation regional climate and air | quality regulation crop production forest production preserving habitats and biodiversity carbon ' " water sequestration ™ flow water regulation quality regulation natural ecosystem infectious disease mediation regiona climate and air quality regulation carbon sequestration crop production water quality regulation forest production preserving habitats and biodiversity water flow regulation intensive cropland Biodiversity Food security infectious disease mediation regional climate and air| quality regulation carbon sequestration crop production forest production preserving habitats and biodiversity water quality regulation water flow regulation _._ '"I . . cropland with restored ecosystem services Co vás dnes nejvíce zaujalo či překvapilo? Start the presentation to see live content, For screen share software, share the entire screen, Get help at pollev.com/app