Hygiena výživy
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D.
Hygiena výživy

Výživa poskytuje organismu zdroj energie, materiál pro výstavbu a obnovu tkání a orgánů  a ochranné faktory. Úlohy jednotlivých složek výživy se často vzájemně prolínají.  Přirozenou součástí potravin a pokrmů jsou však  také látky antinutriční a dále složky, které jsou nositelem vlastností pro zdraví primárně škodlivých (patogenní mikroorganismy, toxiny, polutanty životního prostředí).  Péče o bezpečnost výživy je zásadní z hlediska možného ohrožení zdraví osob patogenními agens.

Cílem výuky předmětu hygiena výživy je pochopení souvislosti nutričně-terapeutické podpory a požadavků na bezpečnost potravin a pokrmů. Budou vysvětleny důležité legislativní pojmy, podán přehled současné legislativy. Pozornost bude věnována posuzování zdravotních nebezpečí z potravin a pokrmů, systému kritických bodů a požadavkům správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách .

Úvod, pojmy, legislativa 20. 2. 2012
Nebezpečí v potravinách a pokrmech 12. 4. 2012
Systém kritických bodů (HACCP) v praxi nutričního terapeuta 10. 5. 2012
Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP)
Předchozí
Následující