Výživa poskytuje organismu zdroj energie, materiál pro výstavbu a obnovu tkání a orgánů a ochranné faktory. Úlohy jednotlivých složek výživy se často vzájemně prolínají. Přirozenou součástí potravin a pokrmů jsou však také látky antinutriční a dále složky, které jsou nositelem vlastností pro zdraví primárně škodlivých (patogenní mikroorganismy, toxiny, polutanty životního prostředí). Péče o bezpečnost výživy je zásadní z hlediska možného ohrožení zdraví osob patogenními agens.
Cílem výuky předmětu hygiena výživy je pochopení souvislosti nutričně-terapeutické podpory a požadavků na bezpečnost potravin a pokrmů. Budou vysvětleny důležité legislativní pojmy, podán přehled současné legislativy. Pozornost bude věnována posuzování zdravotních nebezpečí z potravin a pokrmů, systému kritických bodů a požadavkům správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách .