BPVD031: Výživa a dietetika

Sylabus, organizační informace

Vážené kolegyně,

předmět BPKV031: Výživa v porodní asistenci by vám měl poskytnout vhled do základních informací ohledně výživy, a to zejména:

  • výživy ve zdraví a vybavit vás praktickými znalostmi, na základě kterých budete moct sami činit informovaná rozhodnutí a zároveň poskytnout jednoduchou radu ve svém okolí
  • výživy v nemoci s přihlédnutím k vaší odbornosti či častým diagnózám, se kterými se můžete v praxi setkat
  • výživy těhotných a kojících, které máte dle vyhlášky č. 55/2011 Sb. edukovat ohledně zdravého životního stylu

Ukončení předmětu

Přednáška

Přednáška je ukončena ústní zkouškou. Ta bude spočívat v simulované edukaci těhotné/kojící ženy dle vytáhnutého tématu.

Témata ke zkouškové edukaci
  • edukace zdravé těhotné ženy
  • edukace zdravé kojící ženy
  • edukace zdravé těhotné ženy vegetariánky
  • edukace těhotné anemické ženy
  • edukace těhotné ženy s celiakií
  • edukace kojící ženy, jejíž dítě rozvinulo alergii na bílkovinu kravského mléka
  • edukace ženy po císařském řezu

Cvičení

V rámci cvičení bude zápočet udělen za docházku a za odevzdání úkolu, kterým bude hodnocení vlastního jídelníčku.

Zadání úkolu

Vaším úkolem bude vypracovat svůj třídenní záznam stravy, který mi prosím odevzdejte do Odevzdávárny, kterou najdete níže, jakmile bude otevřena. Záznam stravy může být vedený ve formuláři níže, nebo může jít o export z Kalorických tabulek nebo jiné aplikace, kterou můžete být zvyklí používat.

Jakmile budu mít záznamy stravy, ve vhodnou chvíli s ohledem na odpřednášené učivo vám je rozdělím v aplikaci Vzájemné hodnocení. Dostanete tak cizí záznam stravy (záznamy si projdu a budu je plně anonymizovat), který zhodnotíte podle doporučení, o kterých jste se na přednáškách bavili.

A co můžete hodnotit?

  • počet porcí jednotlivých skupin potravin (měla dotyčná osoba dostatek mléčných výrobků?)
  • výběr potravin v rámci skupin (vybírala si dotyčná osoba kvalitní pečivo?)
  • zařazování nevhodných potravin
  • co by bylo vhodné v rámci stravování změnit

Snažte se vědomě neovlivňovat to, co budete během zaznamenávání jíst, jedině tak dostanete pro vás cennou zpětnou vazbu. :-) Tento úkol by měl sloužit k tomu, abyste se doporučení jen neučili jako něco teoretického, ale zkusili podle nich zhodnotit reálný záznam stravy. Pokud totiž budete edukovat ženy ohledně výživy, třídenní záznam stravy vám může sloužit jako ideální nástroj.

Na váš úkol vám bude následně vložena do poznámkového bloku zpětná vazba.

Sylabus


Datum
Téma
Vyučující
18. 09. 2023Základní živiny, pitný režimMgr. Veronika Suchodolová
25. 09. 2023 Potravinové skupiny, výživová doporučení Mgr. Veronika Suchodolová
02. 10. 2023 Výživa v průběhu života Mgr. Martin Krobot
09. 10. 2023 Alternativní způsoby stravování Mgr. Veronika Zelenková
16. 10. 2023 Výživa a ženské zdraví Mgr. Eliška Lagová
23. 10. 2023 Výživa těhotných a kojících Mgr. Martin Krobot
30. 10. 2023 Výživa při zvýšené fyzické aktivitě a směnování Mgr. Veronika Pourová
06. 11. 2023 Výživa v prevenci Mgr. Martin Krobot
13. 11. 2023 Celiakie, alergie na bílkovinu kravského mléka, laktózová intolerance Mgr. Veronika Zelenková
20. 11. 2023 Výživa při gestačním diabetu, zácpě a po císařském řezu Mgr. Veronika Zelenková