Chirurgie tlustého střeva, rekta a análního kanálu

Kapitola 1 Anatomie tlustého střeva


-        je poslední částí trávicí trubice, která přijímá z tenkého střeva kašovitý až tekutý obsah – chymus.

V tlustém střevě se z chymu vstřebává voda a elektrolyty. Obsah tlustého střeva je formován ve stolici. Délka tlustého střeva činí 1,2–1,5 m a šířka tlustého střeva činí zhruba 4–7,5 cm.

Rozlišujeme následující oddíly tlustého střeva:

1.    caecum (intestinum caecum, slepé střevo) – nejširší část, uložena v pravé jámě kyčelní a ileocaekálním vústěním na levém boku slepého střeva, appendix vermiformis (červovitý výběžek) – připojen na slepě zakončený dolní konec céka;

2.    colon (tračník) – hlavní část tlustého střeva, která obsahuje:

1.   colon ascendens (tračník vzestupný) – od slepého střeva po pravé straně vzhůru pod játra;

2.   colon transversum (tračník příčný) – zprava nalevo pod játry a žaludkem ke slezině;

3.   colon descendens (tračník sestupný) – po levé straně dutiny břišní od sleziny do levé jámy kyčelní;

3.      colon sigmoideum (esovitá klička) – od konce colon descendens do středu

Mezi úseky tračníku nacházíme typická ohbí:

1.    flexura coli dextra – pod játry (jaterní ohbí – flexura hepatica), mezi colon ascendens a transversum;

2.    flexura coli sinistra – pod slezinou (slezinné ohbí – flexura lienalis), mezi colon transversum a descendens, výše než pravé ohbí;

 

Podrobnější informace viz anatomie a histologie, fyziologie


Frank H. Netter, Netterův anatomický atlas člověka. 2005