Kapitola 1 Anatomie tlustého střeva
-
je poslední částí trávicí trubice, která přijímá z tenkého
střeva kašovitý až tekutý obsah – chymus.
V tlustém střevě se z chymu vstřebává voda a elektrolyty. Obsah tlustého
střeva je formován ve stolici. Délka tlustého střeva činí 1,2–1,5 m a šířka
tlustého střeva činí zhruba 4–7,5 cm.
Rozlišujeme následující oddíly
tlustého střeva:
1. caecum (intestinum caecum, slepé
střevo) – nejširší část, uložena v pravé jámě kyčelní a ileocaekálním
vústěním na levém boku slepého střeva, appendix vermiformis (červovitý
výběžek) – připojen na slepě zakončený dolní konec céka;
2. colon (tračník) – hlavní část
tlustého střeva, která obsahuje:
1. colon ascendens (tračník vzestupný) – od
slepého střeva po pravé straně vzhůru pod játra;
2. colon transversum (tračník příčný) – zprava
nalevo pod játry a žaludkem ke slezině;
3. colon descendens (tračník sestupný) – po
levé straně dutiny břišní od sleziny do levé jámy kyčelní;
3.
colon sigmoideum (esovitá klička) – od konce colon descendens do středu
Mezi úseky
tračníku nacházíme typická ohbí:
1.
flexura coli dextra – pod játry (jaterní ohbí – flexura hepatica), mezi
colon ascendens a transversum;
2.
flexura coli
sinistra – pod slezinou (slezinné
ohbí – flexura lienalis), mezi colon transversum a descendens, výše než pravé
ohbí;
Podrobnější informace viz anatomie a histologie, fyziologie
Frank H. Netter,
Netterův anatomický atlas člověka. 2005