Bookmarks of the following user: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452
Tags of the following user:
Bookmarks of the following user: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452
Příjmy, výdaje a životní podmínky domácností | ČSÚ
Obsahuje množství použitelných dat o chování lidí, přepočteno na výdaje domácností za potraviny, alkoholické nápoje, tabák, zdravotnické služby aj.
1 user, first 26/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peoplePotravinářská nspekce (SZPI) varuje před doplňky stravy s nepovolenými složkami
Souhrnná zpráva o obchodu s doplňky stravy, který se velmi často prolíná s prodejem léčivých přípravků.
1 user, first 26/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peoplePotravinová alergie a nesnášenlivost (EUFIC)
Webový portál European Food Information Council, který se obsáhle věnuje i problematice potravinových alergenů. Informace pro veřejnost i odborníky, české i anglické texty.
1 user, first 26/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peopleBreast milk storage: Do's and don'ts - Mayo Clinic
Doporučení pro skladování odstříkaného mateřského mléka
1 user, first 16/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peopleHillova kritéria kauzality v praxi
Ukázka, jak využít Hillova kritéria kauzality v diskusi libovolné studie
2 users, first 10/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peoplePotravinové alergeny
Komplexní přístup U. S. FDA k potravinovým alergenům
2 users, first 10/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peopleOznačování potravin údaji o alergenech.
Spotřebitelský průzkum v zemích EU.
2 users, first 10/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peoplePokus o stanovení prahového množství alergenů v potravinách
V současnosti existuje povinnost výrobců a prodejců potravin, vč. stravovacích služeb, označovat výskyt hlavních alergenů na potravinářských produktech. Negativním důsledkem může být omezení výběru potravin pro alergiky. Studie se zabývá také otázkou, jaké množství alergenu v potravinách může být pro většinovou populaci skutečně rizikové.
2 users, first 10/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peopleGMO - negativní marketingová značka
Cisgenní a transgenní plodiny podléhají pod značku GMO s tím rozdílem, že cisgenní plodiny vznikají křížením druhově příbuzných rostlin, zatímco transgenní vznikají křížením organismů druhově nepříbuzných. Nicméně podle marketingového průzkumu v Belgii, Francii, Španělsku, Holandsku a Velké Británii by byli spotřebitelé ochotni připlatit si za cisgenní plodinu, pokud by se tak vyhnuli označení potraviny jako GMO.
1 user, first 10/6/2015, Aleš Peřina, bookmarks, peopleRychlé občerstvení je zdravější než před léty
V druhé části záznamu reportáže Českého rozhlasu o stravování české populace konfrontuje svoje názory Iva Málková, odborná poradkyně projektu Vím co jím s vedoucím oddělení jakosti a bezpečnosti potravin společnosti McDonald's Vítem Grecem.
1 user, first 13/5/2015, Aleš Peřina, bookmarks, people