Záložky osoby: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 se štítkem: Výživa
Související štítky
Záložky osoby: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 se štítkem: Výživa
- Nákazy bakterií Listeria monocytogenes spojené s konzumací ryb uzených za studena
Zpráva o potvrzených infekcích Listeria monocytogenes spojená i s úmrtím nakažených způsobených konzumací potravin z jednoho zdroje.
1 osoba, první 28. 6. 2019, Aleš Peřina, záložky, lidé - Revidovaný bezpečný příjem 3- monochlorpropandiolu (3-MCPD) v rostlinných olejích a v potravinách
Látka 3-MCPD se vyskytuje také v kojenecké výživě, zde má původ v přítomnosti rostlinných olejů po rafinaci. Jelikož je kojenecká výživa u nekojených dětí jediným potravinovým zdrojem, jsou nekojené děti vystaveny mírně zvýšenému přívodu 3-MPCD. Látka je genotoxická, karcinogenní a toxická pro ledviny.
1 osoba, první 18. 2. 2019, Aleš Peřina, záložky, lidé - Podezření na zdravotní potíže po konzumaci doplňku stravy.
Státní zdravotní ústav, který v ČR provozuje systém Nutrivigilance, vydal zprávu o zdravotních potížích po konzumaci doplňku stravy Bion 3 restore, který je na trhu také v ČR.
1 osoba, první 14. 5. 2018, Aleš Peřina, záložky, lidé - Internetový portál bezpečnosti potravin - Epidemie listeriózy v Jižní Africe 2017-2018. Mezinárodní epidemie listeriózy v Evropě 2015-2017 1 osoba, první 9. 3. 2018, Aleš Peřina, záložky, lidé
- Predictions of growth for Listeria monocytogenes and Salmonella during fluctuating temperature.
Ukázka mikrobiologické studie využitelná prediktivně. Znázorňuje vlivy reálných podmínek na rychlost množení mikroorganismů v potravinách. Samotná fluktuace teploty může úvodní lag-fázi životního cyklu bakterií prodloužit až na desítky hodin.
1 osoba, první 30. 1. 2018, Aleš Peřina, záložky, lidé - Pražští hygienici: Dávejte si pozor na alobal
Tipy pro veřejnost, jak správně balit potraviny do alobalu, aby se minimalizovalo uvolňování hliníku.
1 osoba, první 25. 9. 2017, Aleš Peřina, záložky, lidé - Internetový portál bezpečnosti potravin - SZPI zjistila doplněk stravy se škodlivým obsahem hliníku
Tisková zpráva o nebezpečném doplňku stravy s vysokým obsahem hliníku.
1 osoba, první 21. 4. 2017, Aleš Peřina, záložky, lidé - Consumer perception versus scientific evidence about health benefits and safety risks from fish consumption.
Zajímavá studie o vztahu mezi pozitivním vnímáním ryb jako zdroje esenciálních živin a obav z cizorodých látek, které jsou větší u osob s nižším vzděláním.
1 osoba, první 7. 3. 2017, Aleš Peřina, záložky, lidé - Internetový portál bezpečnosti potravin - Nutrivigilance - souhrn aktivit za rok 2016
Výroční zpráva o výsledcích sledování nežádoucích účinků potravin, zejména doplňků stravy.
1 osoba, první 24. 2. 2017, Aleš Peřina, záložky, lidé - Internetový portál bezpečnosti potravin - Aktualizace pokynů: Jak připravit žádost o schválení zdravotního tvrzení
Administrativní náležitosti, které předcházejí schválení zdravotního tvrzení o potravinách.
1 osoba, první 10. 2. 2017, Aleš Peřina, záložky, lidé