Záložky osoby: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 se štítkem: alergie výživa
Záložky osoby: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 se štítkem: alergie výživa
- Potravinové doplňky proti bolesti kloubů jsou nevhodné pro určité skupiny populace
Byly zjištěny nežádoucí účinky doplňků stravy obsahujících glukosmanin nebo chondroitin sulfát. Byly prokázány gastroinstinální nebo alergické obtíže. Vnímavé skupiny populace (alergici, diabetici, těhotné ženy) by neměly tyto doplňky stravy konzumovat a lékař by měl být schopen poskytnout radu.
1 osoba, první 28. 6. 2019, Aleš Peřina, záložky, lidé - Krabičková „bezlepková dieta“ z internetu obsahovala lepek
Aktualita o výskytu nebezpečného výrobku. Zajímavé pro praxi!
1 osoba, první 27. 6. 2016, Aleš Peřina, záložky, lidé - SZPI: Nová povinnost provozovatelů zařízení společného stravování poskytovat informace o alergenních složkách
Informační materiál Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) k označování alergenů v potravinách. Dokument je cenný nejen přehledem legislativy, ale také naznačením procesu analýzy analýzy nebezpečí; dokument se zmiňuje o možných cestách přenosu alergenů a jejich významu pro zdraví.
1 osoba, první 18. 11. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Nutrivigilance
Státní zdravotní ústav spustil web Nutrivigilance, který má prioritně sloužit pro sběr hlášení o neobvyklých reakcích po požití potraviny, ale v určité sekci může sloužit i jako informační atlas i s prokliky na odborná stanoviska Vědeckého výboru pro potraviny.
1 osoba, první 20. 10. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Internetový portál bezpečnosti potravin - Neočekávané alergeny v potravinách
Zpráva ICBP o vydání příručky Neočekávané alergeny v potravinách australským Allergen Bureau. Odkaz na příručku není funkční, ale lze dohledat Googlem či přímý odkaz na PDF soubor již vložen jako samostatná záložka!
1 osoba, první 21. 8. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Unexpected Allergens in Food
Praktická příručka vydaná australským úřadem pro alergeny (Allergen Bureau), která podává přehled potravin, v nichž může být obsažen některý z vyjmenovaných alergenů.
1 osoba, první 21. 8. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Alergie na potraviny, nebo falešný poplach?
Krátký článek o potravinových alergiích, obtížích při diagnostice i chování lidí, kteří mají nebo se jen domnívají, že trpí potravinovou alergií.
1 osoba, první 21. 8. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Potravinové alergeny
Komplexní přístup U. S. FDA k potravinovým alergenům
2 osoby, první 10. 6. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Označování potravin údaji o alergenech.
Spotřebitelský průzkum v zemích EU.
2 osoby, první 10. 6. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Pokus o stanovení prahového množství alergenů v potravinách
V současnosti existuje povinnost výrobců a prodejců potravin, vč. stravovacích služeb, označovat výskyt hlavních alergenů na potravinářských produktech. Negativním důsledkem může být omezení výběru potravin pro alergiky. Studie se zabývá také otázkou, jaké množství alergenu v potravinách může být pro většinovou populaci skutečně rizikové.
2 osoby, první 10. 6. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé