Bookmarks of the following user: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 with the tag: bezpečnost potraviny
Bookmarks of the following user: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 with the tag: bezpečnost potraviny
- Nelegální výrobna masných produktů v areálu SAPA
Příklad hrubého porušování zásad správné výrobní a hygienické praxe (SVP/SHP), ukázka spolupráce orgánů hygienického dozoru (zde SVS ČR s policií).
1 user, first 24/1/2023, Aleš Peřina, bookmarks, people - Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách – prosinec 2022
Chemická nebezpečí v potravinách, kontaminující látky.
1 user, first 24/1/2023, Aleš Peřina, bookmarks, people - Inhalace mořského spreje obsahujícího brevetoxiny může způsobit otravu
Aktualita z informačního portálu bezpečnosti potravin
1 user, first 10/3/2022, Aleš Peřina, bookmarks, people - Antimikrobiální rezistence u bakterií způsobujících nemoci z potravin
Souhrnné sdělení, obsahuje i zajímavou interaktivní infografiku.
1 user, first 19/4/2021, Aleš Peřina, bookmarks, people - Další doplněk stravy s nepovolenou látkou
Potravinářská inspekce zjistila doplněk stravy obsahující nepovolené farmakologicky účinné látky sildenafil. Sildenafil je léčivo určené pro léčbu erektilních dysfunkcí. U predisponovaných osob může užití tohoto volně dostupného výrobku způsobit ischemické poruchy v tkáních.
1 user, first 8/3/2019, Aleš Peřina, bookmarks, people - Zmrazená kukuřice je pravděpodobným zdrojem pokračující epidemie způsobené baktérií Listeria monocytogenes
Zpráva Internetového portálu bezpečnosti potravin o pravděpodobných příčinách současného rozšíření listeriózy u lidí. Doporučuje se, aby mražená zelenina (polotovar) byla konzumována až po tepelném ošetření, neboť se nejedná o výrobek k přímé spotřebě.
1 user, first 3/4/2018, Aleš Peřina, bookmarks, people - Predictions of growth for Listeria monocytogenes and Salmonella during fluctuating temperature.
Ukázka mikrobiologické studie využitelná prediktivně. Znázorňuje vlivy reálných podmínek na rychlost množení mikroorganismů v potravinách. Samotná fluktuace teploty může úvodní lag-fázi životního cyklu bakterií prodloužit až na desítky hodin.
1 user, first 30/1/2018, Aleš Peřina, bookmarks, people - Pražští hygienici: Dávejte si pozor na alobal
Tipy pro veřejnost, jak správně balit potraviny do alobalu, aby se minimalizovalo uvolňování hliníku.
1 user, first 25/9/2017, Aleš Peřina, bookmarks, people