Záložky osoby: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 se štítkem: bezpečnost
Související štítky
Záložky osoby: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 se štítkem: bezpečnost
- Nákazy bakterií Listeria monocytogenes spojené s konzumací ryb uzených za studena
Zpráva o potvrzených infekcích Listeria monocytogenes spojená i s úmrtím nakažených způsobených konzumací potravin z jednoho zdroje.
1 osoba, první 28. 6. 2019, Aleš Peřina, záložky, lidé - Další doplněk stravy s nepovolenou látkou
Potravinářská inspekce zjistila doplněk stravy obsahující nepovolené farmakologicky účinné látky sildenafil. Sildenafil je léčivo určené pro léčbu erektilních dysfunkcí. U predisponovaných osob může užití tohoto volně dostupného výrobku způsobit ischemické poruchy v tkáních.
1 osoba, první 8. 3. 2019, Aleš Peřina, záložky, lidé - Zmrazená kukuřice je pravděpodobným zdrojem pokračující epidemie způsobené baktérií Listeria monocytogenes
Zpráva Internetového portálu bezpečnosti potravin o pravděpodobných příčinách současného rozšíření listeriózy u lidí. Doporučuje se, aby mražená zelenina (polotovar) byla konzumována až po tepelném ošetření, neboť se nejedná o výrobek k přímé spotřebě.
1 osoba, první 3. 4. 2018, Aleš Peřina, záložky, lidé - Predictions of growth for Listeria monocytogenes and Salmonella during fluctuating temperature.
Ukázka mikrobiologické studie využitelná prediktivně. Znázorňuje vlivy reálných podmínek na rychlost množení mikroorganismů v potravinách. Samotná fluktuace teploty může úvodní lag-fázi životního cyklu bakterií prodloužit až na desítky hodin.
1 osoba, první 30. 1. 2018, Aleš Peřina, záložky, lidé - Pražští hygienici: Dávejte si pozor na alobal
Tipy pro veřejnost, jak správně balit potraviny do alobalu, aby se minimalizovalo uvolňování hliníku.
1 osoba, první 25. 9. 2017, Aleš Peřina, záložky, lidé - Internetový portál bezpečnosti potravin - SZPI zjistila doplněk stravy se škodlivým obsahem hliníku
Tisková zpráva o nebezpečném doplňku stravy s vysokým obsahem hliníku.
1 osoba, první 21. 4. 2017, Aleš Peřina, záložky, lidé - Consumer perception versus scientific evidence about health benefits and safety risks from fish consumption.
Zajímavá studie o vztahu mezi pozitivním vnímáním ryb jako zdroje esenciálních živin a obav z cizorodých látek, které jsou větší u osob s nižším vzděláním.
1 osoba, první 7. 3. 2017, Aleš Peřina, záložky, lidé - Internetový portál bezpečnosti potravin - Nutrivigilance - souhrn aktivit za rok 2016
Výroční zpráva o výsledcích sledování nežádoucích účinků potravin, zejména doplňků stravy.
1 osoba, první 24. 2. 2017, Aleš Peřina, záložky, lidé - Internetový portál bezpečnosti potravin - Doplňky stravy pro sportovce: riziko pro zdraví a přínos nejistý
Zdravotní rizika kofeinu v některých doplňcích stravy.
1 osoba, první 6. 2. 2017, Aleš Peřina, záložky, lidé - The consumer’s perception of artificial food additives: Influences on acceptance, risk and benefit perceptions
Vnímání rizik z přídatných látek v potravinách se liší podle typu potravinářského aditiva. Pro nakupující veřejnost jsou aditiva měnící vzhled (barviva) mnohem hůře přijímána, než aditiva měnící chuť potravin (sladidla).
1 osoba, první 14. 11. 2016, Aleš Peřina, záložky, lidé