Záložky osoby: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 se štítkem: bezpečnost
Související štítky
Záložky osoby: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 se štítkem: bezpečnost
- Nutrivigilance
Státní zdravotní ústav spustil web Nutrivigilance, který má prioritně sloužit pro sběr hlášení o neobvyklých reakcích po požití potraviny, ale v určité sekci může sloužit i jako informační atlas i s prokliky na odborná stanoviska Vědeckého výboru pro potraviny.
1 osoba, první 20. 10. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Internetový portál bezpečnosti potravin - Rakouská hygienická směrnice pro velkokuchyně 1 osoba, první 14. 10. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé
- Pomocí GM rostlin lze redukovat otravy z kontaminovaných jídel
Perspektivní využití geneticky modifikovaných (GM) plodin: proteiny získané genetickou modifikací lze využít k inhibici patogenních mikroorganismů.
1 osoba, první 5. 10. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Interaction between message framing and consumers’ prior subjective knowledge regarding food safety issues.
Příklad studie, ze které se lze inspirovat v metodice hodnocení postojů veřejnosti k GMO produktům. Výsledky studie dokazují, že neinformovaný spotřebitel je snadněji podléhá nevědeckým informacím.
1 osoba, první 3. 9. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Assessment of the food safety issues related to genetically modified foods.
Článek z kolekce the Wiley Online Library pojednává o strategiích posuzování zdravotní bezpečnosti GMO produktů a zabývá se posuzováním alergenního potenciálu GMO produktů, který vykrystalizoval jako stěžejní otázka bezpečnosti GMO.
1 osoba, první 3. 9. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Nebezpečný přípravek na českém trhu
Dozorové orgány varují spotřebitele před nákupem přípravku Miracle Mineral Supplement, který je směsí chloritanu sodného a kyseliny citronové. Výrobek je prezentován jako preparát údajně prospěšný při léčbě širokého spektra onemocnění, vč. rakoviny. Výrobek je nabízen prostřednictvím internetového prodeje.
1 osoba, první 29. 7. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Stanovisko EFSA k chlorečnanům.
Evorpský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil vědecké stanovisko k chlorečnanům v potravinách. Chlorečnany (ClO^3-) vznikají jako vedlejší produkt chlorování pitné vody, která se používá také při výrobě potravin a přípravě pokrmů. Dávka pro chronickou toxicitu může být překročena u dětí u nichž dochází - v přepočtu na kilogram tělesné hmotnosti - k větší expozici. V úvahu je však nutno vzít také mikrobiologická nebezpečí, pokud by byla používána nechlórovaná voda.
1 osoba, první 1. 7. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Potravinářská nspekce (SZPI) varuje před doplňky stravy s nepovolenými složkami
Souhrnná zpráva o obchodu s doplňky stravy, který se velmi často prolíná s prodejem léčivých přípravků.
1 osoba, první 26. 6. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Potravinová alergie a nesnášenlivost (EUFIC)
Webový portál European Food Information Council, který se obsáhle věnuje i problematice potravinových alergenů. Informace pro veřejnost i odborníky, české i anglické texty.
1 osoba, první 26. 6. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé - Breast milk storage: Do's and don'ts - Mayo Clinic
Doporučení pro skladování odstříkaného mateřského mléka
1 osoba, první 16. 6. 2015, Aleš Peřina, záložky, lidé