Bookmarks of the following user: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 with the tag: hygiena bezpečnost
Bookmarks of the following user: Mgr. Aleš Peřina, Ph.D., učo 18452 with the tag: hygiena bezpečnost
- Zoonotických onemocnění a epidemií přenášených potravinami v EU přibývá, počty ale stále nedosahují úrovně před pandemií
Biologická nebezpečí v potravinách
1 user, first 24/1/2023, Aleš Peřina, bookmarks, people - Studie zkoumající umělá sladidla v souvislosti s rizikem vzniku rakoviny a kardiovaskulárních nemocí
Potenciální chemické nebezpečí ze schválených potravinářských aditiv.
1 user, first 24/1/2023, Aleš Peřina, bookmarks, people - Antimikrobiální rezistence u bakterií způsobujících nemoci z potravin
Souhrnné sdělení, obsahuje i zajímavou interaktivní infografiku.
1 user, first 19/4/2021, Aleš Peřina, bookmarks, people - Predictions of growth for Listeria monocytogenes and Salmonella during fluctuating temperature.
Ukázka mikrobiologické studie využitelná prediktivně. Znázorňuje vlivy reálných podmínek na rychlost množení mikroorganismů v potravinách. Samotná fluktuace teploty může úvodní lag-fázi životního cyklu bakterií prodloužit až na desítky hodin.
1 user, first 30/1/2018, Aleš Peřina, bookmarks, people - Internetový portál bezpečnosti potravin - Doplňky stravy pro sportovce: riziko pro zdraví a přínos nejistý
Zdravotní rizika kofeinu v některých doplňcích stravy.
1 user, first 6/2/2017, Aleš Peřina, bookmarks, people - The consumer’s perception of artificial food additives: Influences on acceptance, risk and benefit perceptions
Vnímání rizik z přídatných látek v potravinách se liší podle typu potravinářského aditiva. Pro nakupující veřejnost jsou aditiva měnící vzhled (barviva) mnohem hůře přijímána, než aditiva měnící chuť potravin (sladidla).
1 user, first 14/11/2016, Aleš Peřina, bookmarks, people - Consumers’ knowledge and safety perceptions of food additives: Evaluation on the effectiveness of transmitting information on preservatives
Vnímání potravinářských aditiv očima nakupující veřejnosti (Korea). Studie se zabývá jednak názorovým aspektem ("v čem vidíte konkrétní problém právě vy"), ale i praktickým chováním ("jak často nakupujete potraviny obsahuující některou z aditivních látek).
1 user, first 14/11/2016, Aleš Peřina, bookmarks, people - Food and Water Safety
Stanovisko akademie nutričních terapeutů v USA k otázkám bezpečnosti potravin.
1 user, first 12/10/2016, Aleš Peřina, bookmarks, people - Food Safety in the Home After a Hurricane and/or Flooding
Další rozměr oboru Nutriční specialista: akademie nutričních specialistů "Eat Right" v USA zveřejňuje doporučení o hygieně potravin v oblastech zasažených přírodními katastrofami.
1 user, first 12/10/2016, Aleš Peřina, bookmarks, people - Denzitometrie: nástroj sekundární prevence osteoporózy
Přehled základních metod měření kostní hmoty (QCT, QUS, DEXA) doplněna o semikvantitativní hodnocení zátěže osob (hygienické hledisko).
1 user, first 29/6/2016, Aleš Peřina, bookmarks, people