ESF:KHNOPI Nauka o podniku I - Informace o předmětu
KHNOPI Nauka o podniku I
Ekonomicko-správní fakultajaro 2010
Předmět se v období jaro 2010 nevypisuje.
- Rozsah
- 0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. Ing. Jiří Novotný, CSc. (přednášející)
Ing. Michal Kozub (cvičící)
doc. Ing. Pavla Marciánová, Ph.D. (cvičící)
Ing. Petr Mikuš, Ph.D. (cvičící)
Ing. Viliam Záthurecký, MBA, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. Ing. Jiří Novotný, CSc.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Ekonomicko-správní fakulta
Kontaktní osoba: Vlasta Radová - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Finanční podnikání (program ESF, B-HPS, směr Finanční podnikání)
- Management (program ESF, B-EKM)
- Management sportu (program FSpS, B-TV)
- Regionální rozvoj a správa (program ESF, B-HPS, směr Regionální rozvoj a cestovní ruch)
- Regionální rozvoj a správa (program ESF, B-HPS, směr Regionální rozvoj a správa)
- Veřejná ekonomika a správa (program ESF, B-HPS, směr Veřejná ekonomika a správa)
- Cíle předmětu
- Předmět Nauka o podniku I je vstupní, relativně samostatnou částí výuky základů podnikové ekonomiky. Seznamuje s předmětem a metodami zkoumání a popisu v podnikovém hospodářství a výstavbou podniku. Objasňuje cíle podniku, členění podnikohospodářských výrobních faktorů a jejich vzájemné vazby. Zaměřuje se na obecné otázky podnikové ekonomiky a hospodářského dění v podniku bez ohledu na jeho příslušnost ke konkrétnímu oboru nebo odvětví, či na jeho ziskovou či neziskovou orientaci. Spolu s navazujícím předmětem Nauka o podniku II, kde předmětem výkladu jsou základní podnikové funkce a činnosti, poskytuje komplexní pohled na podnik.
Cílem kurzu je získání základních teoretických a praktických poznatků výstavby podniku. Po absolvování kurzu by student měl být schopen:
- osvětlit předmět a metody zkoumání a členění v podnikovém hospodářství
- interpretovat strukturu podnikohosodářských výrobních faktorů, jejich vzájemných vazeb a uspořádání
- identifikovat různé typy a formy podniků
- rozumět příčinám a formám sdružování podnikatelských subjektů
- vyhodnotit vnitrostátní i mezistátní volbu stanoviště podniku
- analyzovat krizový vývoj podniku a charakterizovat tuto fázi jeho životního cyklu
Poznatky získané v tomto kurzu jsou rozvíjeny v navazujícícm předmětu Nauka o podniku 2, kde předmětem studia jsou základní podnikové činnosti a funkce. Společně je tak poskytován komplexní pohled na podnik.
- Osnova
- 1. Podnik jako součást národního hospodářství a předmět podnikového hospodářství
- 2. Podnikové hospodářství a jeho metody
- 3. Podnikové výrobní faktory a podnikové řízení jako výrobní faktor
- 4. Systém podnikových cílů, nástroje a principy řízení
- 5. Plánování a rozhodování v podniku
- 6. Podniková organizace
- 7. Lidský pracovní výkon a činitele jej ovlivňující
- 8. Odměňování práce
- 9. Dlouhodobý hmotný majetek a materiál jako výrobní faktory
- 10. Právní forma podniku
- 11. Živnostenské podnikání a malé a střední podniky
- 12. Sdružování podniků
- 13. Volba stanoviště podniku
- 14. Sanace a zánik podniku
- Literatura
- WÖHE, Günter a Eva KISLINGEROVÁ. Úvod do podnikového hospodářství. Translated by Zuzana Maňasová. 2. přeprac. a dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2007, xxix, 928. ISBN 9788071798972. info
- NOVOTNÝ, Jiří. Nauka o podniku 1. 1. vyd. Brno: MU ESF Brno, 2003, 208 s. 1. ISBN 80-210-3090-9. info
- SYNEK, Miloslav. Podniková ekonomika. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 1999, xxii, 456. ISBN 8071792284. info
- NOVOTNÝ, Jiří a Petr SUCHÁNEK. Nauka o podniku I. 1. vyd. Brno: MU ESF Brno, 2004, 164 s. 1. ISBN 80-210-3333-9. info
- Metody hodnocení
Podmínky úspěšného ukončení předmětu: zpracování a včasné odevzdání seminární práce (POTu). POT je dále prezentován na jednom z tutoriálů.
Zkouška: jednovariantní test, 20 otázek. Limit pro úspěšné absolvování je 60%.
Dopustí-li se student u zkoušky nedovoleného jednání jako je opisování, vynášení zadání testů, používání nedovolených pomůcek, jednání narušující průběh zkoušky a její objektivitu, přeruší učitel zkoušku a podle závažnosti přestupku udělí klasifikaci do ISu F, nebo FF, případně i FFF.- Informace učitele
Doporučená literatura/recommended literature:1. Mugler, J. Podnikové hospodářství malých a středních podniků I – III. ZčU, Plzeň, 1997 - 1998
2. Veber. J. a kol. Podnikání malé a střední firmy. Grada, Praha, 2005, ISBN 80-247-1069-2.
3. Wöhe, G. Úvod do podnikového hospodářství. C. H. Beck, Praha, 1995 ISBN 80-7079-981-1.
4. Žák, M. a kol. Velká ekonomická encyklopedie. 2. rozšířené vyd., Linde, Praha, 2002, ISBN 80-7201-381-5.
5. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání v platném znění
6. Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník v platném znění
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá blokově.
Poznámka k četnosti výuky: 12 hodin.
- Statistika zápisu (jaro 2010, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/econ/jaro2010/KHNOPI