bk902 Výživa v prevenci

Fakulta sportovních studií
jaro 2009
Rozsah
0/8. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
bk902/vol_vpre_s: Pá 29. 5. 10:00–12:00 K204, Pá 5. 6. 8:00–9:20 K204, Pá 19. 6. 9:30–11:30 K204, J. Juříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti se seznámí s rolí výživy při zajištění správné funkce organismu.
Osnova
  • 1. Výživové normy - energetická potřeba organismu.
  • 2.Metody hodnocení výživy.
  • 3. Malnutrice, rozdělení.
  • 4. Podvýživa, marasmus, kwashiorkor, marasmický kwashiorkor.
  • 5. Specifické deficience: endemická struma, xeroftalmie.
  • 6. Nutriční anémie, nutriční osteopénie.
  • 7. Beri-beri, nedostatek riboflavinu, pelagra.
  • 8. Kurděje a jin příznaky nedostatku vitaminu C.
  • 9. Nadměrná výživa, otylost, obezita.
  • 10. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR.
  • 11. Metody zjišťování výživového stavu.
  • 12. Antropometrická vyšetření - teoreticky.
  • 13. Antropometrická vyšetření - prakticky.
Literatura
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
Metody hodnocení
Předmět bude ukončen zápočtem. Pro získání zápočtu je třeba úspěšně napsat zápočtovou písemku.
Informace učitele
written test
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012.