bp308 Základy zdravé výživy

Fakulta sportovních studií
jaro 2009
Rozsah
2/1. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
bp308/p1: Po 15:15–16:45 K113, I. Hrnčiříková
bp308/s1: Čt 17:45–18:30 K113, I. Hrnčiříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti budou seznámeni se základy zdravé výživy.
Osnova
  • 1. Úvod do problematiky.
  • 2. Energetický příjem potravou.
  • 3. Doporučení ve spotřebě sacharidů.
  • 4. Doporučení ve spotřebě lipidů.
  • 5. Doporučení ve spotřebě bílkovin.
  • 6. Doporučení ve spotřebě kuchyňské soli.
  • 7. Doporučení pro konzumaci alkoholických nápojů.
  • 8. Doporučení ve spotřebě vlákniny.
  • 9. Doporučení v přívodu vitaminů.
  • 10. Doporučení v přívodu minerálních látek.
  • 11. Změna struktury stravy a stravovacích zvyklostí.
  • 12. Energetický výdej organismu.
  • 13. Opakování.
Literatura
  • MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Domácí lékař jinak : výživa jako základ zdraví. Vyd. . Praha: Brána, 2006, 183 s. ISBN 8072432982. info
  • MAŠEK, Josef. Člověk, společnost a výživa. Praha: Orbis, 1971, 469 s. info
Metody hodnocení
ústní zkouška
Informace učitele
oral exam
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, jaro 2010.