bp1092 Základy zdravé výživy

Fakulta sportovních studií
jaro 2011
Rozsah
1/1. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Ivona Servítová Rutarová, DiS. (cvičící)
Mgr. Lenka Dovrtělová, Ph.D. (pomocník)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
bp1092/prednaska: St 9:40–10:25 B11/206, I. Hrnčiříková
bp1092/s1: Čt 12:50–13:35 E34/225 - seminární místnost, I. Hrnčiříková
bp1092/s2: Čt 13:40–14:25 E34/225 - seminární místnost, I. Hrnčiříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti budou seznámeni se základy zdravé výživy.
Osnova
  • 1. Úvod do problematiky.
  • 2. Energetický příjem potravou.
  • 3. Doporučení ve spotřebě sacharidů.
  • 4. Doporučení ve spotřebě lipidů.
  • 5. Doporučení ve spotřebě bílkovin.
  • 6. Doporučení ve spotřebě kuchyňské soli.
  • 7. Doporučení pro konzumaci alkoholických nápojů.
  • 8. Doporučení ve spotřebě vlákniny.
  • 9. Doporučení v přívodu vitaminů.
  • 10. Doporučení v přívodu minerálních látek.
  • 11. Změna struktury stravy a stravovacích zvyklostí.
  • 12. Energetický výdej organismu.
  • 13. Opakování.
Literatura
  • MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Domácí lékař jinak : výživa jako základ zdraví. Vyd. . Praha: Brána, 2006, 183 s. ISBN 8072432982. info
  • MAŠEK, Josef. Člověk, společnost a výživa. Praha: Orbis, 1971, 469 s. info
Výukové metody
Teoretické znalosti získají studenti na přednáškách, které budou prakticky zpracováva na seminářích. Budou aplikovat informace do tvorby projetků, analýzy stravy, tvorbě doporučení.
Metody hodnocení
2 písemné testy, docházka (max.2 povolené neúčasti), domácí úkoly, projekt, ústní zkouška
Informace učitele
oral exam
Další komentáře
Studijní materiály

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2011/bp1092