FSpS:bk1122 Výživa ve sportu - Informace o předmětu
bk1122 Výživa ve sportu
Fakulta sportovních studiíjaro 2013
- Rozsah
- 7/7. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Ondřej Smolka, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Pá 22. 2. 15:30–17:00 B11/311, Pá 1. 3. 14:20–16:35 B11/236, Pá 8. 3. 14:50–16:20 B11/311
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk1122/2: Pá 8. 3. 12:45–14:15 B11/206, Pá 29. 3. 16:45–19:00 K204, Pá 12. 4. 11:00–12:30 E34/225 - seminární místnost, O. Smolka - Předpoklady
- (! bk202 Výživa ve sportu ) && ! NOW( bk202 Výživa ve sportu ) && (! bk313 Výživa ve sportu ) && ! NOW( bk313 Výživa ve sportu )
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TV) (3)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV) (2)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV, směr Regenerace a výživa ve sportu)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV, směr Trenérství) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem je vysvětlit základní pojmy. Studenti kurzu získají základní informace a dokáží aplikovat vztahy mezi výživou a cvičením.
- Osnova
- 1. Základní nutriní pojmy 2. Energetická bilance 3. Sacharidy 4. Bílkoviny 5. Tuky 6. Vitaminy 7. Minerální látky 8. Voda, vodní bilance, příjem tekutin 9. Speciální sportovní potraviny 10.Doplňky stravy 11. Výživa před, během a po tréninku 12. Výživa, cvičení a speciální skupiny obvatel
- Literatura
- GROPPER, Sareen Annora Stepnick, Jack L. SMITH a James L. GROFF. Advanced nutrition and human metabolism. 5th ed. Australia: Wadsworth/Cengage Learning, 2009, xvii, 600. ISBN 9780495116578. info
- MCARDLE, William D., Frank I. KATCH a Victor L. KATCH. Exercise physiology : energy, nutrition, and human performance. 6th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, xxi, 1068. ISBN 9780781749909. info
- MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
- BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2006, x, 341. ISBN 0736059415. info
- CLARK, Nancy. Nancy Clark's sports nutrition guidebook. 3rd ed. Champaign, IL: Human Kinetics, 2003, viii, 406. ISBN 073604602X. info
- EBERLE, Suzanne Girard. Endurance sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2000, viii, 287. ISBN 0736001433. info
- BENARDOT, Dan. Nutrition for serious athletes :[an advanced guide to foods, fluids, and supplemants for training and performace]. Champaign: Human Kinetics, 2000, xiv, 337 s. ISBN 0-88011-833-4. info
- MANORE, Melinda a Janice THOMPSON. Sport nutrition for health and performance. Champaign: Human Kinetics, 2000, xxii, 514. ISBN 0873229398. info
- Foods, nutrition and sports performance. Edited by Clyde Williams - John T. Devlin. 1st ed. London: E & FN SPON, 1992, x, 194 s. ISBN 0-419-17890-2. info
- Výukové metody
- Na přednáškách se studenti dozví teoretické informace, na seminářích je ověří v praxi.
- Metody hodnocení
- 3 písemné testy, domácí úkoly, docházka (max.2 omluvené neúčasti),ústní zkouška
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2013, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2013/bk1122