bp1122 Výživa ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2014
Rozsah
1/1. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
St 19. 2. 13:00–14:00 B11/206, St 26. 2. 13:00–14:00 B11/206, St 5. 3. 13:00–14:00 B11/206, St 12. 3. 13:00–14:00 B11/206, St 19. 3. 13:00–14:00 B11/206, St 26. 3. 13:00–14:00 B11/206, St 2. 4. 13:00–14:00 B11/206, St 9. 4. 13:00–14:00 B11/206, St 16. 4. 13:00–14:00 B11/206, St 23. 4. 13:00–14:00 B11/206
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bp1122/01: Čt 20. 2. 16:00–17:00 B11/206, Čt 27. 2. 16:00–17:00 B11/206, Čt 6. 3. 16:00–17:00 B11/206, Čt 13. 3. 16:00–17:00 B11/206, Čt 20. 3. 16:00–17:00 B11/206, Čt 27. 3. 16:00–17:00 B11/206, Čt 3. 4. 16:00–17:00 B11/206, Čt 10. 4. 16:00–17:00 B11/206, Čt 17. 4. 16:00–17:00 B11/206, Čt 24. 4. 16:00–17:00 B11/206, M. Kumstát
bp1122/02: Čt 20. 2. 11:00–12:00 B11/311, Čt 27. 2. 11:00–12:00 B11/311, Čt 6. 3. 11:00–12:00 B11/311, Čt 13. 3. 11:00–12:00 B11/311, Čt 20. 3. 11:00–12:00 B11/311, Čt 27. 3. 11:00–12:00 B11/311, Čt 3. 4. 11:00–12:00 B11/311, Čt 10. 4. 11:00–12:00 B11/311, Čt 17. 4. 11:00–12:00 B11/311, Čt 24. 4. 11:00–12:00 B11/311, M. Kumstát
bp1122/03: Čt 20. 2. 9:00–10:00 B11/236, Čt 27. 2. 9:00–10:00 B11/236, Čt 6. 3. 9:00–10:00 B11/236, Čt 13. 3. 9:00–10:00 B11/236, Čt 20. 3. 9:00–10:00 B11/236, Čt 27. 3. 9:00–10:00 B11/236, Čt 3. 4. 9:00–10:00 B11/236, Čt 10. 4. 9:00–10:00 B11/236, Čt 17. 4. 9:00–10:00 B11/236, Čt 24. 4. 9:00–10:00 B11/236, M. Kumstát
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je vysvětlit základní pojmy se vztahem ke sportovní výživě; studenti kurzu získají informace o aktuálních poznatcích ve sportovní výživě a dokáží je aplikovat a integrovat do sportovního tréninku a soutěže.
Osnova
  • Limitující faktory sportovní výživy
  • Obecná specifika výživy před, během a po zatížení
  • Specifika výživy ve vytrvalostních disciplínách
  • Specifika výživy v silových disciplínách
  • Specifika výživy v kolektivních sportech
  • Aplikace doplňků stravy ve sportu
  • Rizikové aspekty sportovní výživy
  • Výživa sportujících dětí a seniorů
Literatura
    neurčeno
  • GROPPER, Sareen Annora Stepnick, Jack L. SMITH a James L. GROFF. Advanced nutrition and human metabolism. 5th ed. Australia: Wadsworth/Cengage Learning, 2009, xvii, 600. ISBN 9780495116578. info
  • MCARDLE, William D., Frank I. KATCH a Victor L. KATCH. Exercise physiology : energy, nutrition, and human performance. 6th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, xxi, 1068. ISBN 9780781749909. info
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
  • BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2006, x, 341. ISBN 0736059415. info
  • CLARK, Nancy. Nancy Clark's sports nutrition guidebook. 3rd ed. Champaign, IL: Human Kinetics, 2003, viii, 406. ISBN 073604602X. info
  • EBERLE, Suzanne Girard. Endurance sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2000, viii, 287. ISBN 0736001433. info
  • BENARDOT, Dan. Nutrition for serious athletes :[an advanced guide to foods, fluids, and supplemants for training and performace]. Champaign: Human Kinetics, 2000, xiv, 337 s. ISBN 0-88011-833-4. info
  • MANORE, Melinda a Janice THOMPSON. Sport nutrition for health and performance. Champaign: Human Kinetics, 2000, xxii, 514. ISBN 0873229398. info
  • Foods, nutrition and sports performance. Edited by Clyde Williams - John T. Devlin. 1st ed. London: E & FN SPON, 1992, x, 194 s. ISBN 0-419-17890-2. info
Výukové metody
teoretické přednášky; praktické semináře – studenti prezentují kasuistiky k vybraným sportovním disciplínám; kasuistiky – zpracovaný jídelníček pro konkrétní tréninkový/soutěžní den, včetně zařazení doplňků stravy a odůvodnění zvolené skladby potravin; student připravuje kasuistiku na každý seminář; úkoly ke samostudiu
Metody hodnocení
Průběžný písemný test ve 4. týdnu výuky; dále se hodnotí příprava a prezentace kasuistik v seminářích a plnění zadaných úkolů k samostudiu; zkouška ústní - ke zkoušce student odevzdává vypracované kasuistiky; na semináři povolená 1 absence
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2012, jaro 2013, jaro 2017.