v2006 Doplňky stravy ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2025
Rozsah
7 hodin blokově. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Dominik Puda (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 15 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/15, pouze zareg.: 0/15, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/15
Jiné omezení: Minimální počet studentů přihlášených do seminární skupiny je 12.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je presentovat využití doplňků stravy ve sportu na základě nejnovějších poznatků.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- definovat doplňky stravy a správně číst etikety potravin;
- orientovat se a správně doporučit doplňky stravy pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a zvýšení sportovního výkonu;
- zařadit doplňky stravy do výživy sportovce za účelem optimalizace sportovní přípravy;
- posoudit důvody pro použití doplňků stravy ve sportu.
Osnova
  • Legislativní rámec
  • Okolnosti použití doplňků stravy
  • Čtení etiket potravin
  • Klasifikace doplňků stravy
  • Ergogenní látky ve sportu
  • Sacharidové doplňky stravy
  • Bílkovinné doplňky stravy
  • Vitaminy, minerální látky a ostatní rostlinné látky jako suplementy ve výživě sportovce.
Literatura
  • BURKE, Louise, Vicki DEAKIN a Michelle MINEHAN. Clinical sports nutrition. 6th edition. Sydney: McGraw Hill Australia & New Zealand, 2021, xxiv, 687. ISBN 9781743767900. info
  • JEUKENDRUP, Asker a Michael GLEESON. Sport nutrition. Third edition. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2019, xiii, 602. ISBN 9781492529033. info
Výukové metody
výuka bude mít charakter seminární výuky; studenti budou aktivně zapojováni do výuky formou diskusí, budou prezentovat domácí přípravu
Metody hodnocení
- 100 % účast na výuce - zpracovaná práce ke zvolenému doplňku stravy (zadáno na prvním bloku výuky, skupinová práce na posledním bloku výuky)
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, jaro 2022, podzim 2022, jaro 2023, podzim 2023, jaro 2024, podzim 2024.