FSpS:bk1113 Dietary Habits Identification - Course Information
bk1113 Dietary Habits Identification
Faculty of Sports StudiesAutumn 2011
- Extent and Intensity
- 8/8. 4 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Mgr. Michaela Hejmalová, DiS. (seminar tutor)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (seminar tutor) - Guaranteed by
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies - Timetable
- Fri 7. 10. 12:00–14:00 B11/305, Fri 21. 10. 17:20–19:20 E34/225 - seminární místnost, Fri 25. 11. 13:25–14:45 B11/206
- Timetable of Seminar Groups:
- Prerequisites (in Czech)
- (! bk305 Nutrition assessment ) && ! NOW( bk305 Nutrition assessment )
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Regeneration and Nutrition in Sport (programme FSpS, B-TV) (3)
- Physical Education and Sport (programme FSpS, B-TV, specialization Regeneration and Nutrition in Sport) (2)
- Course objectives (in Czech)
- Student bude seznámen a pochopí principy zjišťování výživových zvykslotí. Prakticky bude schopen používat jednotlivé formy dotazníkového šetření, nutriční software, provádět antropometrická měření na klientech.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Malnutrice. 2. Anémie. 3. Osteoporoza. 4. Alternativní výživové směry. 5. Náboženské přístupy k výživě. 6. Metody zjišťování výživových zvyklsotí. 7. Antropometrická měření.l 8. Nutriční anamnéza. 9. Přístupy k práci s klientem. 10.Záznamové metody. 11.Nutriční SW. 12. Praktické hodnocení.
- Literature
- recommended literature
- WHITNEY, Eleanor Noss. Understanding nutrition :themes & variations. 12th Ed. Belmont, CA: Cengage/Wadsworth, 2009, p. cm. ISBN 0538734655. info
- BRÁZDOVÁ, Z and A MOTTLOVÁ. Velikosti porcí. 1st ed. Brno: Vladimír Smrčka, 2004. ISBN 80-901427-9-6. info
- FIALA, Jindřich, Zuzana BRÁZDOVÁ and Václav KOZINA. Nová metoda hodnocení výživových zvyklostí (New method for evaluation of dietary habits). Hygiena. Praha: ČLS JEP, 1999, vol. 44, No 1, p. 14-23. ISSN 1210-7840. info
- BRÁZDOVÁ, Zuzana and Halina MATĚJOVÁ. Potravinová pyramida - Manuál pro učitele (Food pyramid). Brno: MZ ČR, 1996. info
- BRÁZDOVÁ, Zuzana. Výživová doporučení pro Českou republiku na počátku 21. století. In Tématická monografie GAČR. Praha: MZ ČR GAČR, 1995. info
- Teaching methods
- In the lecture students will acquire the theoretical piece of information complemented by practical illustrations
- Assessment methods (in Czech)
- Povinná docházka na semináře. Povoleny 2 omluvené neúčasti na seminářích. Jako řádná se akceptují omluvenky písemnou nebo osobní formou předány do konce pracovního týdne, ve kterém probíhal daný seminář. Omluvenky přijímá vyučující semináře nebo garant předmětu. Aktivní účast na seminářích. V průběhu semestru budou položeny 3 kontrolní testy s hodnocením procentuelním , pro připuštění ke zkoušce je nutné, aby celkové průměrné procentuelní hodnocení bylo min.70%. Zápočtový test píšou všichni studenti, kteří budou připuštěni ke zkoušce. Studenti, kteří nesplní min.1 položku z výše uvedených, nebudou připuštěni ke zkoušce. Dlouhodobé neúčasti omlouvejte na začátku semestru. Ke zpětným omluvám nebude brán zřetel. První a poslední přednáška je povinná pro všehcny studenty.
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- Study Materials
- Enrolment Statistics (Autumn 2011, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/fsps/autumn2011/bk1113