FSpS:bk1113 Zjišťování výživových zvyklost - Informace o předmětu
bk1113 Zjišťování výživových zvyklostí
Fakulta sportovních studiípodzim 2013
- Rozsah
- 7/7. 4 kr. Doporučované ukončení: kz. Jiná možná ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Michaela Hejmalová, DiS. (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Pá 4. 10. 10:35–12:05 C15/207, Pá 18. 10. 18:00–19:30 E34/225 - seminární místnost, Pá 22. 11. 17:40–19:55 C15/207
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Předpoklady
- (! bk305 Zjišťování výživových zvyklostí ) && ! NOW( bk305 Zjišťování výživových zvyklostí )
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 6 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Student bude seznámen a pochopí principy zjišťování výživových zvykslotí. Prakticky bude schopen používat jednotlivé formy dotazníkového šetření, nutriční software, provádět antropometrická měření na klientech. Bude seznámen s onemocněním malnutrice a dalších chorobách.
- Osnova
- 1. Malnutrice. 2. Anémie, celiakie. 3. Osteoporoza.Fenylketonurie. 4. Alternativní výživové směry. 5. Náboženské přístupy k výživě. 6. Metody zjišťování výživových zvyklsotí. 7. Antropometrická měření.l 8. Nutriční anamnéza. 9. Přístupy k práci s klientem. 10.Záznamové metody. 11.Nutriční SW. 12. Praktické hodnocení.
- Literatura
- doporučená literatura
- WHITNEY, Eleanor Noss. Understanding nutrition :themes & variations. 12th Ed. Belmont, CA: Cengage/Wadsworth, 2009, p. cm. ISBN 0538734655. info
- BRÁZDOVÁ, Z a A MOTTLOVÁ. Velikosti porcí. 1. vyd. Brno: Vladimír Smrčka, 2004. ISBN 80-901427-9-6. info
- FIALA, Jindřich, Zuzana BRÁZDOVÁ a Václav KOZINA. Nová metoda hodnocení výživových zvyklostí. Hygiena. Praha: ČLS JEP, 1999, roč. 44, č. 1, s. 14-23. ISSN 1210-7840. info
- BRÁZDOVÁ, Zuzana a Halina MATĚJOVÁ. Potravinová pyramida - Manuál pro učitele. Brno: MZ ČR, 1996. info
- BRÁZDOVÁ, Zuzana. Výživová doporučení pro Českou republiku na počátku 21. století. In Tématická monografie GAČR. Praha: MZ ČR GAČR, 1995. info
- Výukové metody
- předmět se skládá z přednášek a seminářů, které jsou povinné.
- Metody hodnocení
- účast na semináři - (2 neúčasti) 3 písemné testy (75%) 2 domácí úkoly zkouška ústní s projektem
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2013/bk1113