FSpS:bk2022 Základy výživy ve sportu - Informace o předmětu
bk2022 Základy výživy ve sportu
Fakulta sportovních studiípodzim 2014
- Rozsah
- 7/7. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Ondřej Smolka, Ph.D. (cvičící)
Ing. Lucia Štulrajterová (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Pá 3. 10. 8:45–10:15 B11/305, Pá 21. 11. 15:30–17:00 B11/206, Pá 5. 12. 13:15–15:30 B11/206
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk2022/02: Pá 24. 10. 11:00–12:30 B11/305, Pá 28. 11. 14:45–16:15 B11/236, Pá 5. 12. 17:45–20:00 B11/305, L. Štulrajterová
bk2022/03: Pá 7. 11. 18:30–20:00 C15/207, Pá 28. 11. 16:15–17:45 B11/311, Pá 12. 12. 9:30–11:45 E34/225 - seminární místnost, I. Hrnčiříková - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Management sportu (program FSpS, B-TV, směr Management sportu) (2)
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TV) (2)
- Speciální edukace bezpečnostních složek (program FSpS, B-TV) (2)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV, směr Rozhodčí fotbalu) (2)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV, směr Rozhodčí ledního hokeje) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem je vysvětlit základní koncepty oboru výživa. Studenti tohoto kursu získají základní informace a porozumí vztahům mezi výživou a pohybovou aktivitou.
- Osnova
- 1. Základní pojmy o výživě. 2. Energetická bilance. 3. Sacharidy. 4. Proteiny. 5. Tuky. 6. Vitaminy. 7. Minerální látky. 8. Voda, tekutinová bilance. 9. Sportovní výiva. 10. Suplementy. 11. Výživa před, během a po výkonu. 12. Výživa a cvičení speciálních skupin. 13. Výživa v silových a vytrvalostních sportech.
- Literatura
- MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
- Výukové metody
- Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. Poznatky aplikují v rámci praktických úkolů na seminářích. Práce s nutričním programem, analýza kazuistik. Práce s odbornými články.
- Metody hodnocení
- docházka na seminářích (2 absence) 3 testy (úspěšnost 75%) 2 domácí úkoly zkouška písemná - test 80 otázek
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
- Statistika zápisu (podzim 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2014/bk2022