FSpS:np2407 Výživa v ontogenezi člověka - Informace o předmětu
np2407 Výživa v ontogenezi člověka
Fakulta sportovních studiípodzim 2015
- Rozsah
- 1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
prof. MUDr. Hana Hrstková, CSc. (přednášející) - Garance
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Út 29. 9. 18:00–19:30 E34/225 - seminární místnost, Út 13. 10. 18:00–19:30 E34/225 - seminární místnost, Út 27. 10. 18:00–19:30 E34/225 - seminární místnost, Út 10. 11. 18:00–19:30 E34/225 - seminární místnost, Út 24. 11. 18:00–19:30 E34/225 - seminární místnost, Út 8. 12. 18:00–19:30 E34/225 - seminární místnost
- Předpoklady
- Samostudium na základě doporučené literatury. Ústní zkouška.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Aplikovaná kineziologie (angl.) (program FSpS, N-TV)
- Aplikovaná kineziologie (program FSpS, N-TV) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získat potřebné znalosti o úloze výživy v prenatálním a postnatálním vývoji člověka. Po absolvování předmětu bude student schopen aplikovat znalosti o výživě v jednotlivých vývojových obdobích do praktické práce s klientem
- Osnova
- • Význam výživového chování matky pro nenarozené dítě. • Programming. • Rizika nesprávné výživy matky v období kojení. • Důležitost jednotlivých živin v období 5-12 měsíců. • Výživa v období 1-3 roky. • Výživa v období předškolního věku. • Výživa v období mladšího školního věku. • Výživa v období adolescence a dospělosti • Rizika alternativních výživových směrů. • Význam výživy a kvalita života ve stáří. • Poruchy příjmu potravy. • Úloha výživy u sportujícího dítěte.
- Literatura
- Nevoral J., (2002). Výživa v dětském věku. (1.vyd.). Praha, Česko: HaH.
- Stipanuk H.M., Caudil M. (2012). Biochemical, physiological aspects of human nutrition. (3.ed.). London, UK:Elsevier.
- Insel P., Ross, D., Mcmahon K., Bernstein, M. (2014). Nutrition. (5.ed).,London,UK: Jones and Bartlett Learning LLC.
- Výukové metody
- Samostudium, přednášky, semináře.
- Metody hodnocení
- • Ověření získaných vědomostí formou ústní zkoušky, hodnoceno škálou A-F
- Statistika zápisu (podzim 2015, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2015/np2407