BVML022 Laboratory Methods of Food Analysis

Faculty of Medicine
Spring 2009
Extent and Intensity
4/6/0. 9 credit(s) (plus extra credits for completion). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (lecturer)
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (seminar tutor)
Guaranteed by
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: RNDr. Jiří Totušek, CSc.
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.

The capacity limit for the course is 20 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/20, only registered: 0/20
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Studenti se seznámí s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikací při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
Syllabus (in Czech)
  • Studenti se seznámí s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikací při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
  • Tematické okruhy:
  • * základní laboratorní operace
  • * odběr a příprava vzorku k analýze
  • * volumetrie, gravimetrie
  • * extrakční metody
  • * chromatografické metody (kapalinová chromatografie, gelová chromatografie, chromatografie na ionexech, plynová chromatografie)
  • * elektroforéza
  • * refraktometrie, polarimetrie
  • * emisní spektrální analýza
  • * atomová absorpční spektrometrie
  • * molekulová absorpční spektrometrie v oblasti viditelného a uv záření
  • * spektrometrie v infračervené oblasti
  • * fluorescenční analýza, nefelometrie
  • * základy NMR a hmotnostní spektrometrie
  • * elektrochemické metody (potenciometrie, polarografie, voltametrie, elektrochemická rozpouštěcí analýza)
  • * volumetrie
  • * gravimetrie
  • * chromatografie
  • * atomová absorpční spektrometrie
  • * molekulová absorpční spektrometrie ve viditelné oblasti
  • * stanovení vody a sušiny
  • * stanovení písku a popela
  • * metody rozkladu organické hmoty
  • * stanovení makro a mikroelementů
  • * důkaz a stanovení bílkovin
  • * stanovení aminokyselin
  • * stanovení jiných dusíkatých látek
  • * isolace a stanovení sacharidů
  • * isolace a stanovení lipidů (celkové lipidy, dělení frakcí lipidů)
  • * stanovení mastných kyselin
  • * isolace, dělení a stanovení vitaminů
  • * isolace, frakcionace a stanovení těkavých látek
  • * dělení a stanovení tříslovin
  • * stanovení silic
  • * isolace, dělení a stanovení aditivních látek (konservační prostředky, umělá sladidla, antioxidanty,)
  • * isolace, dělení a stanovení přírodních a syntetických barviv
  • * isolace, dělení a stanovení reziduí pesticidů
  • * stanovení antibiotik
  • * detekce a stanovení mykotoxinů
  • * zpracování a hodnocení výsledků analýzy
  • * zákonné předpisy a normy
  • * metody rozkladu organické hmoty
  • * stanovení Cd a Pb ve vzorku potraviny
  • * stanovení Hg ve vzorku vody a ve vzorcích potravin
  • * isolace a hydrolýza proteinů ze vzorku potraviny
  • * detekce aminokyselin v proteinovém hydrolyzátu
  • * exkurze do laboratoří KI ČZPI Brno
  • * exkurze do laboratoří SZÚ Praha - CHPŘ Brno
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course is taught annually.
The course is taught: every week.
The course is also listed under the following terms Spring 2001, Spring 2002, Spring 2003, Spring 2004, Spring 2005, Spring 2006, Spring 2007, Spring 2008, Spring 2010, Spring 2011.
  • Enrolment Statistics (Spring 2009, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2009/BVML022