LF:BVPZ041c Potraviny živočišné - cv. - Informace o předmětu
BVPZ041c Potraviny živočišné - cvičení
Lékařská fakultajaro 2009
- Rozsah
- 0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Doc Ing Alžbětq Jarošová, PhD (přednášející), prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová - Rozvrh
- Pá 8:00–12:00 N02011
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Dosáhnout u studentů dobrých znalostí o surovinách a potravinách živočišného původu. Poznat principy zemědělské produkce potravin živočišného původu.Získat přehled o hlavních druzích a sortimentu surovin a potravin živočišného původu. Pozice potravin živočišného původu ve výživě člověka. Technologie potravin živočišného původu a jejich hodnocení.
- Osnova
- Seminární besedy k přednáškám. Ukázky surovin a potravin živočišného původu a jejich senzorické hodnocení. Posuzování nutriční, kulinární a technologické jakosti surovin a potravin živočišného původu. Diskuze o zákonu o potravinách a souvisejících komoditních vyhláškách. Videozáznamy o technologiích a hodnocení kvality surovin a potravin živočišného původu u nás a v zahraničí. Podle možnosti exkurze do mlékárny, masného a drůbežářského podniku. Průběžný a zápočtový písemný test a jeho následná diskuse.
- Literatura
- Ingr, I. Senzorická analýza potravin.Brno:MZLU,1997
- Metody hodnocení
- cvičení, test, zápočet
- Další komentáře
- Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2009, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2009/BVPZ041c