BVMI022 Mikrobiologie

Lékařská fakulta
jaro 2012
Rozsah
3/5/0. ve 2. semestru 2/4, ve 3. semestru 1/1. 10 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (cvičící)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (cvičící)
Garance
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Studenti se seznámí se základy mikrobiologie a s vybranými aplikacemi poznatků v praktických tématech, aby je dokázali samostatně rozvíjet při práci v laboratořích podnikových, zdravotnických i hygienických, uplatnění v prevenci alimentárních nákaz.
Osnova
  • Předmět, význam a historie oboru, jeho postavení ve vědách o výživě Biologická, biochemická charakteristika, virů, bakterií, parazitů a houbovitých organismů, jejich výskyt, význam pro člověka a pro výrobu potravin (pozitivní – negativní). Aplikace mikrobiologických metod při studiu zdravotního rizika mutagenních látek v potravinách a prostředí. Mykotoxiny jako zdravotně závažné produkty mikroorganismů, uplatňující se při výrobě, skladování a zpracování potravin
Literatura
  • KLABAN, Vladimír. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. 1. české vyd. Praha: Galén, 2005, xv, 654. ISBN 8072623419. info
  • VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná. 2. přepracované vydání. Brno: NEPTUN, 2005, 351 s. ISBN 80-86850-00-5. info
  • VOTAVA, Miroslav, Monika HEROLDOVÁ, Petr ONDROVČÍK, Filip RŮŽIČKA, Vladana WOZNICOVÁ a Ondřej ZAHRADNÍČEK. Lékařská mikrobiologie - protokoly k praktickým cvičením. 1. vyd. Brno: Vydavatelství Neptun, 2004, 94 s. ISBN 80-902896-7-3. info
  • VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie speciální. 1. vyd. Brno: NEPTUN, Březová 18, 637 00 Brno, 2003, 495 s. ISBN 80-902896-6-5. info
  • ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
přednáška, zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2000, jaro 2001, jaro 2002, jaro 2003, jaro 2004, jaro 2005, jaro 2006, jaro 2007, jaro 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2013.