BLOZ061c Ochrana veřejného zdraví -cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2023
Rozsah
10,5. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Mgr. Jana Fialová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Veronika Chuchmová (přednášející)
doc. Ing. Martin Krsek, CSc., MSc (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Ing. Veronika Išová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 16. 2. 12:30–14:10 B11/234, Čt 23. 2. 12:30–14:10 B11/234, Čt 2. 3. 12:30–14:10 B11/234, Čt 9. 3. 12:30–14:10 B11/234, Čt 16. 3. 12:30–14:10 B11/234, Čt 23. 3. 12:30–14:10 A16/213, Čt 30. 3. 12:30–14:10 C15/333, Čt 6. 4. 12:30–14:10 B11/234, Čt 13. 4. 12:30–14:10 B11/234, Čt 20. 4. 12:30–14:10 A20/207, Čt 27. 4. 12:30–14:10 B11/234, Čt 4. 5. 12:30–14:10 A20/207
Předpoklady

Prerekvizity dle LF MU studijního řádu.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci výuky by studenti měli rozumět a být schopni vysvětlit: Určení hlavních determinant zdraví. Způsoby jejich kontroly a modifikování pro ochranu veřejného zdraví. Životní styl a jeho hlavní faktory, možnosti a způsoby modifikací životního stylu. Životní a pracovní prostředí, hlavní faktory, hygienické normy a limity. Principy ochrany a podpory zdraví u různých populačních skupin. Prevence, její druhy a cíle.
Výstupy z učení
Na konci výuky studenti budou:
- rozumět a schopni vysvětlit určení hlavních determinant zdraví, způsobů jejich kontroly a modifikování pro ochranu veřejného zdraví.
- znát hlavní faktory životního podporující a poškozující zdraví, možnosti a způsoby modifikací životního stylu.
¨ - znát problematiku životního a pracovního prostředí, hlavní faktory, hygienické normy a limity.
- znát principy ochrany a podpory zdraví u různých populačních skupin. Prevence, její druhy a cíle.
Osnova
  • Determinanty zdraví, příčiny nemocí, hlavní principy a možnosti ochrany veřejného zdraví, primární a sekundární prevence a její priority Životní styl a jeho role v ochraně veřejného zdraví Prevence nepříznivého působení faktorů pracovního prostředí, vztah práce a zdraví Voda a zdraví Hodnocení genotoxického rizika Životní styl a jeho role v ochraně veřejného zdraví Biologické expoziční testy, problematika expozice těžkým kovům a dalším látkám v pracovním i životním prostředí Zdravá výživa v ochraně veřejného zdraví, výživová doporučení Životní prostředí a zdraví I – hlavní faktory, principy působení na zdraví Životní prostředí a zdraví II – důležité specifické oblasti, cesty kontroly prostředí a ochrany
Literatura
  • Slámová A, Tuček M: Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Karolinum 2012, 214 str. ISBN: 9788024621364
  • Tuček, M: Hygiena a epidemiologie. Karolinum 2012, ISBN 978-80-246-2025-1
  • MZ ČR: Zdraví 2020 - Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. Praha 2014, Vyd. MZ ČR ve spolupráci se SZÚ, ISBN: 978-80-85047-47-9
  • Müllerová D: Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Karolinum 2014, 256 str.
  • Komárek L, Provazník K: Ochrana a podpora zdraví. 3.LF UK + CINDI, Praha 2011, 99s., ISBN 978-80-260-1159-0. Dostupné online: http://www.lf3.cuni.cz/miranda2/export/sites/www.lf3.cuni.cz/cs/pracoviste/uzdm/ochrana-2011.pdf
Výukové metody
Cvičení, samostudium
Metody hodnocení
Zkouška ve formě písemného testu. 20 otázek s výběrem odpovědí, jen jedna je správná. Klasifikace podle počtu správných: A=20-19, B=18-17, C=16-15, D=14-13, E=12-11, F=<11.
Informace učitele
Sylabus: Fyzikální vlivy životního a pracovního prostředí - hluk, vibrace, záření, teplota a vlhkost, osvětlení. Biologické faktory (s výjimkou infekcí) – v životním a pracovním prostředí. Ochrana zdraví při práci. Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy. Výživa v ochraně veřejného zdraví. Zdravotní nezávadnost vody, voda a zdraví. Chemické škodliviny – v životním a pracovním prostředí. Ochrana zdraví před kuřáctvím, před pasivní i aktivní expozicí cigaretovému kouři.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2024, jaro 2025.