LF:BVLV0321c Léč. výživa I - cv. - Informace o předmětu
BVLV0321c Léčebná výživa I - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2019
- Rozsah
- 0/3/0. 45. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Jana Spáčilová (přednášející)
Mgr. Kateřina Ondrušová (cvičící), Mgr. Jana Spáčilová (zástupce)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 10:00–11:40 A21/112, Čt 15:00–16:40 A21/111
- Předpoklady
- BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie I-předn. && BVDP0221 Souv. dietol. praxe I
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Účelem praktické výuky je aplikace teoretických znalostí léčebné stravy u základních, speciálních a standardizovaných diet v praxi. Uplatňují se zde teoretické vědomosti klinické dietoterapie jednotlivých diet, přičemž je nutno respektovat zásady léčebné výživy určité diety i nutriční hodnoty různých stravovacích kategorií. Hodnocení léčebné výživy po nutriční stránce, tj. propočet živin a propočet biologické hodnoty. Příprava jídelních lístků na den, týden nebo delší časový úsek pro určitý typ diety. Seznámení s povinnostmi lékaře – dietologa a s prací nutričního terapeuta ve zdravotnickém zařízení i s příslušnými tiskopisy, jež se používají ve stravovacím provozu
- Výstupy z učení
- Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu;
- vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry;
- správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán; komunikovat s pacientem; edukovat pacienta;
- vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče. - Osnova
- Plánování jídelních lístků – zásady plánování jídelních lístků, základní dieta – celodenní a týdenní jídelní lístek Tabulky výživových hodnot – druhy, použití, práce s tabulkami výživových hodnot Práce s diabetickými tabulkami – sestavení jídelního lístku na 1 týden pro dietu diabetickou, redukční Plánování jídelních lístků pro jednotlivé druhy diet dietního systému – společný úkol pro každé cvičení - plánování jídelního lístku podle jednotlivých onemocnění, hodnocení vybraného dne plánovaného jídelního lístku – propočet energetické a biologické hodnoty Standardní a speciální druhy tekutých diet: dieta šetřící, kašovitá dieta s přísným omezením tuku, dieta s omezením tuku dieta bezezbytková dieta se zvýšeným obsahem vlákniny dieta neslaná šetřící diety nízkobílkovinná dieta bezlepková léčebná výživa při fenylketonurii léčebná výživa při laktózové intoleranci Týdenní jídelní lístek pro dietu diabetickou, redukční a nízkocholesterolovou Standardizovaný postup léčebné výživy při onemocnění pankreatu Standardní léčebný režim pro koronární jednotky
- Literatura
- KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
- ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, xxvii, 103. ISBN 9781451195323. info
- KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. Sixth edition. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013, xii, 500. ISBN 9780078021336. info
- KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 184. ISBN 9788087250082. info
- Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
- KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Onemocnění jícnu, vředová choroba žaludku a dvanáctníku. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 109 s. ISBN 9788090382077. info
- RUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 94 s. ISBN 9788090382022. info
- KUŽELA, Lubomír a Tamara STARNOVSKÁ. Diety při onemocnění dnou : nové recepty. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2007, 31 s. ISBN 9788086783215. info
- KUŽELA, Lubomír a Věra STEJSKALOVÁ. Dna - nemoc králů. Je nutná bezpurinová dieta? 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 70 s. ISBN 9788090382053. info
- KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie a bezlepková dieta. 3. vyd. Praha: Maxdorf, 2006, 166 s. ISBN 8073450704. info
- Oxford handbook of nutrition and dietetics. Edited by Joan Gandy - Angela Madden - Michelle Holdsworth. Oxford: Oxford University Press, 2006, xxxix, 730. ISBN 0198567251. info
- KUŽELA, Lubomír a Tamara STARNOVSKÁ. Diety při onemocnění slinivky břišní : recepty, rady lékaře : nové recepty. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2005, 31 s. ISBN 8086783073. info
- KUŽELA, Lubomír a Tamara STARNOVSKÁ. Diety při onemocnění žlučníku : recepty, rady lékaře : nové recepty. 1. vyd. Praha: MAC, 2005, 31 s. ISBN 8086783081. info
- KOHOUT, Pavel. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Praha: Maxdorf, 2004, 174 s. ISBN 8073450232. info
- WILHELM, Zdeněk. Výživa v onkologii. 2. přeprac. a dopl. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2004, 259 s. ISBN 8070134100. info
- Stravování při nádorových onemocněních. Edited by Lubomír Kužela. 1. vyd. Praha: Sdružení MAC, 2002, 31 s. ISBN 8086015807. info
- KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Zácpa : dieta a rady lékaře. 1. vyd. Čestlice: MEDICA PUBLISHING - Pavla Momčilová, 2000, 88 s. ISBN 8085936313. info
- KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Vydání 1. Praha: TRITON, 1999, 76 stran. ISBN 807254019X. info
- KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Osteoporóza : dieta bohatá vápníkem. 1. vyd. Čestlice: Nakladatelství Pavla Momčilová, 1995, 123 s. ISBN 8090113788. info
- Výukové metody
- cvičení
- Metody hodnocení
- cvičení jsou povinná, úspěšné zvládnutí průběžných testů jsou podmínkou zápočtu
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- BVDP0422 Souvislá dietologická praxe II
BVDP0221&&BVLV0321c&&BVBV0321s - BVKV0421c Klinická výživa a dietologie I - cvičení
BVPF0321p && BVZI0321&&BVLV0321c - BVKV0421p Klinická výživa a dietologie I - přednáška
BVLV0321p && BVLV0321c - BVLV0422c Léčebná výživa II - cvičení
BVLV0321c - BVLV0422p Léčebná výživa II - přednáška
BVLV0321c - BVMV041c Metodologie vědeckého výzkumu - cvičení
BVVT021c && BVVP0321c&&BVLV0321c - BVMV041p Metodologie vědeckého výzkumu - přednáška
BVVT021c && BVVP0321c&&BVLV0321c - BVPX0422 Praxe II
BVPX0321&&BVLV0321c
- BVDP0422 Souvislá dietologická praxe II
- Statistika zápisu (podzim 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2019/BVLV0321c