BVPX0321 Praxe I

Lékařská fakulta
podzim 2020
Rozsah
0/3/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (pomocník)
Garance
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - př. && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie -předn.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení. Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na prevenci a nutriční péči zdravých i nemocných. Odborná praxe je uskutečňována na pracovišti zdravotnických zařízení, včetně odborných léčebných ústavů, školských zařízení, v edukačních centrech, ve Statním zdravotním ústavu, v ústavních zařízeních sociální péče a ve stravovacích provozech zdravotnických, lázeňských a sociálních zařízení. .
Výstupy z učení
Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění
Osnova
  • Student bude v průběhu praxe vykonávat následující činnosti. -v průběhu praxe v nutriční ambulanci: •náslech •odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •edukovat pacienty pod dohledem školitele -v průběhu praxe na oddělení: •samostatně odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •hodnotit klinický stav s ohledem na omezení z hlediska výživy •stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče •navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu .
Literatura
    doporučená literatura
  • ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
    neurčeno
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
Výukové metody
praxe ve smluvních zařízeních
Metody hodnocení
zápočet
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.