LF:BVPX0321 Praxe I - Informace o předmětu
BVPX0321 Praxe I
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 0/3/0. 30. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (cvičící)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (pomocník) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVKP0222 Technol. přípravy pokrmů II && BVZO021p Základy ošetřovatelství - př. && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie -předn.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem odborné praxe je seznámení se s činnostmi v péči o nutriční zajištění pacienta. Nezbytným předpokladem jsou teoretické vědomosti a praktické znalosti o činnosti stravovacího provozu při procesu přípravy léčebné výživy. Praxe probíhá pod vedením zkušených nutričních terapeutů v souladu s popisem jejich pracovních činností. Organizačně a metodicky řídí přípravu léčebné výživy, včetně jejího plánování, realizace a hodnocení se zřetelem na dodržování technologických postupů a hygienických zásad při její přípravě. Pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení. Předmět je koncipován prakticky, je zaměřen na prevenci a nutriční péči zdravých i nemocných. Odborná praxe je uskutečňována na pracovišti zdravotnických zařízení, včetně odborných léčebných ústavů, školských zařízení, v edukačních centrech, ve Statním zdravotním ústavu, v ústavních zařízeních sociální péče a ve stravovacích provozech zdravotnických, lázeňských a sociálních zařízení. .
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- připravit edukační materiál pro pacienty a jejich rodiny
- edukovat pacienty, případně jiné osoby o speciálních dietních postupech
- hodnotit kvalitu poskytované péče a vypracovat standardy
- sestavovat stravovací pokyny pro výživu dětí dle potřeb všech věkových skupin
- doporučovat doplňkové formy výživy podle individuálního stavu pacienta a jeho onemocnění - Osnova
- Student bude v průběhu praxe vykonávat následující činnosti. -v průběhu praxe v nutriční ambulanci: •náslech •odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •edukovat pacienty pod dohledem školitele -v průběhu praxe na oddělení: •samostatně odebírat obecnou a nutriční anamnézu •provádět základní antropometrická vyšetření za využití dostupných prostředků •odhadovat/propočítávat potřeby jednotlivých živin a energie •hodnotit klinický stav s ohledem na omezení z hlediska výživy •stanovovat nutriční diagnózy v souladu s procesem nutriční péče •navrhovat nutriční intervence a způsob monitoringu .
- Literatura
- doporučená literatura
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- neurčeno
- GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
- STAŇKOVÁ, Marta. Jak zavést ošetřovatelský proces do praxe. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 1999, 49 s. ISBN 8070132825. info
- Výukové metody
- praxe ve smluvních zařízeních
- Metody hodnocení
- zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/BVPX0321