LF:BVVP0533p Výž.v ochr. a p.veř. zdr.III-p - Informace o předmětu
BVVP0533p Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví III - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Mgr. Veronika Zelenková (přednášející)
Mgr. Martin Krobot (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 8:30–11:50 A21/112
- Předpoklady
- BVVP0422c Výž. v ochr. a p. veř.zdr.II-c
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců (s ohledem na specifika těhotných žen, dětí a adolescentů, seniorů), výživu ve sportu, alternativní způsoby stravování a výživové poradenství. Dále je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii a problematiku ochrany spotřebitele. Například seznámit studenty se základními poznatky legislativy na úseku ochrany spotřebitele v EU a ČR a s fungováním systémů rychlé výstrahy jak celosvětovými, tak se systémy EU. Dále seznámit s fungováním státního dozoru jak preventivního, tak běžného na úseku ochrany veřejného zdraví. Obsahuje témata zaměřená na aktivní přístup člověka k ochraně vlastního zdraví i svého okolí.
- Výstupy z učení
- Po ukončení předmětu bude student schopen:
- podporovat výběr vhodných potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovni (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva),
- využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím,
- vytvořit preventivní programy a hrát aktivní úlohu při výchově ke zdraví. - Osnova
- Výživa v prevenci nádorových onemocnění
- Výživa a zdraví ženy
- Výživa a zubní zdraví
- Výživa v prevenci osteoporózy
- Výživa v prevenci obezity
- Výživa v prevenci kardiovaskulárních chorob
- Výživa a kouření, specifika výživy Romů, specifika výživy narkomanů, bezdomovců a alkoholiků
- Biopotraviny
- Laktózová intolerance
- Výživa tělesně postižených
- Výchova ke zdraví a projekty podpory zdraví
- Literatura
- doporučená literatura
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 9788025469873. info
- HAINER, Vojtěch. Základy klinické obezitologie. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2011, xxvi, 422. ISBN 9788024732527. info
- Life cycle nutrition : an evidence-based approach. Edited by Sari Edelstein - Judith Sharlin. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers, 2009, xxv, 532. ISBN 9780763738105. info
- ČEVELA, Rostislav, Libuše ČELEDOVÁ a Hynek DOLANSKÝ. Výchova ke zdraví pro střední zdravotnické školy. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, 108 s. ISBN 9788024728605. info
- Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
- Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 8072623184. info
- SVAČINA, Štěpán. Prevence diabetu. 1. vyd. Praha: Galén, 2003, 113 s. ISBN 8072621653. info
- Výukové metody
- přednáška, projekt
- Metody hodnocení
- projekt, ústní zkouška
- Navazující předměty
- Informace učitele
- Předpokladem připuštění k ústní zkoušce je splnění podmínek zápočtového testu předmětu Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví III - cvičení (BVVP0533c).
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2024/BVVP0533p