RJ_KRR Kapitoly z ruských reálií

Pedagogická fakulta
podzim 2023
Rozsah
1/0/0. 4 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. et Mgr. Aneta Čermáková (přednášející)
Garance
doc. PhDr. Mgr. Simona Koryčánková, Ph.D.
Katedra ruského jazyka a literatury – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Helena Rytířová
Dodavatelské pracoviště: Katedra ruského jazyka a literatury – Pedagogická fakulta
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem tohoto kurzu je seznámit studenty s ruskými reáliemi, ruskou kulturou.
Výstupy z učení
Posluchač je po absolvování kursu schopen identifikovat a popsat základní jevy, týkající se ruských reálií a kultury, dokáže je interpretovat a chápe vztahy mezi nimi.
Osnova
  • 1. Úvod – základní geografické informace, nejdůležitější mezníky ruské historie 2. Náboženství v Rusku – srovnání pravoslaví s katolictvím, vliv křesťanství na kulturu a běžný život, ruský pravoslavný chrám, nejvýznamnější pravoslavné chrámy v Rusku, ikonopisci a ikony (A. Rublev) 3. Užité umění a tradiční výrobky – matrjoška, chochloma, gžel a další); tradiční (lidové) hudební nástroje 4. Ruské svátky a tradice – lidové, církevní a státní svátky, tradice a zvyklosti (Maslenica, Nový rok, Velikonoce a další) 5. Ruská kuchyně; národy Ruska – obecně o národnostním složení RF, dále Tataři, Baškirci, Jakuti, Udmurti (tradice, tradiční oděvy a kuchyně, životní prostor) 6. Významní představitelé ruské kultury – literatura ("zlaté období" a "stříbrné století" ruské literatury), výtvarné umění (např. Repin, Vrubel, Kandinskij), hudba (Mocná hrstka – Musorgskij; dále např. Čajkovskij, Šostakovič), balet (např. "Ruské sezony", Maja Pliseckaja), film (např. Ejzenštejn, Michalkov, Zvjagincev)
Literatura
    doporučená literatura
  • PEŠEK, Petr. Ruská kuchyně v proměnách doby: gastro-etno-kulturní studie. Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2007. Russia Altera. ISBN 978-80-86818-55-9
  • PERNICOVÁ, Andrea. Slavnosti a tradice zimních církevních svátků u Čechů a Rusů v komparativním aspektu
  • NYKL, Hanuš. Náboženství v ruské kultuře. Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2013, 368 stran. ISBN 9788074650789. info
  • ŠVANKMAJER, Milan. Dějiny Ruska. 6., dopl. vyd. Praha: NLN Nakladatelství lidové noviny, 2010, 601 s. ISBN 9788074220265. info
  • SKOKAN, Ladislav. Reálie Ruska. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 2009, 223 s. ISBN 9788073730765. info
  • Kulturní, duchovní a etnické kořeny Ruska : vlivy a souvislosti. Edited by Hanuš Nykl. Červený Kostelec: Pavel Mervart ;, 2006, 349 s. ISBN 8086818349. info
  • Slovanské národy dnes : sborník příspěvků stejnojmenného přednáškového cyklu pořádaného FF ZČU v Plzni v akademickém roce 2005/2006. Edited by Michaela Pešková. 1. vyd. Plzeň: Aleš Čeněk, 2006, 135 s. ISBN 8073800055. info
  • BERDJAJEV, Nikolaj Aleksandrovič. Ruská idea :základní otázky ruského myšlení 19. a počátku 20. století. Vyd. 1. Praha: Oikoymenh, 2003, 247 s. ISBN 80-7298-069-6. info
  • FLORENSKIJ, Pavel Aleksandrovič. Ikonostas. Translated by Hanuš Nykl. 1. vyd. Brno: L. Marek, 2000, 134 s. ISBN 8086263134. info
  • FOZIKOŠ, Andrej a Taťjana REITEROVÁ. Reálie rusky hovoriacich krajín. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 1998, 75 s. ISBN 8085784769. info
  • LICHAČEV, Dmitrij Sergejevič, Vera Konstantinovna LAURINA a Vasilij Aleksejevič PUŠKAREV. Novgorodské ikony 12.-17. století. Vyd. 1. Praha: Odeon, 1984, 347 s. URL info
Výukové metody
Přednášky
Metody hodnocení
Písemný test; minimálně 70 % správných odpovědí.
Informace učitele
V PS2023 (a dál) předmět zapisují a ukončují pouze opakující studenti. Je třeba, aby studenti, kteří v tomto semestru končí studium a potřebují kredity dříve, kontaktovali vyučující/ho a domluvili se individuálně.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý druhý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2017, podzim 2017, jaro 2018, podzim 2018, jaro 2019, podzim 2019, jaro 2020, podzim 2020, jaro 2021, podzim 2021, jaro 2022, podzim 2022, jaro 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/podzim2023/RJ_KRR