FF:HIB0442 Kulturní dějiny vína - Informace o předmětu
HIB0442 Kulturní dějiny vína
Filozofická fakultapodzim 2015
- Rozsah
- 2/0. 4 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- Mgr. Martin Markel, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- prof. PhDr. Jiří Malíř, CSc.
Historický ústav – Filozofická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Historický ústav – Filozofická fakulta - Rozvrh
- St 15:50–17:25 zrusena M13
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 80 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/80, pouze zareg.: 0/80, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/80 - Mateřské obory/plány
- Historie (program FF, B-GE)
- Historie (program FF, B-GK)
- Historie (program FF, B-HI) (3)
- Historie (program FF, B-HS)
- Historie (program FF, B-MA)
- Historie (program FF, N-HI) (2)
- Historie (program FF, N-HS)
- Učitelství historie pro střední školy (program FF, N-GK)
- Učitelství historie pro střední školy (program FF, N-SS) (2)
- Cíle předmětu
- seznámit se s dějinami vína coby kulturního fenoménu
- Osnova
- vymezení „dějin vína“ v rámci historiografie (odvětví kulturních dějin, definice základních pojmů- dějiny vína, dějiny vinařství a vinohradnictví, vztah k hospodářským dějinám, „dějiny vína“ v kontextu odborných zemědělských disciplín resp. „Bodenkultur“, pojem terroir- užší a širší vymezení, fenomén terroir a pozice historiografie mezi vědou a marketingem) obecné dějiny vína (počátky výroby a pěstování vína, postavení vína v kulturách Přední Asie a antiky, vinařství ve středověké Evropě, obchod vínem aneb klaret, sherry a portské, Bordeaux, Burgundsko a šampaňské jako kulturní fenomén, klasifikace vín a trable 19. století, organizovanost oboru ve 20. st.) moderní dějiny moravského vinařství v kontextu podunajské oblasti (vymezení pojmu Podunají, moravské vinařství v rámci habsburské monarchii aneb svět rakouských a uherských vín, vinařství za „prvního“ kapitalismu aneb od Josefa II. ke znárodnění, proces zeselštění vinařství v 18. století, vinařství a hospodářské reformy osvícenské éry, počátky a vývoj klasifikace vín a organizace trhu, regionální příklad vývoje na Znojemsku, vinařství jako fenomén sociální reprezentace, 1. světová válka a úpadek vinařství, hospodářské systémy nacionálněsocialistických režimů a postavení vinařství v nich, znárodnění a jeho dopad na kulturu vína)
- Literatura
- povinná literatura
- KRAUS, Vilém, Vinitorium historicum. Praha 2009.
- JOHNSON, Hugh, Příběh vína. Praha 2008
- FROLEC, Václav. Vinohradnictví : kapitoly z dějinného vývoje od minulosti do současnosti na Moravě a v Čechách. Vyd. 1. V Brně: Blok, 1973, 297 s. URL info
- doporučená literatura
- Dějiny vinařství na Moravě. Sborník příspěvků z konference, uspořádané ve dnech 16. – 17. září 2005 ve Slavkově u Brna. Brno 2005.
- HANÁK, Josef, Dějiny vinařství v Bzenci. Kulturně-historický nákres. Uherské Hradiště 1922.
- STEVENSON, Tom, Světová encyklopedie vín. Unikátní průvodce víny celého světa. Praha 1999.
- MARKEL, Martin: Počátky klasifikace vín a organizace trhu vínem na Znojemsku v 19. století (aneb k hospodářské politice na Moravě). In: Historik na Moravě, Eds. Ambrožová, H. – Chocholáč, B. – Jan, L. - Pumpr, P. Brno 2009, s. 341-349.
- HEYMANN-LÖWENSTEIN, Reinhard, Terroir. Weinkultur und Weingenuss in einer globalen Welt. Stuttgart 2009.
- JOHNSON, Hugh – ROBINSON, Jancis, Světový atlas vína. Praha 2002.
- ŠTĚPÁNEK, Václav, Tradice pěstování vína. In: Hustopeče: město uprostřed jihomoravských vinic (Eds. Jan, Libor – Nezhodová, Soňa). Hustopeče 2010, s. 673-734.
- KILIÁN, Jan (Eds.), Trpké býti zdá se? : víno a vinařství v českých zemích ve středověku a v raném novověku : sborník příspěvků z konference konané v Mělníce 2.-4. dubna 2008. Mělník 2009.
- BURKE, Peter, Co je kulturní historie? Praha 2011.
- DOMINÉ, André, Víno. Praha 2005.
- WOOD, Ellen Meiksins. Původ kapitalismu : delší pohled. Translated by Rudolf Převrátil. [Praha]: Svoboda Servis, 2011, 177 s. ISBN 9788086320700. info
- Výukové metody
- přednášky a diskuse
- Metody hodnocení
- Kolokvium zaměřené na ověření dovedností studenta spojovat relevantní dílčí znalosti v logické souvislosti.
- Informace učitele
- dobové tisky:
-SCHAMS, Franz, Der Weinbau des oesterreichischen Kaiserstaates in seinem ganzen Umfange. Bd. 1 Ungarns Weinbau in seinem ganze Umfange, oder, vollständige Bescheibung sämmtlicher berühmten Weingebirge des ungarischen Reichs in statistisch-topographisch-naturhistorischer und ökonomischer Hinsicht. Pesth 1832.
-SCHAMS, Franz, Der Weinbau des oesterreichischen Kaiserstaates in seinem ganzen Umfange. Bd. 2, Ungarns Weinbau in seinem ganze Umfange, oder, vollständige Bescheibung sämmtlicher berühmten Weingebirge des ungarischen Reichs in statistisch-topographisch-naturhistorischer und ökonomischer Hinsicht. Pesth 1833.
-ŠIMÁČEK, Josef, Vinařství v království českém : spis jednající o počátcích, rozvoji a nynějším stavu vinařství = Der Weinbau im Königreiche Böhmen : Schilderung der Anfänge, der Entwicklung und des gegenwärtigen Standes des Weinbaues. Praha 1891. - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2015, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/podzim2015/HIB0442