B4090 Obecná mikrobiologie

Přírodovědecká fakulta
jaro 2002
Rozsah
3/4/0. 8 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc. (přednášející)
RNDr. Danuška Horáková, CSc. (cvičící)
RNDr. Ludmila Tvrzová, Ph.D. (cvičící)
Garance
doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: doc. RNDr. Miroslav Němec, CSc.
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
B4090/Bmm: Rozvrh nebyl do ISu vložen. L. Tvrzová
B4090/Bom: Rozvrh nebyl do ISu vložen. L. Tvrzová
B4090/Bsm: Rozvrh nebyl do ISu vložen. L. Tvrzová
B4090/Bt: Rozvrh nebyl do ISu vložen. L. Tvrzová
B4090/Bmn: Rozvrh nebyl do ISu vložen. L. Tvrzová
B4090/Bon: Rozvrh nebyl do ISu vložen. L. Tvrzová
B4090/Bsn: Rozvrh nebyl do ISu vložen. L. Tvrzová
Předpoklady
Zkouška z organické chemie, biochemie.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Struktura a funkce mikrobiální buňky. Prokaryotická a eukaryotická buňka. Buňka a životní cyklus. Vliv vnějšího prostředí na růst a množení mikroorganismů.Výživa mikrorganismů. Energetický metabolismus chemoorganotrofů a chemolitotrofů. Fototrofní bakterie. Biosyntesa. Regulace metabolismu. Genetická informace. Mutace a mutageny. Genetická rekombinace u bakterií. Změna genetické informace u kvasinek. Mikrobiální společenstva. Mikroorganismy jako biogeochemický agens. Koloběhy fosforu, uhlíku, kyslíku, dusíku a síry. Průmyslové využití mikroorganismů. Klaifikace bakterií, kvasinek a mikromycet. Mikrobiální onemocnění.
Osnova
  • Struktura mikrobiální buňky. Životní cyklus u mikroorganizmů. Vliv vnějšího prostředí na mikrobiální buňku. Růst mikroorganizmů. Výživa mikroorganizmů. Energetický metabolizmus mikroorganizmů. Biosyntéza. Regulace metabolizmu. Genetická informace. Mutace. Rekombinace u bakterií. Mikrobiální společenstva. Mikroorganizmy jako biogeochemický agens. Průmyslové využití mikroorganizmů. Klasifikace bakterií, kvasine a mikromycet. Mikrobiální onemocnění.
Literatura
  • Alcamo I.E. Fundamentals of microbiology. The Benjamin /Cummings Publishin comp.,Inc., 1994, 916 stran, ISBN 0-8053-0325-1
  • Mikrobiologie :pro potravináře a biotechnology. Edited by Ludmila Šilhánková. 2. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1995, 361 s. ISBN 80-85605-71-6. info
  • NĚMEC, Miroslav a Dana HORÁKOVÁ. Základy mikrobiologie pro učitelské studium. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1993, 233 s. ISBN 8021008172. info
Metody hodnocení
Přednáška, ústní zkouška.
Informace učitele
Výuka v tomto rozsahu je určena především studentům oboru Obecená biologie a dalším zájemcům z jiných oborů pro získání ucelených znalostí z oboru mikrobiologie.
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2000, jaro 2001.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/sci/jaro2002/B4090