Bi5520 Kvalita potravin rostlinného původu

Přírodovědecká fakulta
podzim 2011
Rozsah
2/0. 2 kr. (plus ukončení). Ukončení: zk.
Vyučující
prof. Ing. Oldřich Chloupek, DrSc. (přednášející)
Ing. Tomáš Středa, PhD. (cvičící)
Mgr. et Mgr. Veronika Oškerová, Ph.D. (pomocník)
Garance
prof. RNDr. Jiřina Relichová, CSc.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: prof. Ing. Oldřich Chloupek, DrSc.
Rozvrh
St 10:00–11:50 B11/306
Předpoklady
Maturita.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Po úspěšném absolvování tohoto předmětu posluchač dovede kriticky posoudit kvalitu potravin rostlinného původu, genetické a negenetické vlivy, které ji ovlivňují a získá odolnost vůči nepodložené reklamě. Orientuje se v označování potravin, např. odrůd brambor v obchodě. Ochutnáním si uvědomí jak se liší kvalita pečiva a brambor jednotlivých odrůd a ocení přínos šlechtění.
Osnova
  • Human nutrients, natural toxins and pollutants. Quality and safety of food raw materials. Genetic and environmental factors of the food quality. Consumers´ value and food from cereals. Quality of wheat, rye, triticale, barley, oat, maize and pseudocereals (buckwheat etc). Consumers´ value and products made from legumes, oil crops, potato and sugar beet. Quality of vegetables and fruits, beer and wine. Organic agriculture. Identification of seeds of food crops, technological evaluation of samples (seeds and flour). Tasting of bread and potato from different varieties and of oil from different crops.
Literatura
    povinná literatura
  • Chloupek O., Procházková B., Hrudová E. 2005: Pěstování a kvalita rostlin. Skriptum. MZLU v Brně, 176 s.
    doporučená literatura
  • Smolin LA, Grosvenor MB 2010: Nutrition: Science and application. 2nd ed., Wiley, 785 p.
Výukové metody
Přednášky, jednodenní praktikum na Mendelu.
Metody hodnocení
Zkouška.
Informace učitele
Jednodenní cvičení na Mendelu: poznávání semen potravinářských plodin, ochutnávky pečiva, olejů, brambor aj.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2010 - akreditace, podzim 2010, podzim 2011 - akreditace, podzim 2012.