PřF:Bi5520 Rostlinné potraviny - Informace o předmětu
Bi5520 Kvalita potravin rostlinného původu
Přírodovědecká fakultapodzim 2012
- Rozsah
- 2/0. 2 kr. (plus ukončení). Ukončení: zk.
- Vyučující
- prof. Ing. Oldřich Chloupek, DrSc. (přednášející)
Ing. Tomáš Středa, PhD. (cvičící)
Mgr. et Mgr. Veronika Oškerová, Ph.D. (pomocník) - Garance
- prof. RNDr. Jiřina Relichová, CSc.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: prof. Ing. Oldřich Chloupek, DrSc.
Dodavatelské pracoviště: Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta - Rozvrh
- St 10:00–11:50 B11/306
- Předpoklady
- Maturita.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Anatomie a fyziologie rostlin (program PřF, D-BI4)
- Ekotoxikologie (program PřF, D-BI4)
- Molekulární biologie a genetika (program PřF, B-BI)
- Molekulární biologie a genetika (program PřF, B-EXB)
- Molekulární biologie a genetika (program PřF, N-BI)
- Molekulární biologie a genetika (program PřF, N-EXB)
- Obecná a molekulární genetika (program PřF, D-BI4)
- Obecná biologie (program PřF, B-BI)
- Obecná biologie (program PřF, B-BI, směr Ekotoxiologie)
- Obecná biologie (program PřF, B-BI, směr Fyziologie rostlin)
- Obecná biologie (program PřF, N-BI)
- Obecná biologie (program PřF, N-BI, směr Ekotoxikologie)
- Obecná biologie (program PřF, N-BI, směr Fyziologie rostlin)
- Speciální biologie (program PřF, B-EXB)
- Speciální biologie (program PřF, B-EXB, směr Ekotoxikologie)
- Speciální biologie (program PřF, B-EXB, směr Experimentální biologie rostlin)
- Speciální biologie (program PřF, N-EXB)
- Speciální biologie (program PřF, N-EXB, směr Ekotoxikologie)
- Speciální biologie (program PřF, N-EXB, směr Experimentální biologie rostlin)
- Cíle předmětu
- Po úspěšném absolvování tohoto předmětu posluchač dovede kriticky posoudit kvalitu potravin rostlinného původu, genetické a negenetické vlivy, které ji ovlivňují a získá odolnost vůči nepodložené reklamě. Orientuje se v označování potravin, např. odrůd brambor v obchodě. Ochutnáním si uvědomí jak se liší kvalita pečiva a brambor jednotlivých odrůd a ocení přínos šlechtění.
- Osnova
- Human nutrients, natural toxins and pollutants. Quality and safety of food raw materials. Genetic and environmental factors of the food quality. Consumers´ value and food from cereals. Quality of wheat, rye, triticale, barley, oat, maize and pseudocereals (buckwheat etc). Consumers´ value and products made from legumes, oil crops, potato and sugar beet. Quality of vegetables and fruits, beer and wine. Organic agriculture. Identification of seeds of food crops, technological evaluation of samples (seeds and flour). Tasting of bread and potato from different varieties and of oil from different crops.
- Literatura
- povinná literatura
- Chloupek O., Procházková B., Hrudová E. 2005: Pěstování a kvalita rostlin. Skriptum. MZLU v Brně, 176 s.
- doporučená literatura
- Smolin LA, Grosvenor MB 2010: Nutrition: Science and application. 2nd ed., Wiley, 785 p.
- Výukové metody
- Přednášky, jednodenní praktikum na Mendelu.
- Metody hodnocení
- Zkouška.
- Informace učitele
- Jednodenní cvičení na Mendelu: poznávání semen potravinářských plodin, ochutnávky pečiva, olejů, brambor aj. Na podzim 2012 přednáším naposled.
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/sci/podzim2012/Bi5520