ESF:BKH_EKOR Ekonomika organizací - Informace o předmětu
BKH_EKOR Ekonomika organizací
Ekonomicko-správní fakultapodzim 2010
- Rozsah
- 0/0. 8 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. Ing. Jiří Novotný, CSc. (přednášející)
doc. Ing. Bc. Petr Suchánek, Ph.D. (přednášející)
Ing. Michal Kozub (cvičící)
Mgr. Ing. Peter Marinič, Ph.D. (pomocník)
Ing. Petr Mikuš, Ph.D. (pomocník)
Mgr. Ing. Milan Sedláček, Ph.D. (pomocník) - Garance
- doc. Ing. Bc. Petr Suchánek, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Ekonomicko-správní fakulta
Kontaktní osoba: Vlasta Radová - Rozvrh
- Ne 3. 10. 15:30–18:45 aula Vinařská, So 23. 10. 8:30–11:50 aula Vinařská, Ne 14. 11. 8:30–11:50 aula Vinařská
- Předpoklady
- ! KHNOPI Nauka o podniku I
Předmět je určen pro 2. ročník kombinovaného studia studentů Ekonomicko-správní fakulty.
Předmět je určen pro 1. ročník prezenčního studia studentů Přírodovědecké fakulty oboru Analytický chemik - manažer chemické laboratoře.
Předmět je určen pro 1. ročník prezenčního studia studentů Přírodovědecké fakulty - oboru Fyzika a management.
Předmět je určen pro studenty prezenčního studia Přírodovědecké fakulty - oboru Matematika - ekonomie. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 9 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Předmět Ekonomika organizací je vstupní, relativně samostatnou částí výuky základů podnikové ekonomiky. Seznamuje s předmětem a metodami zkoumání a popisu v podnikovém hospodářství a výstavbou podniku. Objasňuje cíle podniku, členění podnikohospodářských výrobních faktorů a jejich vzájemné vazby. Zaměřuje se na obecné otázky podnikové ekonomiky a hospodářského dění v podniku bez ohledu na jeho příslušnost ke konkrétnímu oboru nebo odvětví, či na jeho ziskovou či neziskovou orientaci. Spolu s navazujícím předmětem Nauka o podniku, kde předmětem výkladu jsou základní podnikové funkce a činnosti, poskytuje komplexní pohled na podnik.
Cílem kurzu je získání základních teoretických a praktických poznatků výstavby podniku. Po absolvování kurzu by student měl být schopen:
- interpretovat strukturu podnikohospodářských výrobních faktorů, jejich vzájemných vazeb a uspořádání
- identifikovat různé typy a formy podniků
- rozumět příčinám a formám sdružování podnikatelských subjektů
- analyzovat vývoj podniku a charakterizovat jednotlivé fáze jeho životního cyklu
Poznatky získané v tomto kurzu jsou rozvíjeny v navazujícícm předmětu Nauka o podniku, kde předmětem studia jsou základní podnikové činnosti a funkce. Společně je tak poskytován komplexní pohled na podnik.
- Osnova
- 1. Organizace jako součást národního hospodářství a předmět podnikového hospodářství
- 2. Životní cyklus organizace
- 3. Právní formy organizace
- 4. Živnostenské podnikání a malé a střední organizace
- 5. Výrobní faktory v organizaci
- 6. Systém cílů organizace, nástroje a principy řízení
- 7. Plánování a rozhodování v organizaci
- 8. Organizování a kontrola v organizaci
- 9. Odměňování pracovníků a pracovní výkon
- 10. Dlouhodobý majetek a materiál jako výrobní faktory organizace
- 11. Funkce organizace
- 12. Sdružování organizací
- 13. Finanční analýza organizace
- Literatura
- WÖHE, Günter a Eva KISLINGEROVÁ. Úvod do podnikového hospodářství. Translated by Zuzana Maňasová. 2. přeprac. a dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2007, xxix, 928. ISBN 9788071798972. info
- NOVOTNÝ, Jiří. Nauka o podniku- výstavba podniku. 1. vyd. Plzeň: Aleš Čeněk, s.r.o., 2007, 213 s. ISBN 978-80-7380-071-0. info
- SYNEK, Miloslav. Podniková ekonomika. Vyd. 1. Praha: C.H. Beck, 1999, xxii, 456. ISBN 8071792284. info
- NOVOTNÝ, Jiří a Petr SUCHÁNEK. Nauka o podniku I. 1. vyd. Brno: MU ESF Brno, 2004, 164 s. 1. ISBN 80-210-3333-9. info
- Výukové metody
- Výuka probíhá formou přednášek, které jsou teoretickou přípravou studentů v rámci jednotlivých probíraných témat (dle osnovy). Tato teoretická příprava se následně aplikuje v rámci POTů, kde studenti řeší praktické problémy podniku v souladu s příslušným problémovým tématem, který si vyberou. Kromě teoretických znalostí se tak studenti naučí řešit vybraný (typizovaný) problém z organizační praxe a získají tak také praktické dovednosti.
- Metody hodnocení
- Podmínky úspěšného ukončení předmětu:
zpracování POTu a absolvování dvou průběžných on-line testů (limit 60% na každý test).
Zkouška: jednovariantní test, 20 otázek. Limit pro úspěšné absolvování je 60%.
Dopustí-li se student u zkoušky nedovoleného jednání jako je opisování, vynášení zadání testů, používání nedovolených pomůcek, jednání narušující průběh zkoušky a její objektivitu, přeruší učitel zkoušku a podle závažnosti přestupku udělí klasifikaci do ISu F, nebo FF, případně i FFF. - Informace učitele
Doporučená literatura/recommended literature:1. Mugler, J. Podnikové hospodářství malých a středních podniků I – III. ZčU, Plzeň, 1997 - 1998
2. Veber. J. a kol. Podnikání malé a střední firmy. Grada, Praha, 2005, ISBN 80-247-1069-2.
3. Wöhe, G. Úvod do podnikového hospodářství. C. H. Beck, Praha, 1995 ISBN 80-7079-981-1.
4. Žák, M. a kol. Velká ekonomická encyklopedie. 2. rozšířené vyd., Linde, Praha, 2002, ISBN 80-7201-381-5.
5. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání v platném znění
6. Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník v platném znění
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Nezapisují si studenti, kteří absolvovali předmět KHNOPI.
- Statistika zápisu (podzim 2010, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/econ/podzim2010/BKH_EKOR