T686 Sports Nutrition I

Faculty of Sports Studies
Autumn 2004
Extent and Intensity
8/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Faculty of Sports Studies
Contact Person: Olga Korvasová
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Vztahy mezi cvičením a výživou, jejich aplikace do zdraví, fitness, sport. výkonnosti. Smysl, účel sport. výživy, výž. doplňků. Doping. vybraná sport. odvětví, jejich specifika.
Syllabus (in Czech)
  • Význam výživy ve sportu. Energetická bilance. Základní stavební kameny výživy - Sacharidy, Tuky, Bílkoviny. Vitaminy, minerální látky.Bioaktivní látky. Pitný režim, bílance tekutin. Volné radikály. Imunitní systém, sport a výživa. Výživa v jednotlivých fázích přípravy.Výživa a regenerace. Potravinové doplňky. Samostudium: V každé oblasti bude odpřednášena nejobtížnější část učiva a zadány úkoly pro samostudium. Kontrola úkolů je zahrnuta v zápočtovém testu.
Assessment methods (in Czech)
Ukončení předmětu zápočtovou písemkou. Během semestru bude vyžadována domácí práce.
Language of instruction
Czech
The course is also listed under the following terms Autumn 2002, Autumn 2003, Autumn 2005, Autumn 2006.
  • Enrolment Statistics (Autumn 2004, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/fsps/autumn2004/T686